Vor fi monitorizati agentii economici care au subevaluat marfa la import

Moldova.ORG — Grupul de lucru pentru reglementarea activitatii de intreprinzator („Ghilotina”), in cadrul sedintei din 25 aprilie 2007, a aprobat proiectul cu privire la monitorizarea tranzactiilor comerciale de import, elaborat de Ministerul Economiei si Comertului (MEC).

Potrivit serviciului de presa al MEC, documentul prevede crearea unui mecanism de contracarare a evaziunii fiscale ca urmare a subevaluarii marfurilor la import. Autorii documentului au informat Grupul de lucru ca marfurile importate sunt declarate la valori minime. Ulterior, prin sistemul de patenta si firme fantome, acestea sunt comercializate pe piata fara achitarea impozitelor prevazute in acest sens si la un pret exagerat.

Mecanismul stipuleaza intocmirea de catre MEC a unei liste a marfurilor importate de persoane fizice, pretul carora se supune monitorizarii, precum si preturile medii ale acestora pe piata interna. Aceasta lista va fi prezentata trimestrial Serviciului Vamal care va aplica preturile medii la evaluarea bunurilor introduse in tara de catre persoane fizice, deducand din acestea drepturile de import.

Deasemenea, Serviciul Vamal va monitoriza marfurile importate de persoanele juridice si in cazul depistarii diferentei de pret in marime ce depaseste 40% de la preturile medii stabilite de MEC va informa in mod obligatoriu Inspectoratul Fiscal Principal de Stat si Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice si Coruptiei.

Aceste organe de control, in baza informatiilor obtinute de la Serviciul Vamal, vor monitoriza schemele ulterioare de comercializare pe piata interna a bunurilor importate pentru taxarea acestora cu impozitele ce se impun, reiesind din veniturile acumulate.

Victor Ermurachi, expertul independent in implementarea reformei regulatorii a specificat ca acest mecanism avantajeaza agentii economici care activeaza legal si va contribui esential la evitarea evaziunii fiscale.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare