„Zebra care salvează vieți”. Cum va arăta pasajul subteran de pe bd. C. Negruzzi

PE SCURT

Primăria municipiului Chișinău a anunțat astăzi că a desemnat câștigătorul concursului de idei „Caractere urbane”, pentru expunerea artistică a interiorului pasajului subteran din bd. Constantin Negruzzi 10/1, sectorul Centru al capitalei.

Astfel, din cele cinci schițe admise la concurs, Comisia de profil a decis că lucrarea lui Eugen Prodan, care reprezintă o grafică urbană este cea câștigătoare. Schița reprezintă o zebră care salvează vieți, iar copiii pot alerga și se pot bucura de momentele de fericire într-un cadru fără pericole. Este o grafică ce implică mai puține culori.

PE LUNG

Autorul este din Chișinău și este de profesie arhitect. A absolvit școala de pictură „A. Șciusev” din capitală, iar studiile universitare și le-a făcut la Istanbul. Despre lucrarea înaintată pentru concurs, Eugen Prodan spune că a fost un experiment pentru el, iar cea care l-a inspirat este fiica sa de 7 ani, pe care o protejează mereu, ca orice părinte.

Concursul a fost organizat în perioada iulie-august, a.c., la care au participat artiști de profilul: arte vizuale, pictură de șevalet (pânză), pictură murală, design grafic, ilustratori, graffitieri etc.

Inițiativa are drept scop promovarea artiștilor autohtoni și oferirea unei platforme pentru manifestare artistică, implicarea artiștilor plastici la revitalizarea pasajului pietonal, pentru atragerea turiștilor și a oaspeților capitalei; sensibilizarea cetățenilor privind traversarea regulamentară a străzii; aprecierea libertății de creaţie în promovarea culturii și a valorilor estetice ale Chișinăului.

Executarea picturii în pasajul pietonal subteran este prevăzută pentru prima decadă a lunii septembrie 2019.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.