Connect with us
"
"

Opinii

VOX// Cum trăiesc pensionarii de la Piața Centrală?

Publicat

pe

La începutul acestui an, în R. Moldova, erau înregistrate 533 de mii de persoane pensionate pentru limita de vârstă. Circa 73% dintre acestea au o pensie mai mică decât minimul de existență, care este în prezent de 1566 de lei, arată datele Biroului Național de Statistică.

În urmă cu câteva zile, unul dintre posturile TV, care aparțin Lui Vlad Plahotniuc, prezenta un reportaj despre noua etapă de valorizare a pensiilor. În reportaj apar doar oameni mulțumiți de pensiile lor în valoare peste 3000 de lei și laudă guvernarea pentru aceste „reforme”.

Cu gândul la această știre optimistă și la multe altele care au rulat la posturile TV din același trust media, ne-am dus la Piața Centrală, să discutăm cu bătrânii și să aflăm cât de mulțumiți sunt ei cu banii cu care-i răsplătește statul.

Irina, 54 de ani, satul Boșcana, Criuleni

Mai am câțiva ani până la pensie, dar mă apucă groaza când mă gândesc la banii pe care îi voi primi. Poate în orașe este altfel, dar la noi, în sate, oamenii nu au unde să lucreze, decât cu ziua, dar și asta este muncă de sezon. De aceea, vin aici, la Piață, ca să mai fac o capică (n.red.: bani). Vin cu nucă verde, vinete, tot ce dă Dumnezeu. Mai aduc și mentă, bostănel și mărar de la o bătrână de care îngrijesc. Ea este invalidă și primește o pensie de 700 de lei, pe care o cheltuie pentru medicamente. Dacă aude că merg la Chișinău îmi dă tot ce găsește în grădină, ca să mai câștige niște bani pentru pâine. De obicei, aici reușesc să vând nu mai mult de 100 de lei. Drumul dus-întors costă 20 de lei, mai cumperi o plăcintă și se duc 15 lei, mai dai bătrânei banii pentru produsele pe care ți le-a dat și rămâi cu vreo 20 de lei, pentru care ai stat o zi întreagă în picioare, la soare. Acuș vine iarna și trebuie să mai pui deoparte niște bani pentru lemne, pentru că altfel îngheți de frig în propria casă. Despre ce mod de trai decent vorbim când vezi toate astea și știi că nimic nu se schimbă. Iată cum să trăiești așa?

Ana, 57 de ani, Ialoveni

Am ieșit la pensie cu trei luni în urmă. Primesc 1800 de lei. Mă gândeam că-mi va ajunge, dar de unde? Eu încă mai lucrez, iar acum am venit la Chișinău, să vând niște prune din grădina mea și, din banii pe care-i voi câștiga, să cumpăr niște zahăr ca să fac dulceață. Poate pensiile și plac, dar doar politicienilor, care vor face totul ca să câștige cât mai mult și legile le votează și fac reforme doar când lor le convine, iar noi nu contăm.

Nadejda, 70 de ani, satul Corjova, Criuleni

Oho! 1800 încă este mult. Eu am 1200 de lei, dar sunt deja 13 ani de când m-am pensionat. Politicienii vorbesc foarte mult despre majorări de salarii sau pensii, mai ales în timpul campaniilor electorale, iar când ajungi să vezi cu cât au mărit, te umflă plânsul. E de râsul găinii. Da, mi-au mărit pensia de mai multe ori, dar cu trei sau șase lei. Nu îți ajunge nici pentru jumătate de pâine. Este bătaie de joc. S-o râs de lume.

Pensia îmi ajunge doar ca să achit facturile și atât. Vin la Piață cu lapte, brânză și vin. Toate sunt făcute de mine. Vin după masă, când căldura se potolește puțin și oamenii au pauză sau pleacă spre casă. Așa mai fac un adaos mic la pensie, pentru mâncare. Eu măcar pot prăși, prelucra pământul și mai am o vacă, și așa mai câștig niște bani, dar altfel nu știu ce aș face. Este ujas (n.red.: groaznic).

Ieri a venit la mine un vecin să-mi ceară 10 lei. El suferă de diabet zaharat și are un sac de probleme de sănătate. Nu-i ajunge pensia nici măcar pentru o sticlă de ulei sau un săpun. De ce guvernanții noștri nu trec prin satele Moldovei să vadă cum trăiește lumea? Toți sunt disperați, mai ales bolnavii în etate.

Liuba, 60 de ani, Chișinău

Vai de mine, nici nu întrebați, mi-e rușine să spun ce pensie am. De-ar trăi ei (n.red.: politicienii) cu pensia noastră. Să le ajungă și să le rămână. Pensia îmi ajunge pentru pâine, lapte și medicamente. Facturile le plătesc din banii pe care mi-i dau copii.

