Accesul la terenurile agricole din raionul Dubăsari - restabilit începând cu 1 august 2018 — Moldova.org
Connect with us

Economie

Accesul la terenurile agricole din raionul Dubăsari – restabilit începând cu 1 august 2018

Publicat

pe

Accesul la terenurile agricole din raionul Dubăsari a fost restabilit începând cu 1 august 201, anunță Biroul politici de reintegrare.

Potrivit sursei citate, în conformitate cu Decizia protocolară „Cu privire la unele măsuri de reglementare a problemelor legate de realizarea Mecanismului din anul 2006 referitor la utilizarea terenurilor agricole, amplasate în r. Dubăsari, după traseul Tiraspol – Camenca”, din 25 noiembrie 2017 și în corespundere cu prevederile pct. 6 din Protocolul ședinței formatului de negocieri ,,5+2″ de la Roma din 29-30 mai 2018, începând cu 1 august 2018 se restabilește Mecanismul din anul 2006.

În cadrul relansării procesului de restabilire a accesului la terenurile agricole, unul complex și amplu, în care obiectul procesului a constituit suprafața de 6494,9 ha și aproximativ 5561 de deținători de terenuri, către data de 1 august 2018, au recepționat 99 de certificate de acces pentru posesie, folosință, inclusiv prelucrare a terenurilor agricole pentru o suprafață de 5241, 68 ha și adițional 19 certificate fiind emise, pentru o suprafață de 48 ha în vederea transmiterii acestora beneficiarilor, care constituie aproximativ 82% din suprafața totală procesată.

Diferența de 18% din suprafața totală a terenurilor constituie deținătorii care nu au depus seturile de documente necesare, cei care se află peste hotarele țării, terenurile aflate la balanța administrației publice locale, precum și terenurile care fac obiectul succesiunii (perfectarea actelor de moștenire).

Actualmente, certificate sunt eliberate fie proprietarilor individuali care intenționează să prelucreze personal terenurile sau persoanelor care au luat în arendă terenurile, atât persoane fizice cât și juridice.

Certificatele de acces la terenurile agricole se eliberează pe baza actelor cadastrale emise de către organele constituționale ale Republicii Moldova și prin care se confirmă dreptul de proprietate sau de arendă.

Grație eforturilor depuse de partea moldovenească în procesul de negocieri, spre deosebire de anul 2006, s-a reușit extinderea termenului de la 1 an la 20 de ani pentru a asigura o durabilitate a procesului și o sustenabilitate a investițiilor. Acest lucru va permite începând cu 1 august curent ca deținătorii de terenuri să planifice plantarea culturilor multianuale și posibilitatea utilizării tehnicii agricole pentru lucrările destinate prelucrării terenurilor.

Mecanismul din anul 2006, restabilit în condițiile celor agreate în procesul de negocieri în perioada 2017-2018, implică că aceste proceduri vor avea un caracter continuu, urmând ca pe bază permanentă terenurile rămase nesoluționate, persoanele, la solicitarea acestora, să beneficieze de certificatele de acces, iar pentru cei care vor deveni noi proprietari sau arendași să-și reperfecteze actele necesare.

Mecanismul din anul 2006 este repus în aplicare din 1 august 2018, care implică adițional accesul la terenurile agricole, trecerea liberă a tehnicii pentru prelucrarea terenurilor, însămânțarea acestora, recoltarea și transportarea producției agricole, fără impedimente sau alt gen de restricții.

Astfel, activitatea pe marginea restabilirii acestui mecanism sus-menționat în condițiile unui termen prolongat, necesită monitorizarea și verificarea implementării integrale, fără careva condiționalități adiționale sau neprevăzute.

Guvernul Republicii Moldova a oferit pentru perioada anilor 2014-2018, compensarea parțială a cheltuielilor suportate de către fermieri în valoare de 45 mln. lei, dintre care în anii 2017-2018, alocând circa 16 mln. lei.

