Universitatea de Medicină le-a cumpărat studenților un cadavru artificial cu 40 mii de dolari: Arată chiar mai bine decât unul adevărat

Studenții de la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” nu vor mai trebui să studieze omul pe cadavre autentice. Instituția a reușit să cumpere de curând un corp uman artificial, special pentru cursurile de anatomie.

Acesta este un bărbat confecționat din polimer, care nu are nevoie de prelucrare cu formalină și nici nu trebuie îmbălsămat, scrie Sanatateinfo.md

Omul artificial a ajuns la Catedra de Anatomie a Omului din Rusia, cu avionul, și este primul de acest fel. Acesta a fost cumpărat cu peste 40 de mii de dolari de la Centrul Internațional de Morfologie din Sankt Petersburg.

Cadavrul artificial arată chiar mai bine decât unul adevărat. I se văd bine mușchii, vasele sanguine și nervii disecați. Șeful Catedrei Anatomia Omului, Ilia Catereniuc spune că un astfel de cadavru artificial era foarte necesar pentru ca studenții să studieze organismul uman.

„Studenții vor demonstra structurile anatomice cu laserul, și când va ajunge al doilea, fiecare organ va fi numerotat și va avea o descriere. Acesta poate fi folosit zeci de ani. El este un corp demonstrativ. Pe celelalte vechi când se usucă deja nu se mai vede nimic, dar acesta nu este așa”, a explicat șeful Catedrei.

La Chișinău, cadavrul artificial a ajuns cu avionul. Nu într-un sicriu, cum ne-am fi imaginat, ci într-o cutie specială. La mijlocul lunii iulie ar trebui să ajungă și cel de-al doilea corp. De data aceasta va fi o femeie.

Textul integral poate fi citit AICI.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.