Vladimir Sarban a fost eliberat din arest preventiv

Secretarul Consiliului Municipal Chisinau, Vladimir Sarban, arestat in noiembrie 2004, fiind acuzat de depasirea atributiilor de serviciu, a fost eliberat, miercuri, din arest preventiv, in baza unei hotarari a Curtii Europene a Drepturilor Omului, din data de 4 octombrie curent.

Avocatul lui Vladimir Sarban, Nicolae Ursu, a declarat pentru REPORTER.MD ca clientul sau a fost eliberat in dimineata zilei de astazi, in cadrul unei sedinte de judecata, la care a fost prezentata hotararea CEDO in cazul Sarban versus Republica Moldova. Potrivit acesteia, CEDO a recunoscut violarea de catre tara noastra a art.3 din Conventia Europeana pentru Drepturile Omului (interzicerea tratamentelor inumane si degradante) si a art.5 din Conventie (dreptul la libertate si siguranta).

Instanta de judecata a schimbat forma de arest preventiv in arest la domiciliu, cu conditia ca inculpatul se va prezenta in instanta de judecata la chemarea acesteia.

Potrivit lui Ursu, cazul Sarban la CEDO este un precedent pentru toate cazurile similare din Republica Moldova, astfel hotararea Curtii de la Strasbourg fiind valabila si pentru alti angajati ai Primariei arestati in toamana anului trecut.

Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice si Coruptiei il acuza pe Sarban de faptul ca a introdus intentionat in decizia CMC din 12 decembrie 2002 sintagma “…si semnarea contractului…”, in timp ce consilierii au votat decizia de a-l abilita pe primarul de Chisinau numai cu dreptul de a negocia conditiile contractului privind procurarea, prin leasing, a 40 de ambulante destinate Spitalului municipal de Urgenta.

“Astfel, secretarul Consiliului Municipal Chisinau a acordat intentionat unilateral Primarului General al municipiului Chisinau drepturi organizatorico-economice suplimentare, prin care fapt si-a depasit atributiile de serviciu, savarsind o infractiune de coruptie”. Actiunile ilegale ale secretarului Consiliului Municipal Chisinau au condus la cauzarea unui prejudiciu de 4 milioane 134 mii 900 lei bugetului municipal”, mentionat un comunicat difuzat anterior de CCCEC.

Amintim ca ex-ofiterul de urmarire penala al CCCEC, Grigore Gorea, care s-a ocupat de cazul procurarii celor 40 de ambulante, a declarat, anterior, ca a fost fortat sa intenteze un dosar penal secretarului CMC, Vladimir Sarban, si sa il recunoasca in calitate de invinuit pe ex-primarul general al capitalei, Serafim Urechean, fara a avea temei juridic pentru aceasta // Reporter.MD

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.