Apeductul Leova – Iargara: peste 20.000 de cetăţeni vor avea acces la servicii de apă și canalizare

Peste 20.000 de locuitori din zona de sud a ţării vor avea acces la servicii de apă și canalizare, în urma construcţiei apeductului magistral Leova – Iargara. La apeductul, cu o lungime de circa 23,0 km, vor fi conectate orașele Leova și Iargara, satele Filipeni, Romanovca, Sărata Nouă, Hănăsenii Noi și Cupcui.

Contactul de antrepriză pentru construcția apeductului magistral a fost semnat astăzi în incinta Agenției de Dezvoltare Regională Sud.

Valoarea totală a contractului este de circa 3 milioane euro sau peste 60 milioane de lei, dintre care 2,4 milioane euro sunt oferite de Guvernul Republicii Federale Germania prin Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), iar 600 mii euro sunt alocate din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR) și de Consiliul raional Leova.

Proiectul „Construcția apeductului magistral Leova-Iargara este parte componentă a proiectului „Modernizarea Serviciilor Publice Locale de Aprovizionare cu Apă (AAC) din raionul Leova”.

Lucrările de construcție a apeductului vor fi efectuate de compania autohtonă “POLIMER GAZ CONDUCTE” SRL din municipiul Chișinău, calificată drept căștigătoare în cadrul procedurii de licitație publică organizată anterior.

Durata de execuţie a lucrărilor contractate este de 9 (nouă) luni calendaristice. Lucrările de construcție vor fi monitorizate conform legislației naționale în vigoare, precum și de către experții internaționali delegați de GIZ.

Proiectul „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova” (MSPL) este implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului al Republicii Moldova și sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ), Uniunea Europeană, Guvernul României, Guvernul Suediei și Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC).

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.