Connect with us
"
"

Social

Unde să-ți găsești rapid un loc de muncă în Moldova

Publicat

pe

Te pregătești să faci o tranziție spre un nou loc de muncă, dar să cauți câteva luni nu este o opțiune. Facturile trebuie plătite și nici tu nu te simți comfortabil să te afli acasă în tot acest timp și să nu muncești.

Uite ce să faci dacă vrei să-ți găsești un job în domeniul tău, iar timpul te presează:

# Platforme de recrutare online cu o listă mare de joburi

Cea mai bună soluție pentru a scurta procesul de căutare a unui job sunt platformele online de recrutare. Acestea îți oferă acces gratis și instant la o bază de date cu sute de locuri de muncă vacante. Angajatorii publică toate anunțurile de angajare pe aceste platforme, care conectează companiile cu candidații.

Exemple de astfel de platforme sunt Jobs.diez.mddelucru.md care îți oferă posibilitatea să-ți publici CV-ul pentru a fi găsit ușor de potențiali angajatori.

Tot acolo, găsești locuri de muncă din 20 de categorii diferite, precum Marketing, Finanțe, Transport, Vânzări sau IT.

# Asigură-te că nu aplici la joburi false

O să economisești mult timp și nervi dacă o să ai grijă să nu aplici la joburi false sau lansate de companii dubioase. Riști să lucrezi timp de mai multe luni fără vreo formalitate și, prin urmare, fără vreo siguranță și protecție de a primi salariul meritat.

Verifică, în primul rând, dacă compania la care aplici are un site web sau, cel puțin, o pagină pe rețelele de socializare. Lipsa oricăror informații în privința unei companii trebuie să fie un semnal de alarmă. Caută recenzii despre această companie, apelează la prieteni, poate ei cunosc câte ceva despre ea.

# Selectează locuri de muncă care se potrivesc domeniului și experienței tale

Cea mai scurtă cale spre a fi chemat la un interviu este să aplici la acele poziții vacante care corespund experienței tale de lucru.

Opțiunea de a căuta locuri de muncă pe diferite specializări este de bază și o vei regăsi pe orice platformă de recrutare online. Adițional, anunțurile de angajare publicate pe portalurile Jobs.diez.md și delucru.md conțin explicit și numărul de ani de experiență necesari într-o poziție similară.

Dacă ești specialist în creditare de 5 ani, ai șanse mai mari să fii angajat pentru o poziție în același domeniu decât să demonstrezi că te-ai descurca bine în calitate de contabil.

# Află totul despre mediul și condițiile de muncă

Cu siguranță nu ai vrea să aplici la un loc de muncă, să fii invitat la interviu și abia atunci să afli că, de fapt, compania activează într-un domeniu care nu te interesează, iar ceea ce îți poate oferi nu este ceea la ce te așteptai.

Ideal ar fi să știi înainte de a aplica cât mai multe despre companie. Pe Jobs.diez.md, dar și pe delucru.md poți consulta profilul fiecărei companii care postează un anunț de angajare și care conține informații despre activitatea lor, site-ul web, poze și beneficiile concrete pe care le oferă angajațilorPeste 1600 de companii diferite au în prezent locurile de muncă vacante publicate pe site, așa că ai de unde alege.

 # Aplică la mai multe posturi concomitent

Acum că ai găsit în același loc mai multe joburi care corespund cu specialitatea ta și ești mulțumit de valorile și condițiile de muncă din companiile care le oferă, nu ți-a mai rămas decât să trimiți CV-ul către toate aceste companii, iar tot procesul, de la început până la sfârșit, nu-ți va lua mai mult de o oră.

Prin platformele jobs.diez și delucru.md încercăm să te aducem mai aproape de angajatori și să-ți oferim toată susținerea necesară în procesul de angajare, dar și să-ți redăm încrederea de sine pe drumul către locul de muncă dorit.

Social

LINELLA: Suntem alături acum pentru un viitor mai bun. Sprijinim lupta cu COVID-19.

