Connect with us
"
"

Social

Un ucrainean a încercat să intre în R.Moldova cu un pistol cu magazinul încărcat

Publicat

pe

Un tânăr de 28 de ani din Ucraina a încercat să intre pe teritoriul Republicii Moldova cu un pistol încărcat cu 15 cartușe. Cazul a fost înregistrat ieri, în jurul orei 23:15, în punctul de trecere comun Palanca-Maiaki-Udobnoe de către polițiștii de frontieră și grănicerii ucraineni.

Pentru formalitățile de control la frontieră s-a prezentat tânărul ucrainean, la volanul unui autoturism de model Fiat Doblo. Acționând în baza analizei de risc, s-a luat decizia supunerii cetățeanului unui control suplimentar. Ca urmare, în borseta personală a fost depistat un pistol traumatic cu magazinul încărcat cu 15 cartușe.

Actualmente cazul este investigat de către Serviciul Grăniceresc de Stat al Ucrainei, pentru a stabili toate circumstanțele și aplicarea sancțiunilor prevăzute de legislația statului vecin.

Totodată, arma și cartușele au fost reținute.

Tânărul documentat a ales benevol să facă cale întoarsă de la frontieră, nedorind să-și continue călătoria în Republica Moldova.

Jurnalistă și știristă din fașă, convertită în om creativ din obligație. Are o memorie fără de preț și păstrează în ea detalii picante despre toți politicienii din Moldova, dar și membrii redacției.

Sănătate

LIVE TEXT/ +87 cazuri de COVID-19. 135 de persoane, diagnosticate prin telefon

Publicat

pe

PE SCURT

18:00

Încă 87 de cazuri de COVID-19 în Republica Moldova. În total, au fost înregistrate 1799 de cazuri. 12 dintre cazurile de astăzi sunt din Transnistria.

În ultimele zile au fost înregistrați peste trei mii de șomeri, numărul lor total fiind de 21 de mii.

14:20

În Glodeni activează 3 posturi fixe formate din 54 de angajați MAI și militari, dotați cu 13 unități tehnice și echipați corespunzător normelor, inclusiv 2 echipaje de informare a cetățenilor și 2 patrule INP, care asigură monitorizarea situației și securitatea în zonă.

11:45

Primarul Chișinăului anunță despre un proiect în care vor fi monitorizați pacienții cu COVID-19 ce se tratează în carantină, acasă. Proiectul va fi pilotat în sectorul Buiucani.

10:45

Chicu a anunțat că măsurile din Legea nr. 56, declarată ieri neconstituțională, care nu pot fi votate de către Comisia Situații Excepționale, vor fi promovate repetat în Guvern. Iar dacă până la 26 aprilie nu depășim cifra de trei mii de cazuri de COVID-19, din ziua următoare vor fi reluate majoritatea activităților economice.

9:45

21% din totalul testelor făcute pentru depistarea infecției cu COVID-19 au fost pozitive. 17 persoane sunt conectate la respirația artificială și în stare gravă sunt 188 de persoane. Încă 27 de persoane au fost tratate.

  • 6 072 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne sunt în autoizolare la domiciliu
  • În ultimele 24 de ore, în Republica Moldova au intrat 1420 persoane, dintre care 1 205  au declarat că vor achita prima de asigurare medicală.
  • În conturile deschise de Ministerul Finanțelor pentru donații destinate combaterii COVID-19, la moment, au fost încasate mijloace bănești în sumă totală de 18 331 214,48 lei.

PE LUNG

UPDATE. 18.00

1799 cazuri de COVID-19

Încă 87 de cazuri de COVID-19 în Republica Moldova. În total, au fost înregistrate 1799 de cazuri. 12 dintre cazurile de astăzi sunt din Transnistria.

Autoritățile au ținut să menționeze că în această listă vor fi incluse doar persoanele infectate cu COVID-19, testate în laborator, întrucât în această dimineață s-a anunțat despre 135 de persoane care se tratează acasă și cărora li s-a stabilit diagnoza prin telefon de către medicii de familie.

De asemenea, autoritățile au anunțat că în acest sfârșit de săptămână vor fi aduse din China 53 de tone de produse necesare pentru lupta cu COVID-19. Vor fi aduse peste 80 de mii de teste la COVID-19, peste 280 de mii de măști, peste 600 de mii de perechi de mănuși și peste 200 de mii de ecrane de protecție. Președintele Dodon a ținut să menționeze că această livrare este posibilă datorită unui avion pus la dispoziție gratis de Federația Rusă.

De asemenea, autoritățile au declarat că numărul de șomeri înregistrați în Republica Moldova sunt 21 de mii și că în ultimele zile au fost înregistrați 3 812 persoane. Ajutorul de șomaj promis de către autorități este de 2 775 de lei.

De asemenea, în primele 13 zile ale lunii aprilie au fost cumpărate 2 100 prime de asigurare medicală. Totuși, doar în ultimele 24 de ore au fost completate și semnate 1 205 Declarații pe propria răspundere privind obligația achitării primei de asigurare obligatorie de asistență medicală pentru anul curent.

UPDATE. 14:40

3 posturi fixe în Glodeni

Potrivit deciziei Comisiei pentru Situații Excepționale, începând cu ziua de astăzi, 14 aprilie 2020, în orașul Glodeni este instituită starea de carantină.

Astfel, în localitate activează 3 posturi fixe formate din 54 de angajați MAI și militari, dotați cu 13 unități tehnice și echipați corespunzător normelor, inclusiv 2 echipaje de informare a cetățenilor și 2 patrule INP, care asigură monitorizarea situației și securitatea în zonă.

Accesul în și din localitate este restricționat, iar locuitorii trebuie să respecte regimul de autoizolare la domiciliu și măsurile de protecție pentru prevenirea răspândirii virusului.

La moment în regim de carantină se află orașul Ștefan Vodă, s. Carahasani, s. Talmaza, orașul Soroca și orașul Glodeni.

Menționăm că pentru nerespectarea normelor de protecție și măsurile de autoizolare, dar și pentru alte acțiuni interzise în perioada stării de urgență, Poliția Națională a documentat peste 800 de persoane fizice și juridice, agenți economici și transportatori.

În prezent, la evidența MAI sunt înregistrate 18 922 persoane aflate în autoizolare, zilnic peste 6000 de cetățeni sunt verificați la domiciliu, iar toate aceste acțiuni sunt realizate de peste 9 mii angajați ai Ministerului.

UPDATE. 11:45

Monitorizarea sănătății pacienților
cu COVID-19 se va face online

Monitorizarea stării de sănătate a pacienților care se află în autoizolare/carantină/tratament la domiciliu va fi realizată prin intermediul unui sistem online. Anunțul a fost făcut de către primarul Chișinăului, Ion Ceban.

Platforma va permite medicilor de familie din capitală să aibă acces la un centru unic/instituțional unde vor fi colectate și introduse toate informațiile cu privire la persoanele care necesită monitorizare la domiciliu. Specialiștii vor putea urmări în timp real starea de sănătate a acestora. Persoanele vor introduce singuri datele cu privire la simptomele care le manifestă zilnic.

Soluția vine să rezolve problema colectării informațiilor cu privire la starea de sănătate a pacienților, datele fiind centralizate. Modulul va oferi posibilitatea medicilor să monitorizeze la distanță starea pacienților, iar în caz de urgență să fie redirecționați la instituțiile abilitate.

Persoanele care nu vor avea posibilitatea să completeze datele online, vor fi în continuare sunați de către medicii de familie. Proiectul va fi pilotat în sectorul Buiucani.

Este posibil ca imaginea să conţină: ecran

UPDATE. 10:45

Dacă până la 26 aprilie nu depășim 3 000 cazuri,
vor fi reluate majoritatea activităților economice

După ce ieri Curtea Constituțională a declarat neconstituțională Legea nr. 56 prin care Guvernul Chicu își asuma susținerea cetățenilor și întreprinzătorilor, premierul Chicu a venit cu o replică. Acesta a declarat că Comisia Situații Excepționale a votat măsurile ce țin de suportul cetățenilor, iar celelalte măsuri incluse în lege, care nu pot fi aprobate de CSE, vor fi promovate repetat în guvern săptămâna aceasta.

Citește mai multe detalii: Legea prin care Guvernul Chicu își
asuma susținerea cetățenilor și întreprinzătorilor, declarată neconstituțională

Printre ele:

– impozitarea cu 50% a taxei de 9 euro, care din 2013 este estorcată la aeroport de la fiecare cetățean. Acești bani trebuie să ajungă la oamenii social-vulnerabili, nu în buzunarul afaceriștilor care ne-au furat aeroportul;

– Diminuarea cotei TVA pentru sectorul HORECA.

– Eliminarea dublei impuneri a producătorilor moldoveni, care livrează mărfuri în magazinele duty free. Gafa admisă în august 2019 a limitat accesul mărfurilor moldovenești în aceste magazine.

– Impozitarea industriei extractive după volumul fizic al materiei extrase – nu după valoarea indicată în acte. Aceasta va permite dublarea veniturilor încasate în buget din aceste taxe.

– Păstrarea în legalitate a comerțului cu amănuntul pentru articolele de tutungerie, prin extinderea cu 1 an a termenului stabilit în legea tutunului. Apropos, această măsură a fost inclusă în lege la solicitarea mai multor asociații de business, inclusiv Asociația Businessului European, Camera de Comerț Americană în Moldova, Asociația Investitorilor Români” .

Chicu a anunțat că Guvernul va aproba în această săptămână și proiectul de rectificare a bugetului, de unde vor fi redirecționate mai multe mijloace pentru sistemul medical, pentru protecția socială și pentru măsuri de susținere a businessului.

Dacă în perioada de până la 26 aprilie nu depășim cifra de 3000 cazuri active, din 27 aprilie reluăm marea majoritate a activităților economice. Inclusiv – HORECA”, a declarat Chicu.

UPDATE. 9:45

17 persoane intubate

Ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale Viorica Dumbrăveanu a declarat că în total, au fost făcute
8 149 teste pentru COVID-19, în condiții de laborator, dintre care au fost confirmate 1 712, asta înseamnă că 21% dintre teste au fost pozitive. Dintre acestea, 123 sunt de import.  În această dimineață, a fost anunțat faptul că 135 se tratează acasă, numărul total ajungând la 1 847 cazuri de COVID-19.

Din totalul de 1 847 cazuri:

188 pacienți sunt în stare gravă, dintre care

17 pacienți sunt conectați la respirația artificială

488 pacienți sunt în stare medie

1001 pacienți sunt în stare satisfăcătoare, dintre care:

135 pacienți sunt tratați acasă

134 persoane tratate, în total

36 decese, în total.

În seara zilei de ieri a fost înregistrat un nou deces din cauza infecției COVID-19. Este vorba despre o femeie, 63 ani, din Ștefan Vodă. Aceasta a fost internată la Spitalul Clinic Republican pe data de 3 aprilie, în stare gravă, având alte maladii cronice concomitente. Numărul deceselor ajungând la 36.

Ieri, după ce au fost investigate 273 de probe, s-au confirmat 50 de cazuri de infecție cu COVID-19, cifra celor infectați ajungând la 1 712.

Ministrul Voicu a raportat că angajații MAI au verificat 6 072 de persoane aflate în autoizolare la domiciliu și au fost identificate 3 453 persoane care au avut contact cu COVID-19.

Peste 18 milioane de lei au fost donați
pentru lupta cu COVID-19

În conturile deschise de Ministerul Finanțelor pentru donații destinate combaterii COVID-19, la moment, au fost încasate mijloace bănești în sumă totală de 18 331 214,48 lei.

Circa 13,5 milioane lei din donațiile persoanelor fizice și juridice, oferite pentru finanțarea cheltuielilor urgente legate de combaterea pandemiei de COVID-19, au fost transferate în Fondul de Intervenție al Guvernului.

Aproape 6 milioane de lei au fost alocați pentru achiziționarea a 51 428 combinezoane de protecție, precum și acordarea indemnizațiilor unice în valoare de 16 mii lei pentru 29 de beneficiari din 8 instituții medico-sanitare publice și o instituție bugetară, care au contractat infecția COVID-19 la locul de muncă.

Au intrat 1420 persoane, dintre care 1 205
au declarat că vor achita prima de asigurare medicală

În ultimele 24 de ore, în punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 2 231 traversări. Un număr mai mare a fost înregistrat pe sensul de intrare în Republica Moldova – 1 420 traversări persoane, dintre care 711 treceri la frontiera moldo-română, 483 treceri la frontiera cu Ucraina și 226 treceri a frontierei aeriene (rute charter).

Cele mai tranzitate puncte de trecere a frontierei (intrare în RM) au fost:
PTF Leușeni – 493 traversări persoane;
PTF Otaci – 226 traversări persoane
PTF Aeroport Chișinău – 226 traversări persoane (rute charter);
PTF Tudora – 163 traversări persoane:
PTF Sculeni – 141 traversări persoane.

În toate punctele de trecere a frontierei au fost supuse screeningului 2 231 persoane și completate 1 420 fișe epidemiologice individuale.

La fel, au fost completate și semnate 1 205 Declarații pe propria răspundere privind obligația achitării primei de asigurare obligatorie de asistență medicală pentru anul curent. Nicio persoană nu a prezentat simptome ale virusului COVID-19.

În Aeroportul Internațional Chișinău a fost consemnată la intrarea în țară a unei rute charter din Roma, fiind înregistrați 218 pasageri moldoveni.

Foto principală: China Daily, via Reuters

Citește mai departe

Social

LIVE TEXT/ Alte șase cazuri de COVID-19. Dodon: propunem răspundere penală pentru fake news

Publicat

pe

PE SCURT

În Republica Moldova a fost înregistrat primul deces provocat de COVID-19. Este vorba despre o femeie de 61 de ani, care a revenit din Padova, Italia. Aceasta suferea de hipertensiune de gradul II și diabet zaharat de gradul II. Femeia a revenit din Italia în satul ei de baștină din raionul Hâncești, care acum este în carantină. Ea a ajuns la spital după o săptămână. Pe 11 martie, a fost internată la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă”, cu infecție respiratorie acută și cu pneumonie bilaterală, iar pe 15 martie starea ei s-a agravat, pacienta fiind transferată la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”.

Femeia a fost conectată la aparatul de respirație artificială timp de 48 de ore, iar o zi și jumătate a fost intubată. Aceasta a decedat în această noapte la Spitalul Clinic Republican la ora 2:45. Ea a făcut un stop cardiac. Anunțul a fost făcut  de ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu.

Ora 18:00. La Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” sunt 75 de paturi sunt destinate persoanelor suspecte sau confirmate cu infecție la coronavirus. Potrivit ministrei, în instituții sunt suficienți specialiști pentru a gestiona situația. Mai mult, ministra, președintele și directorul ASP au vorbit despre știrile false din spațiul online. Igor Dodon a declarat că presa ar putea fi penalizată pentru răspândirea știrilor false.

Ora 17:45. Încă șase cazuri au fost confirmate cu infecție de coronavirus.

Ora 17:25. Primăria Chișinău extinde campania de informare despre coronavirus și a publicat astăzi trei videouri în care îndeamnă oamenii să respecte îndrumările autorităților, să nu intre în panică, să respecte regulile de igienă și să-și păstreze optimismul. Formația SunStroke Project a înlocuit versurile piesei cu care a participat la Eurovision 2017 cu versuri despre coronavirus și cum să ne protejăm de el.

Ora 16:30. În satul Măgdăcești, Criuleni, a avut loc astăzi o dezinfecție totală. Au fost dezinfectate terenul de joacă, spațiul de lângă scena de vară, toate stațiile de așteptare, Oficiul poștal, Centrul de Sănătate.

