Connect with us
"
"

Social

Un părinte a fost nevoit să achite 7500 lei pentru tratamentul stomatologic al copilului. Ce a făcut bărbatul

Publicat

pe

Un părinte din capitală a fost nevoit să achite 7500 lei, dublu decât prețul  stabilit inițial, pentru tratamentul stomatologic al copilului său. Deși a achitat costul tratamentului, bărbatul a reclamat cazul la Poliție.

Astfel, angajații de la Inspectoratul de Poliție Centru  au sesizat Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței privind iscarea unui conflict între un consumator și un prestator de servicii stomatologice.

Potrivit sesizării, părintele s-a deplasat la o clinică stomatologică privată din centrul capitalei pentru un tratament ce urma fi aplicat  băiețelului său.

Neînțelegerea a apărut după ce a fost anunțat costul final al tratamentului, care era dublu față de prețul stabilit inițial.

În același timp, părintele a rămas nemulțumită de efectul tratamentului ce întârzia să apară.

Cu toate acestea, la solicitarea medicului, consumatorul a achitat 7500 lei pentru servicii, dar totodată a anunțat despre problemă și organele de poliție.

Prin urmare, aceștia au sesizat Agenția, care luând legătura cu administratorul clinicii au reușit să soluționeze divergențele pe cale amiabilă, consumatorul returnându-și din suma totală achitată pentru servicii- 3500 lei.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Sănătate

COVID-19 explicat. Cum plasma persoanelor tratate de infecția COVID-19 ar putea să-i ajute pe ceilalți bolnavi

Publicat

pe

Deocamdată nu există studii care să demonstreze eficiența plasmei persoanelor tratate de infecția de COVID-19. Totuși, primele rapoarte despre utilizarea plasmei convalescente pentru tratarea COVID-19 au arătat concluzii încurajatoare. Totuși, primele rapoarte despre utilizarea plasmei convalescente pentru tratarea COVID-19 au arătat concluzii încurajatoare.

Astfel, în prezent, plasma extrasă de la persoanele tratate de coronavirus este folosită în tratamentul celor aflați în stare gravă și a celor conectați la aparatele de ventilație mecanică.

Covid-19 explicat.

Știai că deocamdată nu există studii care să confirme eficiența plasmei persoanelor tratate de infecția de COVID-19? Indiferent de asta, plasma extrasă de la persoanele tratate de coronavirus este folosită în tratamentul celor aflați în stare gravă și a celor conectați la aparatele de ventilație mecanică. Ce se întâmplă cu plasma și lupsa cu COVID-19? Explicăm!

Geplaatst door Moldova.org op Vrijdag 22 mei 2020

Citește mai departe

Social

21 mai 2020: COVID-19, PE SCURT: BAC-ul din acest an a fost anulat

Publicat

pe

De către

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în Moldova.

Îți prezentăm știrile succint și compact, astfel încât să fii corect informat, dar și liniștit.

  • Examenele de BAC din acest an au fost anulate. Decizia a fost luată cu câteva minute în urmă de către Parlament.
  • Astăzi au fost înregistrate 151 de cazuri noi de infectare cu COVID-19, după ce au fost procesate 1267 de teste. Toate cazurile sunt cu transmitere locală. Bilanțul persoanelor infectate cu noul Coronavirus a ajuns la 6704 cazuri. Încă o persoană a decedat (233 de decese).
  • Un deputat din Parlament s-a infectat cu COVID-19. Este vorba despre democratul Eugen Nichiforciuc. Mai mulți deputați au cerut ca democrații să se autoizoleze urgent. „Dacă purtați masca de protecție și nu vă plimbați prin sală nu vă veți infecta”, i-a replicat Zinaida Greceanâi deputatei Marina Tauber care s-a arătat îngrijorată că s-ar putea infecta.
  • 6553 de cazuri de infectare cu COVID-19 au fost înregistrate în Republica Moldova. Dintre acestea, 837 sunt din regiunea transnistreană. 266 de pacienți se află într-o stare de sănătate gravă, 21 fiind conectați la aparate de respirație asistată. Pe parcursul zilei de ieri, 136 de persoane au fost externate, bilanțul persoanelor care s-au însănătoșit au ajuns la 3089.
  • Până la ziua de azi, au fost confirmate 1418 cazuri de infectare în rândul angajaţilor sistemului de sănătate. Totodată, pe parcursul acestei nopți au decedat patru persoane. Astfel, 232 de persoane infectate cu COVID-19 și-au pierdut viața. Majoritatea sufereau și de alte boli cronice.
Citește mai departe

Social

LIVE TEXT/ 83 cazuri noi cu COVID-19. Bilanțul a ajuns la 3980 persoane infectate

Publicat

pe

De către

Ora 17:00

Au fost înregistrate 83 cazuri noi de infecție cu noul coronavirus

Pe parcursul zilei de astăzi au fost înregistrate 83 cazuri noi de infecție cu noul coronavirus, după procesarea a 801 probe de laborator. Toate cazurile de infectare sunt cu transmitere locală.

Distribuţia noilor cazuri de COVID-19 pe teritoriul ţării arată în felul următor: Chişinău – 18, Dubăsari – 10, Bălţi – 5, Sîngerei – 5, Cahul – 3, Căuşeni – 3, Ceadâr-Lunga – 3, Comrat – 2, Drochia – 2, Hânceşti – 2, Soroca – 2, Anenii Noi – 1, Călăraşi – 1 , Criuleni – 1, Edineţ – 1 , Făleşti – 1, Râşcani – 1, Străşeni – 1, Ungheni – 1, Transnistria – 20 cazuri noi de infecţie cu noul Coronavirus.

Bilanțul persoanelor infectate a ajuns la 3980 cazuri.

Din numărul total de cazuri din această zi, 13 sunt lucrători medicali: asistenți medicali – 5, personal auxiliar – 4, medici – 4.  Cei mai mulți lucrători medicali confirmați cu COVID-19, sunt din cadrul SCM „Sfînta Treime” – 4 cazuri.

Pâna la ziua de azi, 1272 persoane au fost tratate, iar 122 persoane au decedat din cauza COVID-19.

Ora 16:00

Purtatul măștii de protecție, obligatoriu în transportul public din Chișinău

De luni, transportul public revine la normal, iar taxatori la muncă. Din această zi, toți pasagerii vor fi obligați să poarte măști medicinale/confecționate manual sau materiale reutilizabile (fulare, eșarfe, alte articole vestimentare). 

O decizie în acest sens a fost luată de Comisia pentru Situații Excepționale a municipiului Chișinău.

Potrivit primarului capitalei, Ion Ceban, se reia comerțul cu amănuntul a tuturor tipurilor de mărfuri prin unitățile comerciale Excepție fac doar cele amplasate în piețe sau centre comerciale. Piețele nu se deschid, inclusiv cele auto.

De asemenea, unitățile de alimentație publică pot să reia activitatea comercială doar prin comercializarea produselor la pachet și regim de catering. Aici se includ și gheretele, unitățile care comercializează produse la geam.

„Solicit ca angajatorii să scoată la locul de muncă personalul strict necesar, iar cel care să muncească de acasă, să o facă”, a menționat edilul.

Ora 13:40

Alte trei decese din cauza COVID-19. Una dintre victime este un medic din Fălești

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a anunțat despre înregistrarea altor trei decese din cauza COVID-19.  Este vorba despre un bărbat din Bălți și o femeie din Cahul. Una dintre vicitime este un medic din Fălești.

