Vladislav Gribincea despre cei șapte cetățeni turci expulzați:„Toată procedura e ilegală, conform legislației moldovenești”

„Eu nu am văzut niciun element care mi-ar permite să conchid că legislația Republicii Moldova a fost respectată atunci când cei câțiva cetățeni turci au fost expulzați din Republica Moldova”, a declarat pentru Radio Europa Liberă Vladislav Gribincea, directorul Centrului de Resurse Juridice de la Chişinău, una din organizaţiile neguvernamentale care, alături de Promo-LEX şi Amnesty International, condamnaseră deportările.

Gribincea a menționat că SIS a anunțat că cei șapte cetățeni turci au fost declarați indezirabili, iar decizia de a declara o persoană indezirabilă se ia de către Biroul de Migrație și Azil.

„Biroul de Migrație și Azil a declarat vineri că ei nu cunosc vreo procedură de a declara indezirabili și ei nu au fost implicați în genere în această operațiune. Dacă nu există o decizie de a declara persoana indezirabilă din partea Biroului de Migrație și Azil, toată procedura este ilegală, conform legislației moldovenești”, a spus directorul Centrului de Resurse Juridice.

În aceste condiții, potrivit lui, concluzia este că comportamentul Serviciului de Informații și Securitate din Republica Moldova a fost ilegal și arbitrariu.

O altă chestiune la care atrage atenția directorul CRJ este coincidența maximă – „de la momentul reținerii până la momentul extrădării de facto autorităților turce au durat cel mult trei ore și prin coincidență pe teritoriul Republicii Moldova se afla un avion charter care i-a dus pe cei șapte cetățeni în Turcia”.

„E puțin probabil ca un avion charter să stea permanent pe teritoriul Republicii Moldova, ele de obicei vin din altă parte. Adică acest lucru confirmă plenar că lucrurile au fost planificate din timp și împreună cu autoritățile turce, fapt confirmat și de presa turcă. Și în asemenea circumstanțe lucrurile sunt destul de odioase, însemnând că statul Republica Moldova poate neglija orice prevedere legală în interes ascuns sau politic, ceea ce este totalmente inacceptabil”, a adăugat el.

De notat că președintele Parlamentului Andrian Candu a declarat sâmbătă după audierile parlamentare la acest subiect că, din cele ce a fost raportat și publicat de Serviciul de Informații și Securitate, întocmai s-a respectat legislația legată de regimul de ședere al străinilor, de la momentul în care s-a cerut azil, s-a respins cererea de azil, momentul în care au fost declarate persoanele indezirabile, inclusiv procedurile care au urmat legate de expulzarea acestor persoane.

Reamintim că SIS a anunțat joi că șapte cetățeni străini, suspectați de legături cu o grupare islamistă, grupare despre care există indicii că desfășoară acțiuni ilegale în mai multe țări, au fost declaraţi indezirabili de către organele competente şi expulzaţi de pe teritoriul Republicii Moldova.

Este vorba despre angajați de la liceul moldo-turc Orizont, toți de origine turcă, care au fost ridicați de către SIS.

Amnesty International Moldova a declarat că acțiunea serviciilor de securitate a fost făcută cu încălcare flagrantă, percheziționare și ridicare, cu violarea normelor cu privire la libertatea și securitatea persoanelor, stipulate în convențiile la care Republica Moldova este parte.

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a cerut Guvernului R. Moldova explicații pe marginea cazului până la data de 5 octombrie 2018. În document se precizează că Guvernul a fost somat să răspundă la câteva întrebări. Printre ele, Guvernul este întrebat dacă cetățenii turci au avut posibilitatea să schimbe decizia privind extrădarea sau dacă aceștia au solicitat azil politic în R. Moldova.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.