Vladimir Voronin a dezvăluit cu cât a vândut sediul PCRM

Liderul Partidului Comuniștilor din Republica Moldova Vladimir Voronin afirmă că impunătorul sediu al PCRM a fost vândut cu 26 de milioane de lei. Potrivit lui, cu banii obţinuţi, partidul şi-a achitat toate creditele contractate anterior pentru construcţia imobilului.

Voronin a declarat vineri la postul de televiziune PRO TV că a vândut imobilul cu „cât l-a construit”, iar după achitarea tuturor datoriilor, PCRM a rămas „la zero” şi „cu amintirile”.

L-am vândut, pentru că PCRM  a rămas fără surse de existenţă, în primul rând. Şi, în al doilea rând, nu a fost bine chibzuit acest proiect. Nu l-am putut gestiona cu aşa dimensiuni. Ne costa foarte scump. L-am dat cu cât l-am construit – cu 26 de milioane de lei”, a menţionat liderul PCRM.

Potrivit lui, PCRM şi-a achitat datoriile şi creditele, inclusiv creditul de 22 milioane de lei contractat de la BEM. „Şi am rămas cu zero. Nu avem bani, nu avem probleme. Am rămas cu amintirea”, a adăugat Voronin.

Acesta a argumentat că sediul de pe strada Armenească trebuia vândut, pentru că deşi nu era folosit, trebuia de plătit mai multe taxe şi impozite pe imobil.

Noi nu am conştientizat până acum dimensiunile clădirii. Dacă e să ne amintim, imobilul era destinat nu doar pentru PCRM, ci şi pentru mai multe organizaţii şi instituii cu care noi conlucram şi care trebuiau să închirieze spaţii, pentru redacţia ziarului, a postului de tv”, explicat Vladimir Voronin.

Întrebat despre proprietarul real al clădirii, liderul PCRM a spus că nu ştie cui îi aparţine, afirmând doar că ştie denumirea firmei cu care a fost încheiat contractul de vânzare.

Fostul imobil al PCRM din str. Armenească este unul luxos şi impunător, cu patru nivele şi o suprafaţă totală de peste 1300 de metri pătraţi.

La începutul anului curent, reporterii RISE Moldova au scris că sediul de lux al PCRM are un nou proprietar, iar beneficiarul real se ascunde în paradisul fiscal din Belize.

RISE Moldova a aflat că beneficiarul din Belize este reprezentat în Republica Moldova de un personaj-cheie din anturajul oligarhului Vladimir Plahotniuc. În afacere a fost implicată și o persoană judecată pentru deținere de droguri, care a fost însă amnistiată cu o lună înainte de tranzacția imobiliară.

Fostul sediu PCRM de pe str. Armenească din centrul Capitalei este înconjurat de mai multe instituții de stat și se află la câțiva pași de locuința președintelui PD, Vladimir Plahotniuc. Clădirea cu patru niveluri a fost proiectată cu spații pentru zeci de birouri, un mini-hotel, un restaurant și o parcare subterană.

În aceeaşi investigaţie RISE a scris că în 2006, în timp ce liderul comunist Vladimir Voronin se afla la al doilea mandat de președinte al R. Moldova, PCRM a obținut în folosință un teren de peste două sute de ari pe str. Armenească și, ulterior, l-a privatizat în schimbul a mai puțin de jumătate de milion de lei, în baza unei decizii a Consiliului municipal Chişinău.

În 2007, partidul a contractat și un credit de 22 de milioane de lei de la Banca de Economii, pentru care a garantat cu terenul și clădirea aflată în proces de construcție.

După schimbarea puterii, în 2009, Cancelaria de Stat a contestat în instanță deciziile Consiliului municipal Chişinău prin care terenul a fost atribuit PCRM-ului. În plus, autoritățile au pus sechestru atât pe lotul de pământ, cât și pe clădirea partidului.

Practic, aplicarea sechestrului i-a împiedicat pe comuniști să vândă imobilul, însă nici ei nu s-au mutat în noul sediu, deși clădirea a fost dată în exploatare încă în 2009.

Pe 22 decembrie 2016, executorii au ridicat sechestrul. Peste două săptămâni, pe 5 ianuarie anul acesta, clădirea PCRM-ului a fost trecută în proprietatea firmei cu capital străin Constar Invest SRL.

Foto: RISE Moldova

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.