Universitarii sunt îngrijoraţi de intenţia autorităţilor

Preşedintele Voronin a anunţat săptămâna trecută că reconstrucţia clădirilor Preşedenţiei şi Parlamentului Moldovei, devastate în urma protestelor violente de la Chişinău, se va face cu fonduri din bugetul de stat ce ar fi trebuit să revină instituţiilor de învăţămant ai căror studenţi au participat la proteste. Deşi încă nu a fost luată o decizie guvernamentală privind redirecţionarea resurselor financiare alocate acestor instituţii către lucrările de reparaţie, universitarii se arată îngrijoraţi de această măsură radicală a conducerii de vârf a republicii.

Astfel, Petru Gaşin, doctor habilitat, profesor universitar, decanul Facultăţii de Fizică a Universităţii de Stat din Chişinău, dezaprobă această inţiativă a preşedintelui statului. Gaşin a declarat pentru JURNAL :

„Bugetul nostru e mult prea mic ca să se mai ia din el mijloace pentru reconstrucţia Preşedinţiei şi Parlamentului. Întreaga Universitate de Stat are fonduri limitate. Din cele 120 de milioane de lei provenite din contracte, conform legii se distribuie 50-60 de milioane pentru salariile profesorilor şi circa 60 de milioane sunt utilizate pentru reparaţii şi pentru întreţinerea clădirilor universitare. Practic, nu ne mai rămâne nimic. E un calcul matematic foarte simplu şi nu-mi dau seama cum a apărut ideea de a lua din fondurile instituţiilor de învăţământ bani pentru reparaţia celor mai importante edificii ale statului. De fapt, o astfel de decizie nu a fost încă luată şi sper că nici nu va fi luată”.

Svetlana Târţău, doctor, conferenţiar universitar, decan al Facultăţii de Arte dramatice şi management artistic a Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice, consideră că o astfel de decizie ar fi o aberaţie. „Cum să se ia bani de la instituţiile de învăţământ, dacă nici noi nu avem mijloace suficiente pentru o activitate normală. Facultatea noastră funcţionează într-o clădire veche, avariată. Edificiul trebuie reparat urgent, el fiind şi unul dintre cele mai valoroase monumente istorice din republică”, susţine Târţău, precizând că din partea Academiei au fost adresate scrisori către preşedintele ţării, către preşedintele Parlamentului, şeful Guvernului şi Ministerul Culturii şi Turismului, cu rugămintea de a-i fi alocate acestei instituţii fonduri pentru reparaţii, însă administraţia Academiei nu a primit nici un răspuns. „Clădirea noastră se risipeşte, dar se pare că autorităţilor nu le pasă”, mai spune Svetlana Târţău. În bugetul Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice pe anul 2009 nu a fost alocat nici un leu pentru reparaţii curente, nici pentru reparaţii capitale.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.