Ora 16:20. Extinderea perioadei de plată a facturilor pentru apă și canalizare în Orhei.

Ora 15:00. Încă o bancă anunță amânare a plăților la credite.

Ora 14:00. Încă o persoană suspectată de coronavirus, a fost adusă ieri la spital de polițiști. Femeia este dintr-un sat din raionul Cahul. Este al treilea caz când poliția intervine pentru a aduce cu forța persoanele suspectate la spital.

Ora 13:00. Circa 60 de moldoveni care s-au pornit duminică din Portugalia se îndreaptă casă după ce au fost blocați pentru 24 de ore la vamă în Ungaria.

Ora 11:20. Premierul Chicu vine cu precizări legate de Starea de Urgență. Starea de urgență este stabilită până pe 15 mai, iar dacă va fi nevoie, termenul de valabilitate al Stării poate fi redus.

PE LUNG

UPDATE. Ora 18:00

Lupta cu coronavirusul și cu știrile false

Directorul Agenției de Sănătate Publică, Nicolae Furtună, a declarat că astăzi în laborator a fost testată o persoană a cărei stare de sănătate este satisfăcătoare și cu dinamică pozitivă. Testul a arătat rezultat negativ. Asta înseamnă că mâine-poimâine această persoană va fi externată și vom avea două persoane tratate.

Vreau să vă zic cu toată responsabilitatea informațiile apărute astăzi pe rețelele sociale sunt niște informații false care duc la destabilizare și panică. Vorbim cu toată certitudinea că în Republica Moldova avem doar un singur caz de deces”, a comunicat Furtună.

Președintele Republicii Moldova a venit cu un apel la presă. Suntem acum pe calea să propunem inclusiv răspundere penală pentru promovarea fake news-urilor și pentru promovarea panicii. Veți fi penalizați, s-a adresat președintele jurnaliștilor.

Și Ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, a vorbit despre informațiile false apărute astăzi pe rețelele sociale. Aceasta a declarat că în Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” sunt 160 de locuri, dintre care 75 de paturi sunt destinate persoanelor suspecte sau confirmate cu infecție la coronavirus.

„Toate speculațiile că este un număr impunător de suspecți, bolnavi sunt nefondate”, a comentat ministra. De asemenea, a infirmat zvonul precum că lipsesc specialiști în instituțiile medicale. În toate instituțiile respective sunt medici epidemiologi. Mai mult, avem suportul Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”. Universitatea ne-a oferit și medici epidemiologi și medici infecționiști. La necesitate, vom aduce și alt personal calificat care este în lista noastră de rezervă”.

UPDATE. Ora: 17:45

Încă șase cazuri au fost confirmate de infecție cu coronavirus. În total avem înregistrate 36 de cazuri, dintre care o persoană a decedat, iar alta s-a tratat în totalitate. Două persoane sunt în stare medie spre gravă. Din cele șase cazuri noi, trei sunt de import și alte trei sunt locale. 29 de persoane sunt în stare bună.

În total, au fost testate 372 de persoane, iar 63 au fost făcute în cadrul laboratorului Agenției Naționale pentru Sănătate. Șase dintre cele 63 făcute în laborator au fost pozitive.

UPDATE. Ora 17:25

Primăria Chișinău extinde campania de sensibilizare și responsabilizare a cetățenilor capitalei, în contextul situației de urgență pentru prevenirea infecției de coronavirus.

Astfel, personalități marcante din domeniul culturii, interpreți autohtoni, dar și doctori, au răspuns îndemnului autorităților municipale și au înregistrat mesaje video pentru locuitorii capitalei, cu îndemnul de a avea grijă de sănătatea lor, cea a familiei și apropiaților, în contextul prevenirii îmbolnăvirilor prin COVID-19.

Maestrul Nicolae Botgros, interpreții trupei „SunStroke Project” și doctorul Lucia Gariuc, au transmis filmulețe video, cu sfaturi și încurajări pentru cetățeni. Ei îndeamnă locuitorii capitalei să respecte îndrumările autorităților, să nu intre în panică, să respecte regulile de igienă și să-și păstreze optimismul: Stăm Acasă. Stop COVID-19.

Formația SunStroke Project a înlocuit versurile piesei cu care a participat la Eurovision 2017 cu versuri despre coronavirus și cum să ne protejăm de el.

UPDATE. Ora 16:30

Dezinfecție totală în satul Măgdăcești

Astăzi a avut loc dezinfecție totală în s. Măgdăcești, Criuleni. Este una dintre principalele măsuri, luate de administrația publică locală, în scopul prevenirii răspândirii coronavirusului. Un echipaj de dezinfecție a tratat suprafețele cu o soluție de alcool și clor. Terenul de joacă, spațiul de lângă scena de vară, toate stațiile de așteptare, Oficiul poștal, Centrul de Sănătate – toate au fost dezinfectate. Procedurile de dezinfecție vor fi intreprinse periodic, până va fi depășit momentul critic.

