Connect with us

Opinii

VOX// Cum trăiesc pensionarii de la Piața Centrală?

Publicat

pe

La începutul acestui an, în R. Moldova, erau înregistrate 533 de mii de persoane pensionate pentru limita de vârstă. Circa 73% dintre acestea au o pensie mai mică decât minimul de existență, care este în prezent de 1566 de lei, arată datele Biroului Național de Statistică.

În urmă cu câteva zile, unul dintre posturile TV, care aparțin Lui Vlad Plahotniuc, prezenta un reportaj despre noua etapă de valorizare a pensiilor. În reportaj apar doar oameni mulțumiți de pensiile lor în valoare peste 3000 de lei și laudă guvernarea pentru aceste „reforme”.

Cu gândul la această știre optimistă și la multe altele care au rulat la posturile TV din același trust media, ne-am dus la Piața Centrală, să discutăm cu bătrânii și să aflăm cât de mulțumiți sunt ei cu banii cu care-i răsplătește statul.

Irina, 54 de ani, satul Boșcana, Criuleni

Mai am câțiva ani până la pensie, dar mă apucă groaza când mă gândesc la banii pe care îi voi primi. Poate în orașe este altfel, dar la noi, în sate, oamenii nu au unde să lucreze, decât cu ziua, dar și asta este muncă de sezon. De aceea, vin aici, la Piață, ca să mai fac o capică (n.red.: bani). Vin cu nucă verde, vinete, tot ce dă Dumnezeu. Mai aduc și mentă, bostănel și mărar de la o bătrână de care îngrijesc. Ea este invalidă și primește o pensie de 700 de lei, pe care o cheltuie pentru medicamente. Dacă aude că merg la Chișinău îmi dă tot ce găsește în grădină, ca să mai câștige niște bani pentru pâine. De obicei, aici reușesc să vând nu mai mult de 100 de lei. Drumul dus-întors costă 20 de lei, mai cumperi o plăcintă și se duc 15 lei, mai dai bătrânei banii pentru produsele pe care ți le-a dat și rămâi cu vreo 20 de lei, pentru care ai stat o zi întreagă în picioare, la soare. Acuș vine iarna și trebuie să mai pui deoparte niște bani pentru lemne, pentru că altfel îngheți de frig în propria casă. Despre ce mod de trai decent vorbim când vezi toate astea și știi că nimic nu se schimbă. Iată cum să trăiești așa?

Ana, 57 de ani, Ialoveni

Am ieșit la pensie cu trei luni în urmă. Primesc 1800 de lei. Mă gândeam că-mi va ajunge, dar de unde? Eu încă mai lucrez, iar acum am venit la Chișinău, să vând niște prune din grădina mea și, din banii pe care-i voi câștiga, să cumpăr niște zahăr ca să fac dulceață. Poate pensiile și plac, dar doar politicienilor, care vor face totul ca să câștige cât mai mult și legile le votează și fac reforme doar când lor le convine, iar noi nu contăm.

Nadejda, 70 de ani, satul Corjova, Criuleni

Oho! 1800 încă este mult. Eu am 1200 de lei, dar sunt deja 13 ani de când m-am pensionat. Politicienii vorbesc foarte mult despre majorări de salarii sau pensii, mai ales în timpul campaniilor electorale, iar când ajungi să vezi cu cât au mărit, te umflă plânsul. E de râsul găinii. Da, mi-au mărit pensia de mai multe ori, dar cu trei sau șase lei. Nu îți ajunge nici pentru jumătate de pâine. Este bătaie de joc. S-o râs de lume.

Pensia îmi ajunge doar ca să achit facturile și atât. Vin la Piață cu lapte, brânză și vin. Toate sunt făcute de mine. Vin după masă, când căldura se potolește puțin și oamenii au pauză sau pleacă spre casă. Așa mai fac un adaos mic la pensie, pentru mâncare. Eu măcar pot prăși, prelucra pământul și mai am o vacă, și așa mai câștig niște bani, dar altfel nu știu ce aș face. Este ujas (n.red.: groaznic).

