Vandalizarea clădirilor pe 7 aprilie a fost organizata de PCRM

Vandalizarea clădirilor Parlamentului şi Preşedenţiei a fost organizată de PCRM – la această concluzie au ajuns membrii Congresului Societăţii Civile (CSC), care au efectuat o investigaţie proprie a evenimentelor din 7-8 aprilie.

Fiodor Ghelici, membru al Congresului, a menţionat luni în cadrul unei conferinţe de presă la INFOTAG că la această concluzie s-a ajuns în urma întîlnirilor cu fostul preşedinte al Parlamenului, Marian Lupu, ex-prim-ministrul, Vasile Tarlev, ex-deputatul, Vladimir Ţurcanu, reprezentanţii partidelor de opoziţie, Serafim Urechian şi Vlad Filat, precum şi cu şeful Direcţiei generale de menţinere a ordinii publice din cadrul MAI, Petru Corduneanu.

"De asemenea, am încercat să ne întîlnim şi cu preşedintele Vladimir Voronin, prim-ministru Zinaida Grecianîi, ministrul Afacerilor Interne, Gheorghe Papuc, ministrul Construcţiilor şi Dezvoltării Teritoriului, Vladimir Baldovici. Încercările noastre însă nu s-au soldat cu succes", a spus Ghelici.

Potrivit lui, cea mai şocantă pentru el a fost discuţia cu Marian Lupu, care a declarat că "autorităţile au avut un interes economic pentru distrugerea celor două clădiri ale statului".

"Lupu a mai spus că evenimentele care au avut loc pe 7 aprilie nu reprezintă un act politic, ci unul economic. În opinia lui, nu poate fi vorba de o tentativă de lovitură de stat, întru-cît acest lucru se face după o schemă clasică, care presupune acapararea televiziunii publice şi a Guvernului. El, de asemenea, şi-a exprimat reserve şi în legătură cu justificarea cheltuelilor fabuloase utilizate pentru reconstrucţia capitală a Preşedenţiei şi Parlamentului. Lupu este convins că contractele pentru furnizarea materialelor de construcţie şi a tehnicii au fost semnate din timp şi în afara hotarelor R.Moldova. El a mai informat că din geamurile biroului său a văzut cu grupuri de oameni provocau mulţimea la acte vandalism", a spus Ghelici.

În raportul prezentat se mai spune că în opinia lui Tarlev, "odată cu devastarea contabilităţii şi arhivei au fost şterse urmele crimelor financiare comise de guvernare iar ulterior aceste crime au fost puse pe seama protestatarilor".

În opinia lui Ghelici, "poliţia a fost antrenată într-un joc murdar şi doar conducerea ţării ştie de ce şi cui a trebuit acest lucru".

"Corduneanu susţine că poliţia a putut să facă ordine, deoarece dispunea de toate resursele în acest sens. Poliţiei însă i s-a interzis să întreprindă careva măsuri de protejare a instituţiilor statului de vandalism. Corduneanu a mai spus că poliţia stătea sub o ploaie de pietre, deşi ar fi putut să disperseze mulţimea în 5 minute", a mai spus Ghelici.

El consideră că autorităţile au organizat acest spectacol pentru a distruge opoziţia, pentru a compromite România şi pentru a sustrage atenţia opiniei publice de la principalele probleme social-econimice cu care se confruntă ţara.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.