Geplaatst door Liuba Cojocaru op Woensdag 18 maart 2020

Foto principală: Facebook/ Liuba Cojocaru

UPDATE. Ora 16:20

Extinderea perioadei de plată a facturilor pentru apă și canalizare în Orhei

Administrația Regiei „Apă Canal Orhei” a anunțat despre decizia sa de a extinde până la 15 aprilie a.c. termenul de achitare a facturilor pentru serviciile publice de apă și canalizare. Termenul ar putea fi extins dacă situația legată de răspândirea virusului de tip nou COVID-19 nu se va îmbunătăți. Regia „Apă Canal Orhei” precizează că va acorda în continuare compensațiile lunare pentru consumul de apă și nu va calcula penalități pentru întârzierea sau neplata a facturilor în perioada respectivă.

UPDATE. Ora 15:00

Încă o bancă anunță despre amânarea plăților la credite

Comerțbank va examina amânarea a două tranșe consecutive la achitarea corpului creditului din perioada martie – aprilie – mai 2020. Examinarea respectivă va fi efectuată pentru persoanele juridice cu istoria creditară pozitivă, activitatea cărora fiind afectată de situaţia creată. Citește despre alte două bănci care au recurs la gesturi similare, dar și despre cum pandemia afectează mediul de afaceri: Unele țări europene sunt pregătite să evite colapsul economic. Care este situația în Republica Moldova

UPDATE. Ora 14:00

Încă o femeie adusă la spital de polițiști

O localnică dintr-un sat din raionul Cahul a apelat la serviciul de urgență declarând simptome de îmbolnăvire cu virusul COVID-19, transmite ziuadeazi.md. A revenit recent din Franța, avea temperatură mare și chiar dacă a solicitat intervenția ambulanței, a refuzat categoric transportarea la Spitalul de Boli Infecțioase „Toma Cirobă” din Chișinău.

Publicația anunță că medicii au solicitat intervenția angajaților Inspectoratului de Poliție Cahul. Văzând polițiștii, femeia s-a baricadat în casă. În final, după ce angajații IP Cahul au îmbrăcat echipamentul de protecție, persoana a cedat și s-a conformat cerințelor polițiștilor. Aceasta a fost transportată la spitalul din Chișinău, urmând să-i fie stabilită diagnoza finală.

Un caz asemănător a avut loc o săptămână în urmă când mama și copilul au fugit de la Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase pentru Copii din Chișinău „M.Lomonosov” după ce au aflat că sunt suspectați de coronavirus. Poliția și ambulanța i-au găsit acasă la Sângerei. Ei au fost preluați și întorși la spitalul din Chișinău.

De asemenea, săptămâna trecută o femeie din Glodeni a fost internată cu forța de poliție în spital.

UPDATE. Ora 13:00

2 grupuri mari de moldoveni revin din Portugalia și Rusia

Circa 60 de moldoveni blocați în Ungaria au intrat astăzi în România și se îndreaptă spre Republica Moldova, scrie jurnal.md. Aceștia s-au pornit din Portugalia duminică și au fost blocați mai mult de 24 de ore la vamă, în Ungaria. 

Alți 70 de moldoveni blocați la granița dintre Rusia și Ucraina s-au pornit spre Republica Moldova. Potrivit autorităților, a avut loc o discuție telefonică dntre miniștrii de Externe ai Republicii Moldova și Ucrainei și urmare a demersului Ambasadei Republicii Moldova de la Kiev, automobilele au traversat hotarul țării vecine și vin acasă.

Zilele trecute a fost organizat o cursă charter pentru 78 de moldoveni blocați în Austria. Ei s-au pornit din Italia cu două autocare, ignorând interdicțiile. Costurile cursei avia charter vor fi acoperite de compania de transport.

UPDATE. Ora 11:20

Clarificări cu privire la Starea de urgență

Chicu spune că vacanța elevilor a fost prelungită cu încă o săptămână și există probabilitatea să mai fie extinsă. Dacă până vineri constatăm o diminuare a numărului de cazuri înregistrate, vom examina posibilitatea revederii unor decizii ale CNESP. În special, în privința activității unităților de comerț cu amănuntul.

Mai mult, starea de urgență este stabilită până pe 15 mai, iar dacă va fi nevoie, termenul de valabilitate al Stării poate fi redus.

UPDATE. Ora 11:00

Noi reguli de împărtășanie

Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldovei a emis instrucțiuni noi pentru împărtășanie. Potrivit acestora, lingurița pentru împărtășanie va fi ștearsă după fiecare credincios cu un material cu spirt. De asemenea, credincioșii vor primi câte un șervețel pentru a-și șterge buzele după împărtășanie. Instrucțiunile mai prevăd ca icoanele, mobilierul din biserică, mânerele ușilor să fie dezinfectate. Potrivit Mitropoliei, credincioșii pot să nu mai sărute mâna preoților și icoanele, ci pot să aplece capul spre ele. Toate instrucțiunile le puteți citi pe mitropolia.md.

UPDATE. Ora 10:45

BNM permite gestiunea flexibilă a obligațiilor de plată

BNM a aprobat măsuri în susținerea persoanelor fizice consumatori de credite bancare pentru perioada de urgență. Acesta înseamnă că permite băncilor gestiunea flexibilă a obligațiilor de plată a persoanelor fizice aflate în dificultate de plată pentru creditele contractate, în condițiile stării de urgență.

Potrivit BNM, băncile licențiate din Republica Moldova dispun de suficiente lichidități și capital, sunt solide și stabile.

