R.Moldova devine tot mai atractivă, mai stabilă şi mai previzibilă pentru investitorii străini, iar creşterea capitalului străin este favorizată de legislaţia naţională care este în concordanţă cu standardele europene, a declarat Prim-viceprim-ministrul Republicii Moldova, Zinaida Greceanîi, miercuri, 25 octombrie, la Moscova, la inaugurarea expoziţiei interstatale dedicată aniversării a 15-a a constituirii CSI.
Potrivit reporterului Agenţiei INFOTAG din capitala rusă, Greceanîi a apreciat că un pas important în acest sens l-a constituit aprobarea concepţiei de reformare a reglementării de stat a activităţii de întreprinzător, iar perioada actuală este foarte favorabilă investiţiilor în R.Moldova, ţară care din anul 2007 va fi vecină cu Uniunea Europeană, "un fapt foarte important pentru lansarea şi desfăşurarea afacerilor".
Zinaida Greceanîi a remarcat interesul sporit al investitorilor faţă de producţia de energie electrică, informînd că 35% din totalul investiţiilor străine directe s-au efectuat în sectorul energiei electrice, cel al alimentării cu gaze şi cu apă; 27% din investiţii – în industria prelucrătoare, iar 12% – în transporturi şi comunicaţii. Întreprinderile mixte au avut un rol enorm în economia ţării. Astfel, în R.Moldova au fost înregistrate 3184 de companii cu participarea capitalului străin, care în anul 2005 au deţinut o cotă de circa 28% în producţia industrială totală a ţării, 30% din exporturi şi 28% din importuri, a spus Prim-viceprim-ministrul moldovean.
Ea a estimat că participarea republicii la expoziţia interstatală "15 ani ai CSI: Colaborare şi integrare" oferă o oportunitate excelentă de intensificare a componentei economice a cooperării şi dezvoltării regionale, a comerţului reciproc avantajos. Greceanîi s-a arătat convinsă că familiarizarea cu produsele moldoveneşti va forma o percepţie corectă a climatului de afaceri şi investiţii din R.Moldova, iar standul naţional prezintă ţara ca un partener de afaceri sigur şi cu perspectivă, deschis pentru colaborare.
La expoziţia, care se desfăşoară în perioada 25-28 octombrie, participă peste 500 de companii din Azerbaidjan, Armenia, Bielarus, Kazahstan, Kîrgîzstan, Rusia, Ucraina şi R.Moldova. Ţara noastră este reprezentată de 53 de companii, inclusiv Bucuria, Franzeluţa, Carmez, Vita, Moldova-Vin, Ministerul Dezvoltării Informaţionale, Camera de Comerţ şi Industrie , Academia de Ştiinţe etc. // Infotag