Publicat

pe

De către

VASILE DRAGAN, fondator “Moldretail Group” S.R.L – rețeaua de magazine LINELLA: “Trecem cu toţii printr-o perioadă dificilă pe care o putem traversa doar împreună, cu solidaritate şi empatie pentru cei din jur. Noi, ca retailer, avem un rol important şi o mare responsabilitate, prin urmare, personalul  din magazine depun zilnic eforturi pentru ca fiecare client să îşi facă cumpărăturile într-un mod sigur, având în vedere condiţiile actuale.
În continuare, siguranța e cea mai importantă și acționăm conform unui plan de măsuri pe care le-am pus deja în aplicare. Ne dorim să sprijinim cât mai mult comunitatea și în această perioadă am venit cu mai multe inițiative de susținere atât al sistemului medical, cât și ajutând persoanele vulnerabile, care se confruntă cu dificultăți materiale severe și fac față cu greu acestei perioade de stres.”

Pe parcursul anilor, LINELLA s-a remarcat prin contribuția socială, care este una dintre direcțiile încorporate în activitatea companiei, iar în aceste momente rămân în continuare aproape de comunități și de persoanele care au nevoie de sprijin special în această perioadă, alăturându-se mai multor acțiuni de suport din întreaga țară, valoarea acestora fiind de peste 1,5 milioane lei:

 • în data de 16 martie LINELLA a contribuit cu o donație de 100.000 de lei către spitalul Toma Ciorbă și 50.000 de lei către Spitalul Clinic Municipal de Urgență, sume alocate pentru consolidarea capacității sistemului medical moldovenesc de prevenire și tratare a pacienților;
 • așa cum rețeaua de magazine Linella este prezentă pe întreg teritoriul țării și simt vulnerabilitatea lucrătorilor din regiuni, din 23 martie și pe durata întregii sitații excepționale, Linella aprovizionează zilnic personalul medical din substațiile Spitalului de Urgență din regiunea de nord a țării, cu câte 400 de prânzuri calde zilnic;
 • achiziționarea din afara țării a 15 000 măști respiratorii de tip medical N95 și donarea acestora către instituțiile medicale care vor ajuta la protejarea sănătății personalului medical, dar și a pacienților, cât și la prevenirea răspândirii  virusului;
 • în data de 5 aprilie au venit în sprijinul a 500 de familii social vulnerabile și persoane în etate din localitățile aflate în regim de carantină, cu produse alimentare de primă necesitate, pentru locuitorii din r. Soroca, r. Ștefan Vodă, s. Carahasani și s. Bălceana.

Alături de aceste acţiuni de solidaritate, LINELLA a implementat și o serie de măsuri de precauție, atât în magazine, în depozite, cât şi la sediul central, pentru  siguranţa şi protecţia angajaților și a consumatorilor, cum ar fi:

 • Modificarea programului magazinelor: pentru mai multă siguranță în magazine, au fost luate măsuri suplimentare de prevenție, astfel toate magazinele Linella din țară, funcționează până la orele 22:00. Astfel putând să asigure fluxul de marfă și să fie luate măsurile necesare de igienă și dezinfecție relevante situației;
 • Limitarea accesului în magazine, în perioadele în care sunt aglomerate, la un număr redus de persoane;
 • Instalarea ecranelor de protecție la casele de marcat, pentru protecția persoanlului, cât și a consumatorilor;
 • Semnalizarea cu marcaje speciale pe podea, în zona caselor de marcat pentru indicarea distanței de cel puțin 1 metru între client;
 • Igienizarea și dezinfectarea spațiilor și suprafețelor comune din magazine, la fiecare 2 ore;
 • Aerisirea magazinelor de câteva ori pe zi, timp de 15-20 minute;
 • Soluții dezinfectante și mănuși de protecție disponibile la intrarea în magazine, la care au acces atât echipele din magazine, cât și clienții;
 • Asigurarea cu măști de protecție pentru angajații din magazine;
 • Echiparea cu viziere de protecție pentru angajații din prima linie;
 • Recomandare pentru plata cu cardul sau cu telefonul;
 • Recomandarea unui comportament responsabil prin cumpărarea doar a cantității necesare de produse;
 • Recomandarea de a evita cumpărăturile în orele de vârf și staționarea pe termen lung în magazine;
 • Recomandarea de a efectua cumpărături doar un singur membru al familiei sau apropiat;

Deși traversăm cu toții printr-o situație incertă, conducerea companiei  LINELLA asigură angajaților, că aceștia nu vor suferi micșorări salariale sau reducerea forței de muncă, în plus munca și efortul depus a angajaților din prima linie va fi răsplătită adițional.

