Zona pietonală, în perimetrul a patru străzi, din centrul istoric al capitalei va fi reabilitată

PE SCURT

Zona pietonală din centrul istoric al capitalei, în perimetrul străzilor: Maria Cebotari – str. Alexei Șciusev – str. Sfatul Țării – str. Mihail Kogălniceanu, va fi reabilitată.

Lucrările vor fi desfășurate timp de trei luni și se referă la instalarea iluminatului nocturn decorativ, amenajarea trotuarelor, a mobilierului urban, precum și a locurilor pentru parcare auto. De asemenea, vor fi instalate rampe pentru persoane cu mobilitate redusă, în prejma trecerilor pietonale, pavaj tactil. În plus, aici urmează a fi reabilitate zonele verzi și instalate cișmele.

PE LUNG

Conform proiectului, circa 2800 m² de trotuare vor fi amenajate în pavaj de granit, vor fi montați 580 metri liniari de borduri noi, iar pe întreg perimetrul vor fi instalați 39 de piloni pentru iluminarea zonei pietonale.

De asemenea, fațada Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală din str. Mihail Kogălniceanu, 82, urmează a fi iluminată decorativ (cu 64 de corpuri de iluminat).

Costul lucrărilor este de circa trei milioane de lei, surse prevăzute în bugetului municipal pentru anul 2019.

Primarul interimar Ruslan Codreanu a ținut să menționeze că prin acest proiect va fi redată frumusețea de altă dată a cartierului din centrul istoric al orașului, iar cetățenilor care traversează zona – un spațiu modern de recreere.

Proiectul de execuție a fost elaborat de către SRL „Urban Life Projects”, la inițiativa Agenției de Inspectare și Reabilitare a Monumentelor.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.