Îndeplinirea obligațiilor pozitive de către Guvern în raport cu fermierii au fost reflectate și în Hotărîrea CEDO Sandu și alții versus Republica Moldova și Federația Rusă, fiind subliniat faptul că pe durata îngrădirii accesului la terenurile agricole, autoritățile de la Chișinău au acordat sprijinul necesar pentru restabilirea situației.

Partea moldovenească va insista ca libera circulație a fermierilor să fie asigurată în mod plenar și va continua dialogul pentru ca deținătorii de terenuri să beneficieze în deplină măsură de dreptul de proprietate.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe

Economie

Schimbare istorică. Banca Transilvania a ajuns cel mai mare grup bancar din România

Publicat

pe

De către

Banca Transilvania şi-a depăşit şi cel mai puternic rival – BCR- în pri­ma jumătate a acestui an şi a de­venit cel mai mare grup bancar din România, dar şi cel mai pro­fitabil, culegând practic roadele unei strate­gii de creştere atât organică, cât şi anorganică, „respec­ta­tă cu sfinţenie“, scrie Ziarul Financiar.

Grupul BT controla la finalul lunii iunie a acestui an active în va­loa­re de 75,3 miliarde de lei, în creştere cu 25% faţă de aceeaşi pe­rioa­dă a anului trecut şi cu 5,1 miliarde de lei mai mult decât principalul său competitor- grupul BCR.

Privind retrospectiv, în urmă cu zece ani Banca Transilvania aproape că nu conta şi nu reprezenta nicidecum o ameninţare pentru BCR, care avea active de aproape patru ori mai mari şi care părea de neclintit. Nici pentru BRD SocGen, al doilea jucător la acea vreme, Banca Transilvania nu era un rival de temut, având în vedere că di­mensiunea BRD era de 2,5 ori mai mare decât cea a băncii de la Cluj.

Abia în ultimii ani Banca Transilvania a devenit un competitor serios pentru BRD, iar în 2016 banca de la Cluj a reuşit să îi ia băncii cu capital francez locul în clasamentul după active.

Accederea grupului BT pe primul loc în piaţa bancară locală după prima jumătate a acestui an a fost în primul rând rezultatul achiziţiei Bancpost, instituţie de credit ale cărei rezultate financiare sunt incluse în raportările aferente acestui prim semestru din 2018..

Tranzacţia a primit la toate aprobările necesare la mijlocul lunii martie 2018, iar Banca Transilvania este în prezent în proces de integrare a operaţiunilor Bancpost. Acesta este estimat să se finalizeze în primul trimestru din 2019. Pe lângă rezultatele Bancpost, în situaţiile financiare ale grupului BT sunt incluse şi rezultatele diviziilor de leasing şi credite de consum preluat de la Eurobank (ERB Leasing IFN S.A., ERB Retail Services IFN S.A.), precum şi cele ale Victoriabank (banca din Republica Moldova deţinută de BT), ale BT Leasing, BT Direct IFN, BT Microfinanţare IFN şi BT Asset Management, mai scrie Ziarul Financiar.

Precizăm că Banca Transilvania a devenit acţionar al Victoriabank, a treia bancă din Republica Moldova din punct de vedere al activelor, având o participaţie de peste 72% împreună cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).

BT a devenit primul investitor bancar străin de pe piaţa din Republica Moldova din ultimii zece ani. Banca Transilvania și-a anunţat în noiembrie 2017 planul de a investi în Republica Moldova.

Citește mai departe

Economie

Statul va acorda IMM garanții în mărime de 80% din valoarea creditelor contractate de la bănci pentru dezvoltarea afacerilor

Publicat

pe

De către

Statul va acorda Întreprinderilor Mici și Mijlocii (IMM) garanții în mărime de 80% din valoarea creditelor contractate de la bănci pentru dezvoltării afacerilor. Prevederile sunt incluse în noul Regulament de activitate a Fondul de Garantare a Creditelor, gestionat de Organizația pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM).

Documentul are drept scop facilitarea accesului la finanţare a IMM-urilor care nu dispun de garanții suficiente pentru contractarea unui credit, dar și creșterea gradului de transparență în procesul de acordare a garanțiilor financiare.