UPDATE. Ora 9:20

În total, în prezent în Republica Moldova sunt înregistrate 30 de cazuri confirmate cu COVID-19. Distribuția pe vârste a celor bolnavi arată în felul următor: vârsta 0-9 ani – 1 caz,  10-19 ani – 2, 20-29 ani – 3, 30-39 ani – 5, 40-49 ani – 4, 50-59 ani – 6, 60- 69 ani – 9. Din numărul total de cazuri confirmate 18 sunt de import, iar 12 de transmitere locală. Totodată, sunt 76 de suspecți cu COVID -19,  printre care 14 sunt copii. 

Viorica Dumbrăveanu a precizat că la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” sunt internate 25 de persoane cu diagnostic confirmat, dintre care două sunt în stare gravă, două persoane în stare satisfăcătoare și 21 în stare medie.

Ministra a povestit la conferința de presă de la ora 09:00 despre o persoană care a dat dovadă de responsabilitate și a respectat sfaturile autorităților. Persoana a venit dintr-o zonă de risc și s-a autoizolat de cei apropiați. Mâncarea și produsele erau lăsate la poartă. Ea nu a fost în contact cu nimeni. Monitorizarea a fost efectuată la domiciliu. Persoana a făcut termometria, iar simptomele coronavirusului au apărut peste câteva zile. I s-a agravat starea sănătății. După ce ieri i s-a făcut testul la coronavirus, s-a constatat caz de infecție.

„Iată ce înseamnă izolare și ce înseamnă să respecți recomandările venite de la specialiști”, a comentat ministra.

Precizăm că în Republica Moldova a fost înregistrat primul caz de vindecare totală de coronavirusul de tip nou. Este vorba despre o femeie de 60 de ani, care a fost internată la spitalul „Toma Ciorbă” pe 8 martie. Aceasta  a fost externată, după ce două teste au dat rezultate negative..

Ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a făcut un apel repetat la responsabilitate și a îndemnat cetățenii să stea acasă, pentru a preveni răspândirea infecției cu Coronavirusul de tip nou, în contextul înregistrării cazurilor locale de infectare pe teritoriul țării.

Ieri, 17 martie, Parlamentul a aprobat, hotărârea privind declararea stării de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova, în perioada 17 martie – 15 mai 2020. Hotărârea prevede că dispoziţiile Comisiei pentru Situaţii Excepţionale sunt obligatorii şi executorii pentru conducătorii autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale, ai agenţilor economici, ai instituţiilor publice, precum şi pentru cetăţeni şi alte persoane aflate pe teritoriul Republicii Moldova. Toate dispoziţiile emise de Comisia pentru Situaţii Excepţionale a Republicii Moldova intră în vigoare din momentul adoptării.

De notat că de luni dimineață, toate punctele de comerț din țară, cu excepția farmaciilor, a magazinelor alimentare și a benzinăriilor, și-au sistat activitatea. De asemenea, s-au închis toate piețele, indiferent de tipul de mărfuri pe care le comercializează. La fel, și-au sistat activitatea unitățile de alimentație publică -toate barurile, cantinele, restaurantele, cu excepția celor care au serviciul livrare la domiciliu. Acestea nu vor mai putea găzdui vizitatori, ci doar vor putea efectua livrări.

De asemenea, în noaptea de luni spre marți, traficul aerian a fost sistat în totalitate, iar prin punctele de frontieră terestră, nu vor mai putea intra cetățenii străini, cu excepția celor cu statut diplomatic și a celor care au reședință în Republica Moldova sau care însoțesc transportul de mărfuri.

Citește mai departe

Externe

Tot ce se cunoaște despre accidentul aviatic din Iran și 4 versiuni ale prăbușirii

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Un avion de pasageri Boeing 737 al  companiei Ukraine International Airlines, cu 176 de persoane la bord, s-a prăbușit miercuri la scurt timp după decolare de pe aeroportul Imam Khomeini din Teheran. Linerul opera zborul PS752 Teheran-Kiev. Toate persoanele aflate la bord și-au pierdut viața. Astăzi, Ucraina a declarat zi de doliu. drapelele vor fi arborate în bernă, concertele și evenimentele de divertisment vor fi anulate. 

Presa de la Kiev a anunțat că experții ucraineni examinează patru versiuni ale prăbușirii avionului. Un grup de experți s-a deplasat la locul accidentului în Iran.

Tragedia a intervenit în condițiile în care Iranul atacase în cursul nopții, cu rachete balistice, două baze militare ale SUA din Irak, ca represalii pentru uciderea, la Bagdad, a generalului iranian Qasem Soleimani. 

PE LUNG

Circumstanțele accidentului: Avionul a căzut la aproximativ opt minute după decolare de la o altitudine de 2,4-2,7 mii de metri, pe un teren de fotbal, într-o suburbie săracă și dens populată din Teheran: casele de locuit se aflau la o distanță de 200-300 de metri de la locul prăbușirii.

Starea aeronavei: Avionul a fost produs în 2016 și a fost primit de către compania ucraineană direct de la fabrica Boeing; Ultima inspecție tehnică a aeronavei a avut loc pe 6 ianuarie 2020.

Președintele companiei Evgheni Dîhne a declarat reporterilor că este a fost una dintre cele mai bune aeronave ale companiei aeriene. Experții vorbesc despre starea perfectă a avionului.

