Presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a criticat dur conducerea Guvernului, ministrii si conducatorii autoritatilor centrale pentru activitatea ineficienta de combatere si prevenire a coruptiei, in cadrul unei sedinte convocate la sfirsitul saptaminii trecute. Seful statului a calificat drept alarmanta lipsa initiativei personale a conducatorilor institutiilor guvernamentale in combaterea unor cazuri concrete de coruptie, subliniind ca practic toate infractiunile de acest gen se produc cu buna stiinta si cu acceptul tacit al conducatorilor.
Cazurile de coruptie sint ascunse
Vladimir Voronin a precizat ca doar in perioada de dupa sedinta desfasurata la Presedintie in luna aprilie curent, la tema coruptiei, au fost intentate 59 de cauze penale pentru coruptie, cazurile de coruptie fiind depistate practic in toate domeniile de activitate. Potrivit unor estimari prealabile, prejudiciul cauzat statului constituie circa 20 milioane lei.
Presedintele s-a referit si la nivelul nesatisfacator de indeplinire a prevederilor Strategiei nationale de prevenire si combatere a coruptiei. Potrivit lui, implementarea ghiseelor unice ramine a fi declarativa – rapoartele guvernamentale sint bune, dar plingerile cetatenilor denota ca obtinerea oricarei autorizatii necesita zeci de coordonari si sute de semnaturi. Obtinerea lor nu este posibila fara achitarea platilor duble – taxa bugetara si mita, a mentionat in acest sens presedintele, subliniind ca aceasta se refera, in special, la asemenea structuri cum ar fi medicina preventiva, pompierii, serviciile ecologice, serviciile funciare si cadastru, organele autoadministrarii locale.
Seful statului a declarat ca in institutiile guvernamentale nu este organizata activitatea interna de combatere a coruptiei, in schimb, este organizata activitatea de dosire a cazurilor de coruptie din interese departamentale. Astfel, majoritatea cazurilor de coruptie declarate de cetateni nu-si gasesc confirmarea in urma controalelor interne, cauza fiind protectia departamentala. In context, Vladimir Voronin a regretat faptul ca introducerea telefoanelor de incredere in tara noastra nu are nici un efect si aceasta pentru ca asupra celor declarate de cetateni nu se intreprind masuri reale. Vladimir Voronin s-a referit si la faptul ca nu este realizata una din cele mai importante sarcini din Strategia nationala de prevenire si combatere a coruptiei – cea a educarii juridice a populatiei.
In asteptarea onorariilor
Seful statului s-a mai referit la mecanismul imperfect de control al termenelor de examinare a diverselor petitii, sesizari si cereri ale cetatenilor. Drept urmare, functionarii tergiverseaza la maximum adoptarea deciziilor, fiind in asteptarea ”onorariilor de coruptie”. Presedintele a atentionat si asupra faptului ca nu este pusa in aplicare Legea „Ghilotinei”, cetatenii si agentii economici fiind tinuti in aceleasi limite normative depasite si impusi la acte de coruptie.
O alta problema grava ramine a fi sistemul actual al achizitiilor publice, care, potrivit presedintelui, este totalmente compromis si trebuie schimbat din radacina. In context, Vladimir Voronin s-a referit la cazul sefului Directiei alimente si echipament a trupelor de carabinieri, locotenent-colonelul D. Gurau, care a incheiat contracte de achizitie a unor cantitati importante de alimente, detergenti si incaltaminte, toate de provenienta dubioasa si de o calitate extrem de joasa. Presedintele a mai remarcat ca negociatorii de contracte n-au fost deloc derutati de reputatia dubioasa a firmei «Corsor» SRL. In 2004, aceasta a fost implicata in traficul a 100 kg cocaina prin Olanda. Presedintele a apreciat drept strigator la cer faptul ca tinerii sint tratati, in numele si pe banii statului, cu produse alterate sau de o proasta calitate.
Tarife nejustificate
Presedintele s-a referit si la neregulile depistate la conectarile gospodariilor individuale la conducta de gaz, subliniind ca tarifele de pina la 10000 lei pentru 50 m de conducta de gaz sint absolut nejustificate. Vladimir Voronin a amintit ca programul de gazificare se realizeaza din bani publici si ca firmele selectate prin intermediul sistemului de achizitii de stat urmeaza a fi supuse unui control adecvat din partea autoritatilor.
Presedintele si-a exprimat inrijorarea si in legatura cu situatia existenta in domeniul constructiilor, referindu-se, in particular, la sistemul actual de constructie ipotecara, si anume preturile exagerate si problemele de calitate.