În continuare, echipa LINELLA, anunță că vor urma și alte măsuri toate gândite și îndreptate pentru a ajuta comunitatea, ca astfel să trecem cu bine, împreună, peste  această perioadă.

Citește mai departe

Economie

Recomandări de la o agenție de marketing: menționăm sau nu COVID-19 în campaniile de comunicare?

Publicat

pe

De către

Sunt Alina Beleuța, directoare executivă la ADCENTER, o agenție locală de marketing digital full cycle, una care îmbină soluții de business, creație și tehnologie din 2013, cu branduri locale mari în portofoliu. La începutul crizei, am avut un volum mare de lucru în legătură cu starea de panică a clienților. Acum, circa 20% dintre clienți au încetat definitiv comunicarea, o treime comunică mai puțin și jumătate dintre ei s-au adaptat și continuă să comunice, vin clienți noi.

Probabil că mulți dintre noi au avut inițial ideea: „Să le zicem clienților că totul e sub control, monitorizăm situația!”. Totuși, aceasta este extrem de dificilă pentru o mulțime de oameni, iar trimiterea a astfel de mesaje poate fi percepută ca falsă, nelalocul ei, lipsită de sinceritate sau chiar lipsită de etică.

Contentul care, câteva luni în urmă era gândit pentru Paște, cu iepuri, iarbă verde și familii celebrând, va fi la sigur considerat lipsit de etică și va fi viral chiar, iar aceasta nu este genul de expunere de care are nevoie acum un brand.

Exemplul campanie KFC: Campania grandioasă de la final de februarie „Finger Lickin’ Good”, care pe 13 martie a fost oprită în urma a 163 de plângeri venite la Consiliul pentru Standarde de Publicitate. O reclamă delicioasă la care probabil s-a lucrat luni de zile s-a dovedit a fi respingătoare în contextul epidemiei.

Situații similare au avut mai multe brand-uri din Moldova probabil: din ce țin eu minte — Viorica Cosmetics cu rebrandingul său, Linella cu campania națională de Paști, care a fost anulată. Contextul s-a schimbat și sunt demne de laudă brandurile care s-au adaptat conștient. Sezonul Paștelui și cel de picnic abundă de obicei în campanii de amploare, lansări și evenimente, ceea ce puțin probabil se va întâmpla în acest an.

Un studiu din martie de la ACE Metrix a întrebat consumatorii ce atitudine au față de subiecte legate de COVID -19 reprezentate în reclamele band-urilor. Dintr-un eșantion de 1000 de oameni: 46% au răspuns — orice mențiune e ok; 40% — depinde de mesaj sau brand; 10% nu vor să să vadă mențiuni despre COVID în publicitate.

Un alt exercițiu a testat o serie de reclame care abordează situația cu COVID-19. Cel mai tare au rezonat (aici vorbim de indicatori de brand ca Relevanță, Likeability) cu consumatorii reclamele care vorbesc despre umanitate, unire/solidaritate și acțiuni filantropice.

Cel mai bine a scorat Guinness care a venit cu un mesaj despre parada de St. Patrick, unitate și speranță, împachetând în sentimente donația de $500,000 către comunitățile afectate de COVID-19. Video aici:

FORD a venit cu mesajul său într-un video grafic, simplu și emoționant ca de la un prieten, despre programul de creditare pentru cei afectați de COVID-19: Build to lend a hand.

O încercare mai puțin reușită a avut-o brand-ul Verizon, cu un limbaj mai rece și mai corporativ, făcând foarte slabe aluzii la COVID-19, așa încât unii dintre cei care au vizionat reclama nu au făcut legătura cu epidemia.

Comparați cu spotul apărut la început de aprilie scos de Vodafone:

Spoturile care includ COVID-19 în mesaje au scoruri foarte ridicate de relevanță și Likeability. Cei care folosesc termeni evazivi sau substituie numele COVID-19 scorează mai prost.

