Moldova.ORG — Congresul Uniunii Oenologilor din R.Moldova (UOeM), a adoptat sâmbătă în cadrul unei şedinţe extraordinare o adresare către conducerea ţării în care s-a arătat "alarmat de situaţia de criză fără precedent" din industria vinicolă.
La congresul Uniunii, au participat mai mult de 170 manageri de companii. Nu au participat însă reprezentanţi ai organelor de stat, inclusiv ai Agenţiei Moldova-Vin.
Ştefan Odagiu, ex- ministru al Economiei, iar în prezent director al companiei Vinex Victoria a anunţat că a fost fondat un "comitet anticriză, care nu urmăreşte să devină opoziţie", ci vrea să soluţioneze problemele din ramură.
Potrivit lui Odagiu, comitetul a cerut soluţionarea mai multor probleme "de ordin major". Printre acestea se numără extinderea termenului de repatriere a valutei, anularea interdicţiei "ilegale" la exporturile de vinuri în vrac, instituirea unui moratoriu la titlurile de executare judecătorească în cazul întreprinderilor vinicole, restructurarea creditelor bancare.
Potrivit lui Odagiu, producţia vinicolă moldovenească stocată în Rusia, până la impunerea embargoului, se ridică la 180 mil. USD, iar statul refuză să restituie TVA şi accizele plătite la export, deoarece valuta nu a fost repatriată la timp.
Date prezentate la Congres arată că întreprinderile vinicole au datorii de 350 mil. de lei pentru strugurii cumpăraţi în toamna 2006 şi alte 200 mil. de lei faţă de companiile din industriile conexe (sticlă, carton, tipografii).
În replică, Andrei Gurin, şeful Inspectoratului de stat pentru supravegherea producţiei alcoolice, le-a sugerat managerilor "să fie mai atenţi" la calitatea producţiei. "Anul 2007 este de licenţiere pentru întreprinderile vinicole. Vom veni la companii cu toată gama de inspecţii şi cred că doar jumătate vor trece controalele", a spus Gurin.