Pentru a beneficia de garanții de la stat, antreprenorii trebuie să depună o cerere la una dintre băncile partenere ale ODIMM, după care banca va examina cererea de acordare a creditului și va înainta către ODIMM cererea de garantare însoțită de solicitarea întreprinderii. ODIMM va examina cererea de garantare în termen de până la 5 zile lucrătoare, iar în cazul acceptării acesteia, banca și solicitantul vor putea semna contractul de credit.

Resursele financiare ale Fondului de Garantare a Creditelor sunt formate din alocații de la Bugetul de Stat, din asistență de la donatori, dar și din alte surse.

Rolul emiterii garanțiilor financiare pentru creditele obținute de către IMM-uri a fost atribuit ODIMM în anul 2007. Până în prezent, ODIMM a emis garanții financiare pentru mai mult de 300 de companii, în valoare de 92 milioane de lei, care au facilitat obținerea creditelor bancare în sumă de 274,5 milioane de lei.

Finanțarea IMM-urilor a contribuit la implementarea unor proiecte investiționale care au permis crearea a peste 500 locuri noi de muncă.

Citește mai departe

Economie

Ministrul Gaburici: Dispariția mașinilor de taxi este o dovadă că mulți activau ilegal. Cer soluții concrete

Publicat

pe

De către

Numărul șoferilor și al mașinilor de taxi s-au redus ca urmare a acțiunilor de control întreprinse în ultima perioadă de către Agenția Națională Transport Auto, Serviciul Fiscal de Stat și Inspectoratul Național de Patrulare. Ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, a convocat astăzi în ședință Asociația Transportatorilor Auto în regim de taxi, pentru a discuta situația creată.

Odată cu intensificarea controalelor au dispărut mașinile de taxi, o dovadă clară că mulți șoferi activau ilegal. Este o situație care mă alarmează, mai ales că peste două săptămâni începe școala – perioada în care crește numărul solicitărilor serviciilor de taxi. De aceea, până joi cer soluții concrete, altfel încât să rezolvăm situația din domeniu. Trebuie suplinit numărul de mașini și șoferi, pentru a face față cererii”, a menționat ministrul.

Chiril Gaburici a cerut Asociației Transportatorilor Auto în regim de taxi să vină cu propuneri concrete pentru combaterea activității ilicite în domeniu. Ministrul a reiterat că vor continua controalele.

„Scopul nostru nu este de a umbla cu bâta din urma companiilor de taxi, ci de a crea condiții egale de activitate pentru toți actorii din domeniu. Odată cu obligarea șoferilor de taxi să ofere bonuri de casă călătorilor, am început lupta cu transportatorii iliciți. La 1 octombrie intră în vigoare modificările la Codul rutier și vom avea toate instrumentele și pârghiile necesare pentru a impune și companiile de taxi care activează online să se conformeze legii”, a punctat ministrul Economiei și Infrastructurii.

Reprezentantul Asociației Transportatorilor Auto în regim de taxi a apreciat noul sistem de impozitare, care va intra în vigoare începând cu 1 octombrie 2018, menționând că astfel va crește calitatea serviciilor din domeniu.

Potrivit modificărilor, taximetriștii care au un salariu mai mic de 10 mii de lei vor plăti un impozit pe venit fix, de 500 de lei lunar. De asemenea, asigurarea medicală şi cea socială vor constitui a 12-a parte din rata anuală, iar cheltuielile pentru reparația mașinilor vor deveni deductibile.

„Aceste facilități fiscale vor permite companiilor de taxi să-și reînnoiască parcul de automobile și să presteze servicii calitative cetățenilor. Înțeleg că am început lupta cu transportatorii iliciți, iar aceasta este o dovadă câți dintre ei lucrau legal și câți activau ilegal, fără aparate de casă”, a mai spus Chiril Gaburici.

Anterior, ministrul Chiril Gaburici a avut discuții cu agenții economici care prestează servicii de transport auto de călători în regim de taxi și cei care dețin restaurante, hoteluri și baruri privind sistemul de impozitare și acțiunile care trebuie întreprinse pentru combaterea activității ilegale în aceste domenii.

Citește mai departe