Va fi analizat mersul implementarii Legii „GHILOTINA”

Moldova.ORG — Comisia de Stat pentru reglementarea activitatii de intreprinzator va analiza vineri, 25 mai mersul implementa Legii cu privire la reglementarea activitatii de intreprinzator (Ghilotina II). Legea 235 a fost publicata la 11 august 2006 si cu exceptia art. 19 si 20 va intra in vigoare la 11 august 2007.

In ultima perioada sau elaborat modificari si completari la circa 80 legi. Actele elaborate au fost discutate in sedintele Grupului de Lucru cu participarea a reprezentantilor din 30 autoritati ale administratiei publice. In rezultat s-a elaborat proiectul de lege privind modificarea si completarea unor acte legislative.

Proiectul Legii in cauza reprezinta o continuitate a reformei implementate, inclusiv prin intermediul Ghilotinei in baza Legii nr. 424 privind revizuirea si optimizarea cadrului normativ de reglementare a activitatii de intreprinzator. Reiesind din cele mentionate si in spiritul filozofiei Legii privind principiile de baza de reglementare a activitatii de intreprinzator, reprezentind cel de al doilea exercitiu al Ghilotinei al actelor legislative, se propune operarea modificarilor in cadrul juridic si institutional existent, care ar cataliza, direct si indirect, atingerea scopului teleologic scontat in actele mentionate mai sus – implementarea reformelor structurare, cresterea economica si promovarea competitivitatii.

Modificarile prezentate in proiectul de Lege reprezinta rezultatul final al parteneriatului public-privat, in special implementat prin intermediul Grupului de lucru al Comisie de Stat pentru reglementarea activitatii de intreprinzator (Grupul de lucru). Prin intermediul Grupului de lucru, fiind autoritatea deciziei finale, compusa in baza de paritate, s-a asigurat o implicare directa si transparenta a reprezentantilor sectorului public si a celui privat in luarea deciziilor de propunere a modificarilor la cadrul juridic si institutional existent.

Pe langa asigurarea mediatizarii modificarilor propuse, precum si a transparentei decizionale, Grupul de lucru, prin intermediul membrilor sai, in special a Asociatiei Investitorilor Straini (AIS), a asigurat implementarea unui tratament egal al investitorilor straini, astfel contribuind la majorarea competitivitatii. In acest sens s-a tinut cont si de recomandarile inserate in Cartea Alba 2006, lansata de AIS.

Modificarile propuse au trecut expertiza din perspectiva corespunderii cu acquis-ul comunitar, in acest sens fiind implicat Proiectul TACIS Suport pentru implementarea APC si OMC si a Planului de actiuni RM/UE (ENPAP).

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare