ZdG: Poliția germană nu cunoaște nimic despre amenințările în adresa copiilor angajaților ambasadei și consulatului Moldovei la Berlin

Poliția germană, contactată de Ziarul de Gardă, a declarat că nu cunoaște nimic despre faptul că diplomații moldoveni de la Ambasada și Consulatul Republicii Moldova la Berlin și copiii acestora ar fi fost amenințați, în urma protestelor organizate de câțiva cetățeni turci.

Sursa citată a precizat că la 7 septembrie 2018 s-a anunțat că diplomații și angajații Ambasadei R.Moldova din Berlin ar fi fost amenințați cu moartea de către „membrii unei grupări islamiste” care ar avea legătură cu „cei 7 profesori turci expulzați din Moldova”, fapt pentru care poliția germană ar fi sugerat angajaților Ambasadei de la Berlin să fie evacuați și „să își ia copiii de la școală”.

Postul „Publika TV” a organizat în aceeași zi un talk-show în cadrul căreia au fost solicitați mai mulți experți.

ZdG a contactat Poliția Secției nr.15, care activează în sectorul în care sunt amplasate Ambasada și Consulatul Moldovei la Berlin.

Comisarul Kerstin Ismer ne-a răspuns în scris că: „La 7 și 8 septembrie 2018, s-au desfășurat mitinguri în fața Ambasadei Republicii Moldova. Ambele au decurs fără probleme. Poliția nu cunoaște nimic despre amenințări în adresa personalului ambasadei”.

Angajații acestui sector de poliție au menționat în discuțiile purtate cu jurnaliștii ZdG că persoanele care au organizat protestul din fața ambasadei R.Moldova la Berlin au informat poliția. Au fost câteva zeci de persoane care au protestat pașnic în legătură cu expulzarea sau extrădarea celor 7 angajați ai liceului Orizont de la Chișinău.

Pe 7 septembrie, pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene a fost publicat un comunicat în care se precizează: „Urmare a unor acțiuni anunțate de un grup de cetățeni turci, dar și a unor semnale de amenințare și posibile agresiuni în privința Ambasadei Republicii Moldova de la Berlin și Consulatul General de la Frankfurt, la sediile misiunilor diplomatice au fost luate măsuri speciale de sporire a securității”.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.