Vladimir Voronin a apreciat in termeni negativi si activitatea consulatelor Republicii Moldova de peste hotare, subliniind frecventa alarmanta a cazurilor de estorcare de mita pentru legalizarea documentelor sau alte actiuni consulare. Potrivit presedintelui, cele mai multe semnalari de acest gen parvin in privinta consulatelor de la Roma si Moscova.
Profesori corupti
Seful statului a declarat, de asemenea, ca nu mai pot fi tolerate practicile existente in cadrul unor institutii de invatamint, care prevad antrenarea parintilor si copiilor in organizatii obstesti, cu achitarea unor cotizatii si taxe. Colectarea mijloacelor financiare pentru diferite sarbatori, inclusiv zilele de nastere ale profesorilor, constituie aceeasi estorcare camuflata de bani, a spus Vladimir Voronin. Presedintele a subliniat, totodata, ca banii colectati de la studentii admisi prin contract trebuie utilizati la destinatie – pentru imbunatatirea conditiilor de studii. Vladimir Voronin a mai apreciat drept coruptie latenta admiterea studentilor in lipsa unor studii ale cererii pietei muncii, in urma carora absolventii sint din start lipsiti de sansa de a fi angajati dupa specialitate.
Legile vor fi testate
Taraganarea procesului de optimizare a aparatului executivului central, este, in opinia sefului statului, un factor care genereaza fenomenul coruptiei. Tergiversarea si somnolenta birocratilor nostri sint conditii prielnice pentru coruptie, abuz de putere, neglijenta. Chestiuni care necesita operativitate in solutionare dureaza luni, ani in sir. Se taraganeaza pentru a fi uitata problema sau pina ce solutionarea ei isi pierde efectul. Te uimeste rabdarea cetatenilor nostri, care nu iau cu asalt judecatoriile, procuraturile, ministerele, a declarat in acest sens Vladimir Voronin. Presedintele si-a exprimat, de asemenea, nemultumirea in legatura cu faptul ca, la moment, aparatul Guvernului a fost redus doar in proportie de 44 la suta, fata de cele 70 la suta preconizate.
Voronin s-a mai referit la imperfectiunea legislatiei nationale, solicitind Parlamentului sa nu mai adopte nici o lege fara expertizarea anticoruptie a acestora. Presedintele a afirmat ca nu va promulga nici un act legislativ care nu va fi testat la acest capitol. Seful a mentionat, in context, ca nu este asigurata operativitatea si eficienta in elaborarea actelor legislative si normative. Presedintele sustine ca un impediment in prevenirea coruptiei il constituie nu doar calitatea reglementarilor, dar si neaplicarea acestora. Vladimir Voronin a invocat exemplul Legii despre combaterea coruptiei si protectionismului, care prescrie un sir de interdictii functionarilor publici si care sint, evident, ignorate.
Presedintele s-a referit si la activitatea Agentiei Medicamentului, care functioneaza ineficient din cauza rezistentei opuse de catre medicii sefi ai spitalelor. Potrivit presedintelui, ministerul de resort n-a intreprins nimic in vederea eliminarii barierelor aparute in acest sens; se amina efectuarea controlului medicamentelor si de aplicare a timbrelor. Vladimir Voronin s-a aratat ingrijorat si de faptul ca in Parlament mai continua discutiile la tema prelungirii activitatii institutiilor medicale private in cadrul celor de stat, unii deputati manisfestind un interes vadit pentru mentinerea acestor practici.
Ministri ingimfati
Presedintele a accentuat ca orice conducator trebuie sa organizeze si sa raspunda personal de climatul anticoruptional din domeniul sau. El a cerut ministrilor sa renunte la ambitiile departamentale si la orgoliile personale, subliniind ca in loc sa reactioneze adecvat si constructiv la cazurile de coruptie depistate, acestia isi manifesta aroganta prin ignorarea sesizarilor organelor de drept si de control.
Seful statului a subliniat si faptul ca lupta cu coruptia nu poate fi eficienta in lipsa unei justitii incorupte. In context, seful statului a formulat obiectii in legatura cu mecanismul netransparent de selectare a cadrelor in instantele de judecata, din care cauza in functiile de judecatori, deseori sint promovate persoane incompetente.
In baza obiectiilor expuse in cadrul sedintei, seful statului a solicitat elaborarea unui plan de actiuni si aplicarea unor masuri neintirziate pentru redresarea cit mai grabnica a situatiei create.
Serviciul de presa al Presedintiei Republicii Moldova