Vinul pe care-l produce R. Moldova astăzi, mai puțin, dar mai bun

PE SCURT 

În jur de 250 de mii de cetățeni ai R. Moldova își câștigă existența din industria vinului. De asemenea, în comparație cu anul 2006, Moldova produce mai puțin vin, însă de o calitate înaltă. Despre aceasta ne-a povestit Diana Lazăr, vice directoarea Proiectului de Competitivitate din Moldova al USAID, la Rockit.

PE LUNG

Cum au reușit să promoveze brandul de țară în condițiile în care bugetul industriei era de 200 de mii de dolari anual, bani ce ajungeau să participe la doar 3 expoziții?

Acesta era un pas înainte, însă insuficient. Atunci, una dintre principalele inițiative de reformă pe care am realizat-o a fost crearea unui parteneriat public-privat între reprezentanții industriei și reprezentanții autorității publice. Acum, această soluție pare aparent logică, dar nu era așa, în 2012, când o promovam în Parlament. Vă închipuiți cum ar sta un funcționar alături de un director de întreprindere să discute despre utilizarea banului public și participarea în campanii de marketing pe plan intern și extern?!

S-a reușit crearea și mișcarea acestei instituții publice și private Oficiul Național al Viei și Vinului, doar prin decizia fiecărei întreprinderii de a contribui într-un fond. De fapt, acesta a fost un angajament al parteneriatului: la fiecare litru de vin făcut și vândut, producătorul plătește 10 bani în Fondul Național al Viei și Vinului. De asemenea, statul adaugă și el 10 bani aici. 

Care au fost pașii în reformarea industriei viței de vie și vinului, vedeți mai jos:

Reformarea industriei

2010 

  • Regândirea sectorului vinicol. Schițarea strategiei și reformei industriei
    Vocea comună a sectorului privat și crearea unei viziuni legendare

2011

  • Stabilirea dialogului dintre sectorul public și cel privat
    Semnarea unui acord dintre 9 asociații de vin și Ministerul Agriculturii

2012

  • Noua lege a viței de vie și a vinului. Ușurarea mediului de afaceri
    Reformarea legislației pentru a asigura dezvoltarea durabilă a industriei

2013

  • Guvernul instituie Oficiul Național al Viei și Vinului
    A fost definit cadrul național de comercializare și vinul de marcă al Moldovei

2014

  • Vinul este lansat internațional și pe piețele țintă

2015

  • Reforma ia amploare
    Inițierea Registrului Viei și Vinului pentru suportul trasabilității produsului, certificarea PGI și stabilirea standardelor de calitate

2016

  • Primele vinuri cu indicație Geografică Protejată au fost produse și promovate

Potrivit vice-directoarei Proiectului de Competitivitate din Moldova al USAID, Diana Lazăr, cantitatea de vin produsă astăzi este mai mică decât în 2006, însă calitatea este mai înaltă și vinul costă mai mult.

Republica Moldova are 128 de mii de hectare de viță de vie.

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.