După ce am ieșit la pensie m-am angajat ca vânzătoare aici, la Piață. Așa fac un ban în plus. Te doare când știi că ai lucrat o viață și ai plătit impozitele, ca la bătrânețe să ajungi să-ți cauți de lucru pentru a supraviețui. Am cunoscuți care primesc și 500 și 800 de lei. Oamenii trăiesc foarte greu. Ca să se schimbe ceva, guvernanții noștri trebuie să nu mai fure atâta cât fură și să nu ne mintă. Să nu plătim gazul pentru regiunea transnistreană, dar să plătim pentru noi. Am fost la protestele din ultimele zile împreună cu soțul și o să ne mai ducem. Mergem cu speranța că lucrurile se vor îmbunătăți, dar până ce nu văd nicio schimbare. E greu, e foarte greu.

Vasile, 74 de ani, Chișinău

Mă descurc foarte bine cu „tocmai” 800 de lei. Acești bani îmi ajung pentru aer. Le măresc pensiile cu 50 de procente șefilor de la Primărie, Parlament, Guvern. Ei își bat capul doar de cei care și așa au multe. Nu le pasă de oamenii cinstiți și sărăciți tot de ei. Eu primesc 800 de lei, dar sunt oameni care primesc și mai puțin decât atât. Dar încercăm să trăim. Iată mergem încetișor așa, până nu vom cădea undeva. Nu cred că se va mai schimba în viitor ceva. Oamenii protestează, iar politicienii se uită și râd. Știți cum înainte boierimea numea poporul? – Prostimea. Ai noștri ne numesc la fel. Cei care mai au sănătate și putere mai trăiesc cum trăiesc, dar cei bolnavi, vai și amar de capul lor. De tine au nevoie atâta timp cât ești sănătos și poți să lucrezi, dar dacă te îmbolnăvești, nimeni nu se uită la tine. Așa-i viața în Moldova.

Social

28 mai 2020: COVID-19, PE SCURT: Opt persoane au decedat

Publicat

pe

De către

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în Moldova.

Îți prezentăm știrile succint și compact, astfel încât să fii corect informat, dar și liniștit.

  • 188 de cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost înregistrate astăzi, după ce au fost procesate 1445 de teste. Bilanțul persoanelor infectate cu noul Coronavirus a ajuns la 7725 de cazuri. Pe parcursul zilei de astăzi 140 de persoane au fost externate. Astfel, bilanțul persoanelor vindecate a ajuns la 4123.
  • Alte șase persoane au decedat pe parcursul acestei zile. Astfel, în Moldova au decedat 282 de persoane infectate cu COVID-19. Majoritatea sufereau și de alte boli cronice.
  • 7537 de cazuri de infectare cu COVID-19 au fost înregistrate în Republica Moldova, dintre care 952 sunt persoane din regiunea transnistreană.
  • 248 de pacienți se află într-o stare de sănătate gravă, 16 fiind conectați la aparate de respirație asistată. Pe parcursul zilei de ieri, au fost externate alte 148 de persoane tratate. Bilanțul persoanelor tratate de COVID-19 a ajuns la 4123.
  • Până la ziua de azi, au fost confirmate 1545 cazuri de infectare în rândul angajaţilor sistemului de sănătate. 276 de persoane infectate cu COVID-19 au decedat pe parcursul acestor trei luni de pandemie.
Citește mai departe

Social

COVID-19 explicat: Falsuri și adevăruri despre virus

Publicat

pe

De către

În timp ce oamenii se infectează cu COVID-19, se tratează sau mor, mulți născocesc, vin cu tot felul de afirmații și apelează la remedii naturiste pentru a se proteja de acest virus care a infectat deja peste 5 mln de oameni din întreaga lume. 

Noi continuăm seria de filmulețe în care îți explicăm tot ce trebuie să știi despre COVID-19 și cum să te protejezi de el. În acest episod vorbim despre adevăruri și falsuri. În ce trebuie să credem și în ce nu.

Covid explicat: Falsuri și adevăruri, în ce credem

În timp ce oamenii se infectează cu COVID-19, se tratează sau mor, mulți născocesc, vin cu tot felul de afirmații și apelează la remedii naturiste pentru a se proteja de acest virus care a infectat deja peste 5 mln de oameni din întreaga lume. În acest episod vorbim despre adevăruri și falsuri. În ce trebuie să credem și în ce nu.

Geplaatst door Moldova.org op Dinsdag 26 mei 2020

Citește mai departe

Social

25 mai 2020: COVID-19, PE SCURT: 11 decese, înregistrate în ultimele 24 de ore

Publicat

pe

De către

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în Moldova.

Îți prezentăm știrile succint și compact, astfel încât să fii corect informat, dar și liniștit.

  • 54 de cazuri noi au fost înregistrate astăzi în Republica Moldova, dintre care 8 sunt din regiunea transnistreană. Pe parcursul zilei s-au făcut doar 478 de teste. Astfel, bilanțul persoanelor infectate cu noul Coronavirus a ajuns la 7147  de cazuri. Astăzi, au decedat alte cinci persoane, numărul total de morți ajungând la 261.
  • 7093 de cazuri de infectare cu COVID-19 au fost înregistrate în Republica Moldova, dintre care 880 sunt din regiunea transnistreană. 275 de pacienți sunt în stare gravă de sănătate, 23 fiind la respirație asistată. Pe parcursul zilei de ieri au fost externate 89 de persoane. În total 3802 persoane au fost tratate de COVID-19.
  •  Până la ziua de azi, au fost confirmate 1497 cazuri de infectare în rândul angajaţilor sistemului de sănătate. În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate șase decese, bilanțul morților ajungând la 256, printre care și un medic infecționist din UTA Găgăuzia, care avea 45  de ani. Acesta suferea și de alte maladii.
  • Autoritățile se gândesc să redeschidă, începând cu 1 iunie, piețele din Chișinău și Bălți, centrele comerciale, sectorul HoReCa, transportul internațional de pasageri, dar și centrele sportive și cluburile de fitness. Restricțiile rămân în vigoare pentru instituțiile de învățământ preșcolar și școlar, precum și pentru evenimentele cu implicarea a mai mult de 50 de persoane. De asemenea, statul își propune să susțină agenții economici și să acopere dobânzile creditelor în mărime de 6 fonduri de salarizare în loc de 3 fonduri, cum am fost aprobat anterior.
Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Lifestyle2 ore în urmă

Pandemia ne-a mutat la sat

PE SCURT Chiar și pâna la pandemia de coronavirus mulți dintre locuitorii marilor orașe din întreaga lume se gândeau că...

Social4 ore în urmă

29 mai 2020. COVID-19, PE SCURT: 55% din pacienți au fost tratați

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

Social24 de ore în urmă

Ce este al doilea val al pandemiei și când să-l așteptăm?

În multe țări numărul persoanelor infectate cu COVID-19 a scăzut, în unele nu se mai înregistrează cazuri noi, iar de...

Economie24 de ore în urmă

Vinul Moldovei în cifre

Republica Moldova este tot mai cunoscută la nivel mondial, datorită Vinului Moldovei – produs al mândriei naționale, ambasador al țării...

EconomieO zi în urmă

VIDEO/ Suport în valoare de 3,6 milioane lei. Acțiunile Kaufland Moldova pe timp de pandemie

Întreaga lume, inclusiv Republica Moldova, continuă să lupte cu pandemia cauzată de noul Coronavirus. De la începutul crizei generate de...

IstorieO zi în urmă

„După 75 de ani, (tot) între mituri și realități”: al Doilea Război Mondial, într-o nouă dezbatere „AntiNostalgia” la Europa Liberă

PE SCURT Astă-seară, la 17.00, Radio Europa Liberă vă invită la o nouă dezbatere online, organizată în cadrul proiectului multimedia...

SocialO zi în urmă

28 mai 2020: COVID-19, PE SCURT: Opt persoane au decedat

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

Advertisement

Politică

Politică4 zile în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Tiraspolul atacă Chișinăul: „Deficit de conștiință și rațiune”

PE SCURT Așa-zisele autorități din regiunea transnistreană redeschid treptat afacerile și instituțiile. 143 de beneficiari și angajați ai internatului psihoneurologic...

PoliticăO săptămână în urmă

De la nostalgie până la tușonkă și hrișcă. Timpuri, pandemie și elite politice

COVID-19 a bulversat întreaga lume, ne-a închis hotarele, ne-a limitat drepturile, ne-a blocat accesul și ne-a îndemnat să stăm acasă....

Politică2 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Primul caz de re-infectare, focar major în internatul din Bender și acuzații politice 

PE SCURT Săptămâna 11-17 mai a fost marcată de câteva evenimente în regiunea transnistreană și în relația dintre Chișinău-Tiraspol. Există...

Politică3 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană: sate blocate și ședințe ratate

PE SCURT Săptămâna trecută a fost marcată de câteva evenimente în relația Chișinăului cu regiunea transnistreană. De mâine se relaxează...

Politică4 săptămâni în urmă

COVID-19 în Transnistria. Noi acuzații la adresa Chișinăului. Despre împrumutul rusesc: „forțele pro-occidentale și pro-române controlează Curtea Constituțională”

PE SCURT Săptămâna 27 aprilie – 3 mai s-a dovedit a fi mai intensă pe linia politică Chișinău – Tiraspol....

Politică1 lună în urmă

COVID-19 în Transnistria/ Autoritățile separatiste vorbesc despre „provocări existente în relațiile cu Republica Moldova”

PE SCURT După ce săptămâna trecută la Tiraspol se tiraja mesajul „Chișinăul își deghizează cinic fraudele diplomatice și birocratice prin...

Externe1 lună în urmă

Cum un oraș din Polonia a scăpat de publicitate și ce face Chișinăul

PE SCURT Jurnalistul polonez Dawid Krawczyk povestește cum orașul Nałęczów din Polonia a scăpat de publicitate și a obținut reputația...

Advertisement

Opinii

mai 2020
L Ma Mi J V S D
« apr.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031