Faptele vorbesc mai tare decât vorbele. Unele dintre cele mai de succes spoturi au în spate acțiuni, indiferent dacă acestea presupun a da înapoi ceva comunității sau adaptarea la nevoilor noi ale clienților

Citește mai departe

Cultură

Recomandări de la o agenție de marketing: Păstrăm umanitatea în marketingul de criză

Publicat

pe

De către

Jobul dvs. astăzi, probabil, este altfel decât era acum câteva săptămâni. Lumea a fost răsturnată în câteva zile. În acest articol încercăm să vă oferim o perspectivă pe alocuri subiectivă din experiența noastră și exemple despre comunicarea pe timp de pandemie și după.

Ce trebuie să rețineți: Va trebui să fiți etici, responsabili și să reacționați rapid la ce se întâmplă. Și în orice circumstanțe, să nu uitați de umanitatea din fiecare dintre noi.

Dacă ați văzut exemple de marketing etic bun în această perioadă, vă rog să le împărtășiți cu mine la adresa [email protected] și le voi adăuga aici.

Să intrăm în detalii despre cum comunicăm:

FIȚI ETICI

 1. Nu alimentați frica.

Mulți oameni sunt deja în stare de panică. Oamenii și-au pierdut (sau pot pierde curând) locurile de muncă, s-ar putea să fie incerți cu privire la chiriile, casele lor, sunt îngrijorați de sănătatea lor și a membrilor familiei lor.

Luați în considerare eliminarea expresiilor precum „ofertă limitată”, „doar acum” sau orice mesaje care implică grabă și stres adițional la ofertele promoționale. Ar fi binevenit să eliminați orice încercări de a crea o situație de urgență.

Mesajele de vânzare ar trebui să se concentreze pe un beneficiu adițional sau pe o problemă rezolvată, care nu este percepută ca un motiv în plus pentru de-a scurge bani în plus din consumatori. De exemplu: livrare gratuită, achitare cu cardul, etc.

2. Fiți sinceri și transparenți.

E OK acum mai mult decât înainte să vorbiți când situația scapă de sub control, cel mai important e să comunicați sincer, să dați soluții și să dați acces la ce se întâmplă în spate.

Așa cum doar retailul, benzinăriile, farmaciile, băncile, serviciile de livrare mai lucrează fizic. Ei au fost primii care au intrat în goana comunicării de transparență, ce măsuri se fac, ce recomandări dau cu scopul de a crește încrederea în locațiile fizice și brand. Linella, Metro, Kaufland, Farmacia Felicia, Fourchette și alții au comunicat din primele zile de pandemie în Republica Moldova despre ce se face in-store și ce recomandări au, unii mai timizi ca alții la content live din magazine, dar era clar din comunicare că rețelele pot fi locuri relativ safe pentru a ieși din casă la cumpărături.

Chiar dacă e număr limitat de acțiuni în timp și resurse pe care oricare business îl poate face acum, important e să arătăm sincer că ne pasă.

3. Comunicați cu clienții

Trebuie să fiți mai discreți în comunicare, dar totuși trebuie să comunicați. Important să fiți sincer. Cu toții putem recunoaște un mesaj supt din deget și suntem hipersensibili în aceste zile. Evitați limbajul rece și corporatist.

Comunicarea cu consumatorul despre ce nu merge bine nu trebuie luată defensiv și ascunsă, dar direcționată într-un sistem de ajutor, de semnalizare și de implicare a comunității. De exemplu un chestionar simplu în care oamenii pot raporta neregularități ce țin de epidemie, urmate de anunțuri despre situații rezolvate, măsuri luate.

La serviciile de livrare din magazine online — siguranță livrării e imperativă, nici produsul nu va mai conta dacă nu va fi livrat safe. Consumatorul trebuie rugat să se implice în evaluarea siguranței.

Comunicare cu clientul ar putea însemna admiterea greutăților. Este posibil să fie nevoie să anulați niște comenzi, să opriți anumite promoții care erau obișnuite pentru clienții dvs., contează să comunicați asta clienților, ei vor aprecia și vor ține minte atitudinea dvs. după pandemie.