Sursa foto: CNN

Boeing a produs cinci mii de aeronave din această modificare 737-NG cu motoare CFM 56 și niciuna dintre acestea nu s-a prăbușit din cauza defectării motorului. Acesta este prima catastrofă a companiei ucrainești de la fondarea sa în 1992.

Profesionalismul echipajului: Compania ucraineană a anunțat că zborul era efectuat de un echipaj consolidat, cu o pregătire bună, deoarece aeroportul din Teheran este unul „nu  simplu”, iar zborul în sine este dificil.

„Probabilitatea unei probleme tehnice este minimă, iar probabilitatea ca un echipaj cu experiență să nu poată face față este cu atât mai puțin”, a spus unul dintre piloții companiei ucrainești citat de presa de la Kiev.

Iranul vorbește despre probleme la motor: Imediat după accident, Teheran a sugerat că tragedia s-a produs din cauza unei probleme tehnice, și anume, un incendiu la un motor și încercarea nereușită a pilotului de a prelua controlul aerianului. Aeronova a pierdut contactul cu turnul de control imediat după decolare, au declarat oficialii iranieni.

De asemenea, autoritățile iraniene au decis să nu predea cutia neagră a avionului ucrainean către compania producătoare de aeronave, a declarat șeful Organizaţiei iraniene de Aviaţie Civilă, Ali Abedzadeh. Ministrul ucrainean de Externe, Vadim Pristaiko, a informat că autoritățile ucrainene vor coordona investigația privind prăbușirea avionului împreună cu Iranul.

Ucraina a renunțat la concluziile premature: Ambasada Ucrainei în Iran, comentând cauzele catastrofei, a declarat inițial că exclude versiunea unui atac terorist, iar avionul s-a prăbușit din motive tehnice. Ambasada a șters mai târziu declarația și a publicat alta.

În noul comunicat, ambasada a anunțat că o comisie specială investighează cauza accidentului, iar toate versiunile accidentului companiei aeriene ucrainene, exprimate de alte surse, ar trebui considerate neoficiale.

Președintele Vladimir Zelensky a ordonat verificarea întregii flote civile a Ucrainei.

Cine se afla la bordul aeronavei: La bord se aflau 176 de persoane, dintre care nouă membri ai echipajului ucrainean. Cei mai mulți morți sunt iranieni și canadieni: Iran – 82, Canada – 63, Ucraina – 2 + 9 (echipaj), Suedia – 10, Afganistan – 4, Germania – 3, Marea Britanie – 3.

Aproximativ 30 de persoane erau copii și adolescenți cu vârsta sub 18 ani. Cel mai tânăr pasager s-a născut în 2018, cel mai în vârstă – în 1945. Se știe că la bord erau studenți și absolvenți ai Universității tehnologice iraniene din Sharif.

Rachetă sau explozie la bord?

Prăbușirea avionului ucrainean a avut loc în același timp în care Teheranul a lansat un atac cu rachete asupra a două baze militare americane din Irak, ca răspuns la lichidarea influentului său general Kassem Suleimani la Bagdad, la ordinul președintelui american Donald Trump.

Potrivit presei, Comandamentul Central al SUA a anunțat despre lansarea a mai multor  rachete iraniene. Acestea au lovit baza aeriană Ain al-Assad și baza militară din Erbil, în nordul Irakului. Washingtonul a anunțat că cetățeni americani nu au fost răniți.

CNN relatează că sunt informații contradictorii și speculații cu privire la cauzele care au dus la prăbușirea avionului. La început, presa iraniană controlată de stat a anunțat că a fost o eroare tehnică, iar Ucraina a exclus un atac cu rachete. Însă oficiali din ambele țări au retras declarațiile și au spus că nu vor să speculeze cu privire la cauze

Publicația iordaniană Al-Hadath a anunțat că avionul ar fi putut fi doborât accidental de o rachetă iraniană. Această versiune a câștigat rapid popularitate pe rețelele sociale ucrainene. Cu toate acestea, experții au păreri împărțite. 

Expertul ucrainean în aviație Valeri Romanenko consideră puțin probabilă că accidentul ar fi fost cauzat de un incendiu sau o avarie a motorului., scrie korrespondent.net.

„Piloții erau pregătiți pentru situații de urgență atunci când apar probleme cu motorul. Susțin  examene și rezolvă în mod repetat astfel de cazuri. Pentru ei, aceasta este o procedură standard. În plus, aeronava nu se afla în momentul decolării, ci la o altitudine de aproximativ 2,7 mii de metri, deci piloții au avut ocazia să manevreze “, a spus el într-un interviu acordat BBC News Ukraine.

Expertul în securitatea aviației, Todd Curtis, a declarat că avionul ucrainean era în stare foarte bună. Prin urmare, faptul că avionul s-a fragmentat indică despre un eventual impact fie de la sol sau fie în aer.

„Fotografiile de la locul accidentului arată că avionul s-a rupt în multe fragmente, ceea ce înseamnă un impact puternic fie de la sol, fie că s-a întâmplat ceva în aer”, a spus Curtis pentru BBC News.

Cu toate acestea, publicația britanică Guardian scrie că nu există niciun semn că dezastrul ar avea  legătură cu atacurile cu rachete ale Iranului asupra unei baze militare americane.

