De Adriana Agapii/ Chișinău / Moldova.ORG/ — „Pe-un picior de plai, pe-o gură de rai”, pe-o vale frumoasă de la Andruşul de Sus, raionul Cahul, se adună toţi cei ce nu au curajul să spună pentru prima dată „Te iubesc”, încurajaţi aici de susurul apei curgătoare şi de cântecul copacilor bătuţi de vânt.
Toţi cei cu inima curată şi plină de sentimente pure vin să-şi spună păsul în Valea Îndrăgostiţilor şi în zilele noastre. Legenda locului spune că un mândru şi frumos ciobănaş (mocan, cum este numit ciobanul în regiune) se îndrăgostise de o frumoasă fată şi bogată fată şi deoarece relaţia lor nu era posibilă în societatea de atunci, unicul loc, care era martorul dragostei lor era această vale a îndrăgostiţilor sau Valea Mocăniţei, cum mai este numită de localnici.
Andruşul de Sus este unul dintre cele două sate „surori”, întemeiate, după cum istoriseşte o altă legendă a satului, de unul dintre cei doi fraţi cu numele de Andruşa. Doi soldaţi, doi fraţi care purtau acelaşi nume, au întemeiat fiecare câte un sat pe teritoriul primit pentru merite deosebite în război, Andruşul de Sus şi Andruşul de Jos.
Satul ce a închinat o întreagă vale, îndrăgostiţilor, nu poate fi decât unul romantic cu oameni buni la suflet şi frumoşi la chip şi pentru care o viaţă de om trebuie să fie compusă din lucruri vesele şi pozitive. De aceea localnicii se străduiesc să-şi înfrumuseţeze traiul cu cântece şi dansuri.
Sărbătorile religioase, cum ar fi hramul satului sărbătorit de Sfântul Ilie, sau alte sărbători locale sau naţionale, locuitorii satului le petrec pe Valea Mocăniţei, care este şi locul preferat de păscut al turmelor de oi. Ce poate fi mai frumos şi mai relaxant decât o zi petrecută la umbra unui arbore, cu cântece de dor şi veselie, cu dansuri tradiţionale din sudul Moldovei şi cu o doină, care îţi mângâie sufletul, cântată de ciobanii locului, unii dintre puţinii ciobani (mocani) care mai cântă la fluier, ademenind mioarele dar şi fetele frumoase.
Andruşul de Sus este unul dintre satele moldoveneşti care păstrează vii tradiţiile şi obiceiurile moldoveneşti lăsate de străbuni, transmiţându-le ştafeta tinerilor, ce vin cu drag deşi murmură cuvinte dulci la ureche în Valea Mocăniţei.
Distanţa de la Chişinău până la Andruşul de Sus este de 164 km.