Victor Turcan cere să fie restabilit în funcţia de preşedinte al Victoriabank-ului pe cale judiciară

Victor Ţurcan, primul preşedintele al băncii Victoriabank, a atacat în judecată decizia Consiliul băncii prin care a fost demis şi cere să fie restabilit în funcţie.

Solicitat de Agenţia INFOTAG, Gheorghe Amihalachioaie, avocatul bancherului, a spus că drept temei pentru depunerea cererii au servit încălcările în procedura de desfăşurare a şedinţei Consiliului băncii, în care s-a decis demiterea lui Ţurcan. „Conform statutului băncii, membrii Consiliului trebuie informaţi cu o săptămînă înainte de şedinţă şi familiarizaţi cu ordinea de zi, pe cînd şedinţa s-a convocat în regim de urgenţă, iar decizia de demitere a fost luată sub presiune, avînd un temei pretins. Membrii Consiliului i-au incriminat lui Ţurcan dezvăluirea unor informaţii comerciale închise, deşi aceasta face dovada transparenţei băncii pentru clienţii ei”, a spus avocatul.

Într-un interviu, Victor Ţurcan, încerca să afirme că „conflictul a fost soluţionat”, dar punea la îndoială corectitudinea acţiunilor autorităţilor şi ale acţionarilor împotriva sa.

Audierea dosarului civil de restabilire în funcţie au fost programată să aibă loc la Judecătoria sectorului Centru, pe 17 ianuarie.

Decizia asupra altor două dosare penale, în care este cercetat Ţurcan, se amînă pentru o dată nedefinită, după ce procuratura a cerut recuzarea unui judecător, pe motiv că judecata nu poate asigura îndeplinirea cerinţei procuraturii de convocare a principalului martor în dosar – directorului companiei „Fraţii Nikiforov”, care urmează să răspundă la nişte întrebări suplimentare. Instanţa a acceptat recuzarea, a numit un nou judecător şi următoarea şedinţă a Judecătoriei Buiucani a fost programată pentru 11 februarie 2008. Judecata a decis de asemenea să comaseze cele două dosare penale într-un singur proces.

INFOTAG precizează: În octombrie 2005, colaboratorii Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi a Corupţiei l-au reţinut pe Victor Ţurcan, suspectîndu-l de estorcarea sumei de $15 mii în schimbul favorizării acordării de către bancă a creditului de $500 mii unui agent economic. Ţurcan pledează nevinovat şi spune că se încearcă “discreditarea” sa. El susţine că în martie 2005 a fost ameninţat cu arestul şi cu dosar penal, sesizînd despre ameninţări procuratura, Banca Naţională a Moldovei, Serviciul de Informaţii şi Securitate. Mai tîrziu, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a constatat că bancherul a fost ţinut în arest ilegal.  // Infotag

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.