Ieri a venit la mine un vecin să-mi ceară 10 lei. El suferă de diabet zaharat și are un sac de probleme de sănătate. Nu-i ajunge pensia nici măcar pentru o sticlă de ulei sau un săpun. De ce guvernanții noștri nu trec prin satele Moldovei să vadă cum trăiește lumea? Toți sunt disperați, mai ales bolnavii în etate.

Liuba, 60 de ani, Chișinău

Vai de mine, nici nu întrebați, mi-e rușine să spun ce pensie am. De-ar trăi ei (n.red.: politicienii) cu pensia noastră. Să le ajungă și să le rămână. Pensia îmi ajunge pentru pâine, lapte și medicamente. Facturile le plătesc din banii pe care mi-i dau copii.

După ce am ieșit la pensie m-am angajat ca vânzătoare aici, la Piață. Așa fac un ban în plus. Te doare când știi că ai lucrat o viață și ai plătit impozitele, ca la bătrânețe să ajungi să-ți cauți de lucru pentru a supraviețui. Am cunoscuți care primesc și 500 și 800 de lei. Oamenii trăiesc foarte greu. Ca să se schimbe ceva, guvernanții noștri trebuie să nu mai fure atâta cât fură și să nu ne mintă. Să nu plătim gazul pentru regiunea transnistreană, dar să plătim pentru noi. Am fost la protestele din ultimele zile împreună cu soțul și o să ne mai ducem. Mergem cu speranța că lucrurile se vor îmbunătăți, dar până ce nu văd nicio schimbare. E greu, e foarte greu.

Vasile, 74 de ani, Chișinău

Mă descurc foarte bine cu „tocmai” 800 de lei. Acești bani îmi ajung pentru aer. Le măresc pensiile cu 50 de procente șefilor de la Primărie, Parlament, Guvern. Ei își bat capul doar de cei care și așa au multe. Nu le pasă de oamenii cinstiți și sărăciți tot de ei. Eu primesc 800 de lei, dar sunt oameni care primesc și mai puțin decât atât. Dar încercăm să trăim. Iată mergem încetișor așa, până nu vom cădea undeva. Nu cred că se va mai schimba în viitor ceva. Oamenii protestează, iar politicienii se uită și râd. Știți cum înainte boierimea numea poporul? – Prostimea. Ai noștri ne numesc la fel. Cei care mai au sănătate și putere mai trăiesc cum trăiesc, dar cei bolnavi, vai și amar de capul lor. De tine au nevoie atâta timp cât ești sănătos și poți să lucrezi, dar dacă te îmbolnăvești, nimeni nu se uită la tine. Așa-i viața în Moldova.

loading...

Social

Pensiile vor fi indexate de două ori pe an

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Pensiile vor fi indexate de două ori pe an. Parlamentul a aprobat, în prima lectură, astăzi, o inițiativă legislativă ce aparține președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon.

Proiectul prevede implementarea unui nou concept de indexare a pensiilor – de două ori pe an – la 1 aprilie și 1 octombrie.

PE LUNG

Indexarea la 1 aprilie se va efectua conform procedurii în vigoare – pentru toți beneficiarii, echivalent cu media indicelui prețurilor de consum pe ultimii 3 ani. Cea de la 1 octombrie va viza, în primul an de implementare – 2020, peste 400 mii de pensionari, mărimea pensiei cărora nu depășește nivelul minimului de existență.

Proiectul de lege va implica și majorarea alocațiilor sociale pentru persoanele cu dizabilități și pentru persoanele vârstnice.

Proiectul urmează să intre în vigoare la 1 ianuarie 2020.

Potrivit datelor statistice ale Casei Naționale de Asigurări Sociale, la începutul anului 2019, în țara noastră, erau înregistrați 700 887 de beneficiari de pensii, ale căror pensie medie era de 1 895, 07 lei.