REACȚIONAȚI RAPID LA CE SE ÎNTÂMPLĂ

Dacă faceți totul la fel ca acum trei săptămâni, faceți ceva greșit.

Regândiți cum puteți livra serviciul dvs. doar în contextul izolării la domiciliu, cum vă puteți ajuta adițional consumatorul să reziste fizic și emoțional distanțării sociale.

Exemplul sălilor de sport care pot transmite antrenamente live și reformula serviciul într-unul subscription base, chiar și cu antrenori personali sau sfaturi de echipare acasă.

Exemplul localurilor care nu pot livra, dar pot comunica rețete pentru cei care stau acasă, pot recomanda emisiuni, resurse pentru momente „a la carte” acasă. Cei din cosmetică pot face recomandări adiționale pentru rutine de relaxare, hidratare acasă.

Ești business mic: vezi Proiectul de susținere a business-urilor mici dus de SIMPALS și platforma GO ONLINE , află ce posibilității ai de a fi susținut ca să ai prezență online.

Pentru toate brandurile care au fost trimise pe banca de rezervă pe timp de pandemie e important să comunice ceea nu prea au timp de obicei, atributele lor de brand în acest context: atitudinea brandului în contextul pandemiei, activități de CSR, activități și și provocări online care să te țină întreg la cap.

Un lucru e clar, comunicarea e necesară, chiar dacă suntem distanțați fizic, suntem mai conectați online.

Exemple de activități de engagement cu comunitatea brandului

 1. Linella a dezvoltat un joc online în care așezi virtual masa de Paști și stai acasă;
 2. Zahăr Domnița a dezvoltat o aplicație de povești audio pentru a umple util timpul copiilor și părinților;
 3. Farmacia Felicia face „Întâlniri frumoase” cu psihologul;
 4. Metro face live-uri cu un bucătar care gătește de acasă;
 5. Chateau Cristi organizează un concert online;

FIȚI RESPONSABILI

Într-un studiu recent 75% din intervievați declară că brandurile au responsabilitatea să ajute în pandemie. Fiți specifici. Consumatorii vor să știe ce fac brandurile pentru a ajuta.

Fie că o faceți prin acțiuni de CSR, procese interne care impactează livrarea serviciilor sau comunicarea, în fiecare trebuie să se regăsească sentimentul sincer de implicare și etică.

Goana donațiilor a fost începută de Rogob, foarte multe exemple frumoase au fost preluate, care la un moment dat au luat-o pe dealuri cu poze cu oameni ne echipați, zâmbăreți și oficiali când nu era cazul. Multe brand-uri au făcut donații care s-au pierdut, fiind rezumate la declarații în presă, și nu au fost învelite frumos în mesaje de brand.

Exemplul companiei Simpals cu programele de susținere a medicilor, business-ului educației online și multe alte inițiative extrem de relevante și bine comunicate.

Exemplu companiei itaxi: reformularea serviciilor în livrarea de produse la domiciliu, echiparea taxiurilor, activități de CSR: ajutorul medicilor, bătrânilor fără mare tam-tam. La Deliveroo o aplicația de livrare din Marea Britanie, puteți chiar să lăsați notițe pentru șofer, unde să vă lase comanda, sau să donezi într-un fond de susținere a șoferilor care au suferit din cauza COVID-19. Nu se prefac că nu există nicio criză. Au luat sănătatea angajaților și a clienților în serios și au făcut rapid o schimbare pozitivă.

Rompetrol: din primele zile a introdus achitare contactless la pompă fără să fie nevoia să ieși din mașină, activități de CSR

Victoriabank: Adaptarea la deschiderea și prelungirea cardurilor la domiciliu

Orange: cu programul său mare de donații și de susținere a profesorilor

Veja, un brand francez de încălțăminte, împărtășește o poveste personală despre ce trec și de ce trimit angajați acasă: Aici

KLM, o companie aeriană olandeză, a anunțat că nu vor exista taxe de schimbare pentru toate zborurile: aici

Prea multe afaceri acționează ca și cum nimic nu s-ar fi schimbat. Unii dezvoltă campanii în care strigă sus și tare că le pasă, apoi se ocupă de afaceri ca de obicei. Nu fiți ca ei. Fiți receptivi și adaptați-vă la ceea ce se întâmplă. Din nou, clienții dvs. vor aprecia. O mică de sursă de inspirație de comunicare aici.