Jeffrey Thomas, un cunoscut expert în aviație australian, redactor șef al AirlineRatings.com, crede, de asemenea, că prăbușirea ar fi fost provocată de o rachetă.

Reieșind din imaginile video, care arată cum avionul cade în flăcări, expertul concluzionează că a existat o mică explozie în avion. După cădere, a spus el, a avut loc o explozie mai puternică, care a provocat moartea tuturor la bord.

„Nu cred că acest lucru s-a întâmplat ca urmare a unui atac cu rachete, deoarece o rachetă ar fi distrus complet avionul”, a declarat Thomas pentru DW.

4 versiuni ale prăbușirii avionului în Iran

Potrivit portalului korrespondent.net, Consiliul Național de Securitate și Apărare al Ucrainei examinează patru versiuni ale prăbușirii avionului Boeing 737 din Iran. Acest lucru a fost anunțat joi de secretarul Consiliului Aleksei Danilov, într-un comentariu pe Censor.net, potrivit redactorului șef al publicației, Yuri Butusov, pe Facebook.

Deci, sunt studiate următoarele versiuni:

– distrugerea avionului de o rachetă antiaerienă, lansată inclusiv de sistemule de rachete aeriene Tor, deoarece informațiile despre detectarea fragmentelor unei rachete rusești în apropiere de locul accidentului au apărut deja pe Internet;

– coliziunea cu o dronă sau alt obiect zburător;

– distrugerea și explozia motorului din motive tehnice;

– O explozie în interiorul unei aeronave ca urmare a unui act terorist.

Potrivit acestuia, se organizează întâlniri cu autoritățile competente din Iran și negocieri diplomatice. Potrivit Ministerului Afacerilor Interne, partea ucraineană va verifica dacă au fost respectate standardele de siguranță pe avionul prăbușit.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Social4 ore în urmă

Pandemia în Italia: „Cu toții a trebuit să învățăm o lecție”

Acuzată că a reacționat prea târziu, că a permis răspândirea virusului COVID-19 prin întreaga Europă, după cinci luni de luptă...

Divertisment4 ore în urmă

Va interzice Putin curcubeul?

PE SCURT Pe 3 iulie, la o întâlnire dintre Vladimir Putin și membrii grupului de lucru pentru amendamentele la Constituție,...

Social9 ore în urmă

7 iulie 2020. COVID-19, PE SCURT: 235 cazuri noi de infectare și opt decese

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

EducațieO zi în urmă

Masterand pe Zoom. Cum am susținut teza pe timp de pandemie

Pe 11 martie 2020, în momentul în care în Republica Moldova era înregistrat deja cel de-al treilea caz de COVID-19,...

SocialO zi în urmă

Trei știri bune: Film în pod, chipsuri sănătoase și solidaritate împotriva virusului

Pe urmele lui Zaharia Cușnir Astăzi va avea loc premieră unui film în care regizorul Victor Galușca reconstruiește momentul în care au fost găsite legendarele negative...

SocialO zi în urmă

Un genocid sovietic nerecunoscut, discutat la Europa Liberă

S-au trezit în miezul nopţii, în trenuri pentru vite, fără cei dragi alături, fără nume, fără bunuri, îmbulziți cu alți...

SocialO zi în urmă

6 iulie 2020. COVID-19, PE SCURT: 92 cazuri noi de infectare și zece decese

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

Advertisement

Politică

Politică4 zile în urmă

Protest în regiunea transnistreană: „Noi nu vă limităm în totalitate”

PE SCURT Pe 2 iulie, în Râbnița a avut loc un protest după ce așa-zisele autorități transnistrene au anulat permisele...

PoliticăO săptămână în urmă

Ce înseamnă schimbările în Constituția Rusiei și cum ar putea influența regiunea transnistreană. Explicăm

PE SCURT De pe 25 iunie până pe 1 iulie are loc referendumul pentru modificarea Constituției Federației Ruse. În regiunea...

Politică2 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Trei sate moldovenești din stânga Nistrului au trecut în subordinea Tiraspolului?

PE SCURT Așa-zisele autorități transnistrene anunță că aproape 80% dintre cazurile de COVID-19 au fost tratate.  Thomas Mayr Harting, reprezentantul...

Politică3 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. „Discriminare. Autoritățile moldovenești nu au anulat bacalaureatul pentru studenții din regiune”

PE SCURT Astăzi, 16 iunie, în regiunea transnistreană, se încheie starea de urgență, însă restricțiile rămân în vigoare. Acest lucru...

Istorie4 săptămâni în urmă

„Politicienii folosesc divizarea în societate, manipulând cu preferințele alegătorilor”, spune o doctoră în Științe Politice

PE SCURT Instalarea stării de urgență pare că a amplificat problemele politice și divergențele existente în societate, la fel ca...

Politică4 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană: Tiraspolul sugerează că s-a descurcat mai bine decât Chișinăul

PE SCURT Biroul Politici de Reintegrare a anunțat că au fost ridicate unele restricții de circulație pentru locuitorii satelor din...

Politică1 lună în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană / Autoritățile separatiste vor achita compensații de 23 euro antreprenorilor

PE SCURT În săptămâna trecută în regiunea transnistreană a fost prelungită starea de urgență, un bebeluș a fost testat pozitiv...

Advertisement

Opinii

iulie 2020
L Ma Mi J V S D
« iun.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031