Din numărul total de pensionari, 75% sunt pensionari pentru limită de vârstă. Totodată, circa 400 000 de persoane primesc pensia sub minimul de existență.

Proiectul de lege urmează a fi dezbătut și votat de Parlament și în lectura a doua.

loading...

Citește mai departe

Social

În Parlament a fost înregistrat proiectul de Lege care prevede indexarea pensiilor de două ori pe an

Publicat

pe

De către

PE SCURT

În Parlament a fost înregistrat astăzi, cu titlu de inițiativă legislativă prezidențială, proiectul de Lege care prevede indexarea pensiilor de două ori pe an.

Președintele Igor Dodon a precizat că proiectul final conține implementarea unui nou concept de indexare a pensiilor – de două ori pe an – la 1 aprilie și 1 octombrie.

PE LUNG

Indexarea la 1 aprilie se va efectua conform procedurii în vigoare– pentru toți beneficiarii, echivalent cu media Indicelui Prețurilor de Consum pe ultimii 3 ani.

Cea de la 1 octombrie va viza, în primul an de implementare – 2020, peste 400 mii de pensionari, mărimea pensiei cărora nu depășește nivelul minimului de existență.

Proiectul de lege va implica și majorarea alocațiilor sociale pentru persoanele cu dizabilități și pentru persoanele vârstnice.

Legea privind indexarea de 2 ori pe an a pensiilor va intra în vigoare la 1 ianuarie 2020.

loading...

Citește mai departe

Social

Două inițiative ale lui Igor Dodon: Indexarea pensiilor de două ori pe an și garantarea dreptului la pensia soțului decedat

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Președintele Igor Dodon va înainta Parlamentului, cu titlu de inițiativă legislativă, două proiecte sociale din domeniul sistemului de pensionare.

Primul proiect de lege prevede indexarea pensiilor de două ori pe an, iar cel de-al doilea prevede garantarea dreptului la pensia soțului decedat – soțului supraviețuitor.

PE LUNG

Proiectele au fost discutate astăzi în cadrul unei întruniri la Președinție, la care au participat reprezentanții Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, precum și ai Casei Naționale de Asigurări Sociale.

Astfel, proiectul de lege privind indexarea pensiilor de două ori pe an prevede că pensiile vor fi indexate de 2 ori – la 1 aprilie și 1 octombrie,

Indexarea la 1 aprilie se va efectua conform procedurii în vigoare actualmente – pentru toți beneficiarii, echivalent cu media Indicelui Prețurilor de Consum (IPC) pe ultimii 3 ani.

La 1 octombrie 2020 – de indexare vor beneficia circa 400 mii de pensionari, mărimea pensiei cărora nu depășește nivelul minimului de existență. Acest plafon va fi majorat treptat, cuprinzând un număr tot mai mare de beneficiari ai dublei indexări.

Această indexare se va efectua fie în mărimea indicatorului mediei IPC pe ultimii 3 ani, fie la nivelul IPC din primul semestru al anului de referință – se va utiliza indicatorul cel mai mare dintre aceste două.

Al doilea proiect va prevedea garantarea de către stat pe un termen determinat a dreptului la pensia soțului decedat – soțului supraviețuitor.

Conform datelor Casei Naționale de Asigurări Sociale în anul 2018 au decedat 3268 persoane, care au primit pensia o perioadă mai mică de 5 ani după stabilirea acestui drept.

Datele menționate denotă faptul, că persoanele contribuie la sistemul de asigurări sociale prin achitarea pe parcursul activității profesionale a contribuțiilor de asigurări sociale, însă perioada medie de primire a pensiei este de 2,6 ani. Această statistică este absolut demotivantă pentru contribuabilii la Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat.

Președinția precizează că președintele țării va înainta în scurt timp Parlamentului proiectele vizate cu titlu de inițiativă legislativă.

loading...

