Vrei un somn mai bun? Îmbrățișările sunt soluția

Vrei să dormi mai bine noaptea? Atunci pregătește-te să-ți îmbrățișezi soțul, partenerul sau persoana iubită prin somn. Un nou studiu arată că persoanele care dorm împreună în același pat îmbunătățesc faza de somn în care se produc visele, cunoscută sub numele de mișcare rapidă a ochilor, sau somn REM.

REM este una dintre cele mai importante etape ale somnului, necesară organismului pentru consolidarea memoriei, reglarea emoțiilor și rezolvarea problemelor, unul dintre motivele principale pentru care dormi. Studiul realizat recent a arătat că cuplurile au avut perioade mai puțin fragmentate și mai lungi de REM atunci când au dormit împreună decât atunci când au dormit separat.

Cuplurile care dorm împreună își sincronizează, de asemenea, modelele de somn, ceea ce, potrivit cercetătorilor, este un semn de satisfacție și profunzime a relației. De fapt, cu cât participanții erau mai mulțumiți de relația pe care o aveau, cu atât era mai puternică sincronizarea somnului cu partenerul lor, potrivit studiului.

Fazele somnului

Corpul uman trece prin patru faze ale somnului pentru a se recupera complet. În prima etapă, începi să dormi ușor. Devii „deconectat” de ceea ce te înconjoară în etapa a doua, unde vei petrece cea mai mare parte a timpului tău total de somn.

Faza a treia și a patra conțin cel mai profund, cel mai odihnitor somn și, respectiv, starea de somn REM sau mișcarea rapidă a ochilor. Potrivit experților, scanarea arată că în această fază creierul este foarte reactiv, aproape pe punctul de a se trezi. Etapa REM poate apărea în orice moment al acestei perioade, dar, în medie, începe cam la 90 de minute după adormire. În acest timp corpul și creierul tău sunt ocupate să stocheze amintiri, reglând dispoziția și capacitatea de învățare. Tot în această perioadă visăm. Mușchii brațelor și picioarelor sunt paralizați temporar în timpul somnului REM, de aceea corpul nu poate repeta mișcările din vis și nu poți să te rănești.

O altă fază importantă a somnului este somnul profund, când undele din creierul tău încetinesc până la ceea ce se numește unde delta sau somnul lent. Acesta este momentul în care memoria este procesată, mușchii sunt revigorați, sistemul imunitar este restabilit și creierul creează noi neuroni.

O mică cercetare

Studiul, publicat joi în revista Frontiers in Psychiatry, a adus douăsprezece cupluri tinere și sănătoase într-un laborator de somn, unde au fost conectate la echipamente de monitorizare a somnului. Tinerilor li s-a cerut să doarmă aici patru nopți, atât de unii singuri, cât și cu partenerii lor.

La desfășurarea analizei a fost aplicată polisomnografia dublă simultană, „o metodă foarte exactă, detaliată și cuprinzătoare pentru a capta somnul pe mai multe niveluri – de la undele creierului la mișcări, respirație, tensiune musculară, mișcări, activitate cardiacă”, a spus doctorul Henning Johannes Drews de la Centrul de Psihiatrie Integrativă, Christian-Albrechts-Universität din Kiel, Germania.

La cuplurile care dormeau împreună, mișcarea membrelor se intensifica, dar acest lucru nu  afecta creierul.

„S-ar putea spune că, în timp ce corpul tău este un pic mai neliniștit când dormi cu cineva, creierul tău nu este așa”, a spus Drews. Deși cercetarea nu a fost făcută pe un eșantion prea mare și sunt necesare mai multe investigații în acest sens, se poate totuși spune că „somnul alături de un partener vă poate oferi, de fapt, un plus în ceea ce privește sănătatea mintală, memoria și rezolvarea creativă a problemelor.

Sursa: CNN

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.