Un producător despre monopolizarea exporturilor de miez de nucă: Au venit doi mascați și au spus: marfa matale este arestată

PE SCURT

Alii Dumitraș, un producător de miez de nucă din Republica Moldova, susține că în anii 2016-2018 a existat un monopol asupra exporturilor miezului de nucă în urma căruia au avut de suferit peste 20 de firme. El a declarat într-un interviu pentru Radio Europa Liberă că marfa sa stă deja doi ani de zile arestată, iar termenul de valabilitate a acesteia a expirat.

Alii Dumitraș l-a acuzat pe fostul prim-ministru Pavel Filip că „a făcut monopol în ramura dată, ca să lucreze doar cuscrul său și încă o firmă din Orhei”.

PE LUNG

Producătorul a relatat că intr-un caz lui i s-a deschis dosar penal pentru contrabandă, în condițiile în care avea contractele de achiziție a mărfii.

Tot pachetul de documente cum se prezenta ani în șir, mergea, și când brocherul făcea pachetul de documente le dădea la Serviciul Vamal, Serviciul Vamal introducea lista, tot normal, și numai punea codul mărfii 0802 și deodată apărea cu roșu și nu vă putem elibera documentele, așteptați să concretizăm, la trei zile au venit doi mascați de la Bălți și au spus: nu vă supărați, dar marfa matale este arestată. În baza la ce arestați marfa? Eu sunt dator să o trimit în Polonia, pentru că el mi-a făcu transferul, trebuie să aștept bani de la dânsul, o parte de bani mi i-a dat, o parte trebuie să mii transfere. Nu mă interesează, eu îndeplinesc ordonanța”, a povestit Alii Dumitraș.

El a relatat că a scris o scrisoare la Serviciul Nord Vanal, a doua, a treia, ca mai apoi să se trezeaască cu dosar penal. „Toate întrebările când au apărut, au apărut la 1 ianuarie 2018 când s-a început a aresta marfa în fiecare zi. Noi ne-am îngrămădit toți agenții economici care se ocupau cu exportul miezului de nucă, am făcut o listă la Interprinderele date, am mers cu un Demers la Președintele Parlamentului, la Prim-Ministru, la Ministerul Economiei și la Serviciul Vamal, la cei de atunci. S-au înregistrat scrisorile prin anticameră tot, tot cum trebuie, până la momentul de față nu s-a dat nici un răspuns”, a mai spus el.

Acum, Alii Dumitraș a relatat că vrea să vadă cum își poate restitui toate pierderile suportate în urma guvernării lui Pavel Filip.

„Eu socot că numaidecât o să recuperez, eu am actele necesare care confirmă faptul, da, el mi-a arestat marfa, eu nu-s vinovat, solicit din partea statului restituirea pagubei materiale și morale, pentru că asta e ușor a zice, de a trece o zi, dar să treci ani de zile prin prostiile astea la sume atât de mari, asta nu e așa de simplu”, a mai spus producătorul.

Anterior, portalul Anticoruptie.md a scris că cuscrul premierului Pavel Filip, Dumitru Vicol, a început o relație fructuoasă cu statul după anul 2016, când cei doi au devenit rude. Firma sa, Monicol SRL, s-a „abonat” la banii publici și, în ultimii ani, compania a beneficiat de sume generoase de la stat pentru dezvoltarea afacerii din domeniul agriculturii. Grosul banilor livrați de Agenția pentru Intervenții și Plăți în Agricultură (AIPA) către firma rudei premierului coincide cu anul căsătoriei celor doi copii.

Ieri, prim-ministra Maia Sandu a solicitat crearea unei comisii interguvernamentale care să investigheze problema monopolului la exportul de nuci. Tot ieri, fostul premier Pavel Filip a declarat la TVR Moldova că nu are motive de îngrijorare. „Îmi doresc cât mai repede să lucreze și să prezinte concluziile obiective. După rezultatele acestei comisii, o să aștept scuze publice de la Maia Sandu”, a spus Pavel Filip.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.