NU VĂ UITAȚI UMANITATEA

Este ușor să te adresezi unei mase anonime de clienți millennials, gen Z, moms etc. Nu uitați niciodată că faceți marketing către oameni reali.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Sănătate5 ore în urmă

Plasma convalescentă, eficientă sau nu în lupta cu COVID-19? Rezultatele spitalelor noastre

PE SCURT Cetățenii care au depășit infecția de COVID-19 continuă să doneze plasmă convalescentă pentru persoanele în stare gravă cu...

Externe10 ore în urmă

Pacientul care a văzut marea, după 50 de zile în spital

După aproape două luni de spital, Isidre Coreea este unul dintre pacienții care s-a putut bucura de mare, alături de...

Social11 ore în urmă

4 iunie 2020. COVID-19, PE SCURT: 223 de cazuri noi. Bilanțul persoanelor infectate ajunge la 9 018

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

SocialO zi în urmă

Prea devreme? Ce cred medicii despre relaxarea restricțiilor

PE SCURT După aproape trei luni de luptă intensă cu COVID-19, o bună parte din statele europene au anunțat relaxarea...

JustițieO zi în urmă

Un vlogger român a instigat la viol. S-a lăsat cu revolte, contracte pierdute și anchetă penală

PE SCURT Un vlogger popular din România, cu peste 850 de mii de abonați pe Youtube, a rămas fără contracte,...

SocialO zi în urmă

3 iunie 2020: COVID-19, PE SCURT: 247 de cazuri noi de infectare

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

Social2 zile în urmă

2 iunie 2020. COVID-19, PE SCURT/ +188 cazuri noi de COVID-19. 17 sunt lucrători medicali

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

Advertisement

Politică

Politică3 zile în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană / Autoritățile separatiste vor achita compensații de 23 euro antreprenorilor

PE SCURT În săptămâna trecută în regiunea transnistreană a fost prelungită starea de urgență, un bebeluș a fost testat pozitiv...

PoliticăO săptămână în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Tiraspolul atacă Chișinăul: „Deficit de conștiință și rațiune”

PE SCURT Așa-zisele autorități din regiunea transnistreană redeschid treptat afacerile și instituțiile. 143 de beneficiari și angajați ai internatului psihoneurologic...

Politică2 săptămâni în urmă

De la nostalgie până la tușonkă și hrișcă. Timpuri, pandemie și elite politice

COVID-19 a bulversat întreaga lume, ne-a închis hotarele, ne-a limitat drepturile, ne-a blocat accesul și ne-a îndemnat să stăm acasă....

Politică2 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Primul caz de re-infectare, focar major în internatul din Bender și acuzații politice 

PE SCURT Săptămâna 11-17 mai a fost marcată de câteva evenimente în regiunea transnistreană și în relația dintre Chișinău-Tiraspol. Există...

Politică3 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană: sate blocate și ședințe ratate

PE SCURT Săptămâna trecută a fost marcată de câteva evenimente în relația Chișinăului cu regiunea transnistreană. De mâine se relaxează...

Politică1 lună în urmă

COVID-19 în Transnistria. Noi acuzații la adresa Chișinăului. Despre împrumutul rusesc: „forțele pro-occidentale și pro-române controlează Curtea Constituțională”

PE SCURT Săptămâna 27 aprilie – 3 mai s-a dovedit a fi mai intensă pe linia politică Chișinău – Tiraspol....

Politică1 lună în urmă

COVID-19 în Transnistria/ Autoritățile separatiste vorbesc despre „provocări existente în relațiile cu Republica Moldova”

PE SCURT După ce săptămâna trecută la Tiraspol se tiraja mesajul „Chișinăul își deghizează cinic fraudele diplomatice și birocratice prin...

Advertisement

Opinii

iunie 2020
L Ma Mi J V S D
« mai    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930