Preţul petrolului riscă să zdruncine aşteptările economiei uniunii monetare, întrucât prețul calculat în euro a atins unul dintre cele mai înalte valori. Țările vulnerabile ale Uniunii Europe, cele aflate în criză riscă să fie primele care vor simți majorarea.
Estimările standard privind impactul preţului petrolului asupra economiei zonei euro spun că o majorare de 10% a acestuia va încetini creşterea economică anuală cu circa 0,2 % în următorii trei ani.
Calculat în dolari, preţul petrolului este cu 13% sub maximul absolut de 147,5 dolari pe baril atins în iulie 2008.
În euro, preţul petrolului a depăşit în martie cel mai ridicat nivel atins vreodată, în condiţiile în care a urcat cu 17% de la începutul acestui an.
Fondul Monetar Internaţional anticipează că PIB-ul zonei euro se va contracta cu 0,5% în 2012. UniCredit estimează că o majorare de 10% a preţului petrolului în euro va încetini creşterea economică din uniunea monetară cu 0,3 % într-un singur an, şi nu cu 0,2 % în trei ani.
Conform Agenţiei Internaţionale pentru Energie (AIE), nu doar zona euro este cea mai afectată dintre regiunile industrializate, urmând să plătească în acest an 500 de miliarde de dolari pentru petrol, în creştere cu 30 de miliarde de dolari faţă de 2011.
Excluzând ţările nou intrate în zona euro, Portugalia are cea mai mare pondere a energiei în coşul de produse utilizat la măsurarea inflaţiei, ceea ce arată consumul mai mare de energie comparativ cu celelalte state din uniunea monetară.
Grecia, pentru combustibilii lichizi are ponderea majoră, în timp ce carburanţii auto sunt componente importante pentru inflaţie în Portugalia şi Spania.