Valoarea subvențiilor pentru asigurarea riscurilor în agricultură s-a redus de 10 ori, în ultimii 6-7 ani

PE SCURT

În ultimii 6-7 ani valoarea subvențiilor pentru asigurarea riscurilor în agricultură s-a redus de circa 10 ori, arată date ale Agenţiei de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură (AIPA).

Astfel dacă în anii 2012-2013 valoarea subvențiilor pentru asigurarea riscurilor în agricultură ajungea la circa 40 milioane lei pe an, sau mai mult de 9% din valoarea tuturor subvențiilor, apoi în ultimii trei ani acestea s-au diminuat și au o cotă mai mică de un procent din totalul subvențiilor, menționează Mold-Street.com

PE LUNG

De ce s-au diminuat subvențiile pentru asigurarea riscurilor

De exemplu în anul 2017 au fost autorizate 80 de cereri în valoare de doar 4,5 milioane lei, ceea ce reprezintă doar 0,6% din fondul de subvenții. În 2018 au valoarea subvențiilor în aceste scopuri s-a mai majorat ajungând la 7,41 milioane lei, iar cota din total a fost de aproape 0,8%.

În acest an deocamdată au fost autorizate 33 de dosare și plăți de doar 2,54 milioane lei, ceea reprezintă aproape 0,8% din sumele autorizate. Această evoluție dramatică a fost subiectul unei ședințe de lucru la AIPA cu mai multe companii de asigurări care asigură riscurile de producţie în agricultură.

În cadrul acesteia s-a încercat identificarea problemelor cu care se confruntă companiile de asigurări în domeniul asigurării riscurilor de producţie în agricultură, precum și impedimentele pe care le întâmpină AIPA în procesul de subvenționare a proiectelor de tip start-up.

Administrația AIPA nu oferă detalii privind motivele unei astfel evoluții dramatice, dar a atras atenția ca asiguratorii să ofere pe viitor niște pachete de servicii tot mai atractive, pentru producătorii agricoli, astfel, stimulând fermierii să-și asigure obiectele investiționale, prin crearea unei culturi de gestionare a riscurilor în agricultură.

Companiile la rândul lor au punctat probleme precum: dificultăţile privind asigurarea terenurilor/bunurilor supuse subvenționării; efectuarea recalculărilor privind suprafețele de plantații ce urmează a fi asigurate; reducerea procesului de birocratizare la întocmirea pachetului de documente necesare pentru solicitarea subvenţiei, etc.

Directorul AIPA, Vadim Curmei a propus de a organiza o ședință comună atât cu reprezentanții companiilor de asigurări precum și cu reprezentanții societății civile din domeniul agricol, pentru a asigura o cooperare tot mai intensă, în vederea creșterii numărului de solicitări, privind asigurarea riscurilor în agricultură.

Sursa: Mold-Street.com

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.