De Mariana Nicolaev/ Chişinău / Moldova.ORG/ — Ei bine, cât se poate să tot trăieşti cu frică?! Cu toate că e greu, trebuie să găsim ieşiri din situaţie, chiar şi în cazul crizei.
Unii, mai şmecheri, au crezut că dacă e criză în zona euro, atunci, vacanţele în Europa se vor iefti, s-au gândit că cei din vest, vor dori să atragă cât mai mulţi turişti, dar nu a fost să fie.
Lupta din Portugalia, Irlanda, Italia, Grecia şi Spania, ca să ţină sub control datoriile ce se acumulează, nu au permis monedei unice europene să slăbească, de aici nici preţurile pachetelor turistice, sau din baruri şi restaurante, nu s-au grăbit să cadă.
Fiecare dintre pilonii economiei, au ajuns să fie bolnavi de câte ceva, Zona euro se luptă cu criza datoriilor, Statele Unite cu deficitul bugetar şi cu şomajul ridicat, iar Marea Britanie, cu repercusiunile crizei financiare din perioada 2007-2008 şi cu o revenire economică.
Dintre toate monedele cele mai importante, doar lira sterlină a avut cel mai mult de suferit, depreciindu-se considerabil, cu 25%, în raport cu monedele ţărilor cu care are legături comerciale.
În aceste condiţii, cu o liră bolnăvicioasă, nu mai poţi beneficia de tot atât de mult servicii în staţiunile de pe plajele Mării Mediterane.
Un alt motiv, pentru care preţurile la foile de odihnă, au rămas la fel de scumpe, este teritoriul mic, al ţărilor care au probleme de finanţare. Grecia, Irlanda şi Portugalia, luate împreună, ar constitui doar 5,5% din totalul economiei din zona euro.
În cazul în care, Italia continuă să se sufoce, povestea, ar avea puţin alte întorsături şi nu sunt sigură că dintre cele mai bune, o dată ce Italia reprezinta aproape 17% din economia zonei euro.
Dacă aţi visat să vedeţi Europa, pentru ca în final să mai rămâneţi şi cu parale, atunci, paremi-se v-am spulberat visul.