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Economie1 minut în urmă

Care sunt cei mai mari importatori din lume

PE SCURT Dacă economia unei țări ar fi complet autosuficientă și independentă, nu ar mai fi nevoie să se importe...

Istorie50 de minute în urmă

Cum a fost Lenin împușcat de o femeie aproape oarbă

PE SCURT Pentru că vrem, dragă cititor, să știi lucruri noi și interesante, Moldova.org va publica fragmente din cărți, istorii...

Cultură2 ore în urmă

Drumul lui Oprah Winfrey de la 0 la 3 miliarde de dolari

PE SCURT O tânără săracă, de culoare și provenind dintr-o aventură a unor adolescenți, a ajuns cea mai mare vedetă...

Cultură23 de ore în urmă

Capitala văzută prin ochii unei artiste: „Chișinău are nevoie de un Batman”

PE SCURT Chișinău are nevoie de Batman, iar Vera Borcuta, artistă, i-a găsit și locul: pe clădirea primăriei Chișinău. În...

Alegeri24 de ore în urmă

Am inventat un candidat la Primăria Chișinău. Ce soluții propune pentru WC-urile publice

Eu sunt candidatul/a inventat/ă de Moldova.org și vreau să lupt pentru funcția de primar al orașului Chișinău, iar sloganul meu...

PoliticăO zi în urmă

Cazierul virtual al candidaților la Consiliul Municipal Chișinău

PE SCURT Avem 51 de oameni în Consiliul Municipal Chișinău care vor răspunde de bunăstarea și dezvoltarea metropolei noastre. Echipa...

AlegeriO zi în urmă

Am inventat un candidat la Primăria Chișinău. Ce soluții propune pentru grădinițe

Eu sunt candidatul/a inventat/ă de Moldova.org și vreau să lupt pentru funcția de primar al orașului Chișinău, iar sloganul meu...

Advertisement

Politică

CulturăO zi în urmă

Vitalie Colț, despre poezie, Transnistria, masaj și Yardsale-ul „Te salut, Chișinău!”

PE SCURT Vitalie Colț este basistul formației FurioSnails. Pe lângă muzică, artistul a scris o carte de poezii „Pacea din...

Alegeri2 zile în urmă

Am inventat un candidat la Primăria Chișinău. Ce soluții propune pentru drumurile proaste

Eu sunt candidatul/a inventat/ă de Moldova.org și vreau să lupt pentru funcția de primar al orașului Chișinău, iar sloganul meu...

Alegeri2 zile în urmă

Am inventat un candidat la Primăria Chișinău. Ce soluții propune pentru ambuteiaje

Eu sunt candidatul/a inventat/ă de Moldova.org și vreau să lupt pentru funcția de primar al orașului Chișinău, iar sloganul meu...

Alegeri3 zile în urmă

Am inventat un candidat la Primăria Chișinău. Ce soluții propune pentru câinii vagabonzi

Eu sunt candidatul/a inventat/ă de Moldova.org și vreau să lupt pentru funcția de primar al orașului Chișinău, iar sloganul meu...

Politică4 săptămâni în urmă

Igor Dodon efectuează o vizita în SUA. Va rosti un discurs de la tribuna Adunării Generale a ONU

PE SCURT Președintele Igor Dodon întreprinde o vizită de lucru în Statele Unite ale Americii, care va dura o săptămână...

Politică4 săptămâni în urmă

Alexandru Slusari a anunțat numele beneficiarilor furtului miliardului// VIDEO

PE SCURT Aolexandru Slusari, preşedintele Comisiei de anchetă privind frauda bancară, a anunțat astăzi în cadrul unei conferinţe de presă...

Politică4 săptămâni în urmă

Comisia juridică a aprobat ridicarea imunității parlamentare a deputatului Petru Jardan

PE SCURT Comisia juridică, numiri și imunități a aprobat ridicarea imunității parlamentare a deputatului Partidului ȘOR Petru Jardan. O solicitare...

Advertisement

Opinii

octombrie 2019
L Ma Mi J V S D
« sept.    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031