Astfel, COVID-19 a răpus viața unui bărbat de 66 ani, din Bălți. Internat la data de 7 aprilie, în cadrul spitalului din Bălți. Comorbidități: Hipertensiune arterială, ictus cerebral, boală cronică renală. A decedat și o femeie de 49 ani, din Cahul. Internată  la data de 22 aprilie în stare gravă la Institutul de Medicină Urgentă. Diagnosticul final: Pneumonie interstițială polisegmentară bilaterală, evoluție gravă. Insuficiență respiratorie progresivă. Sindrom de detresă pulmonară. Șoc septic.

Ministerul a anunțat și despre trecerea în nefiinţă a medicului traumatolog Igor Cheptea, care a activat în cadrul spitalului raional Fălești, fiind confirmat cu infecția COVID-19. „Domnul Cheptea a fost un specialist valoros pentru întreg sistem medical. De-a lungul carierei sale a tratat mii de pacienți.  Exprimăm sincere condoleanţe familiei și colegilor”, se arată în mesajul instituției.

Numărul deceselor din cauza COVID-19 s-a ridicat la 122 de persoane.

Ora 13:15

COVID-19 în cifre în Republica Moldova

Perioada medie de incubație a noului coronavirus în Republica Moldova este 5-6 zile. Rata de contagiozitate este de 2,2  persoane.

Vârsta medie  a pacienților infectați este de de 47 ani. 58,4 la sută dintre persoanele infectate sunt femei.

Totodată, 58% dintre pacienți provin din mediul urban.

Din toate cele 3 897 de cazuri de coronavirus, doar 4 la sută de import.

Vârsta medie a persoanelor decedate din cauza COVID-19 este 66 de ani. 51 la sută dintre victime sunt bărbați.

58 la sută dintre persoanele decedate au avut două sau mai multe comorbidități.

În total sunt infectați 988 de lucrători medicali. Rata infectării ajustată la 1000 de funcții este de:

  • 25 la 1000 de medici
  • 19 la 1000 de asistenți medicali
  • 30 la 1000 de infirmieri

Datele au fost prezentate de mnistra Sănătății Viorica Dumbrăveanu în cadrul unei conferințe de presă.

Ora 13:00

183 de cetățeni moldoveni au fost repatriați din Irlanda în Republica Moldova

Pe data de 1 mai 2020, 183 de cetățeni moldoveni au fost repatriați din Irlanda în Republica Moldova, cu cursa charter Dublin-Chișinău. Zborul charter a fost autorizat de către Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova și operat de compania “WIZZ AIR”.

Lista pasagerilor a fost elaborată în conformitate cu prevederile Dispoziției a Comisiei pentru Situații Excepționale, fiind acordată prioritate studenților, persoanelor aflate la tratament medical și persoanelor aflate în dificultate extremă.

Ora 12:20

Elveția, OMS şi PNUD oferă suport de peste 580 mii dolari pentru combaterea COVID-19 pe ambele maluri ale Nistrului

Elveţia, Organizația Mondială a Sănătății şi Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare oferă suport pentru prevenirea şi controlul răspândirii noului coronavirus pe ambele maluri ale Nistrului. Suportul Elveției în mărime de peste 580 000 de dolari va ajuta Republica Moldova în lupta sa contra epidemiei.

10 aparate mobile de ventilare artificială destinate unităților de terapie intensivă vor fi livrate Ministerului Sănătății, Muncii şi Protecției Sociale. Echipamentul a fost achiziționat de PNUD Moldova din fondurile acordate de Elveția.

Totodată, OMS acordă suport tehnic Ministerului Sănătății, Muncii şi Protecției Sociale şi Agenției Naționale pentru Sănătate Publică să coordoneze şi să monitorizeze acțiunile de răspuns la COVID-19.

Sunt fortificate capacitățile instituțiilor de asistență medicală primară şi de îngrijire a mamei şi copilului de pe ambele maluri ale Nistrului în acțiunile de prevenire şi de control a epidemiei. Noul pachet de asistență include şi consolidarea serviciilor de consiliere psihologică pentru populație și lucrătorii medicali pe perioada epidemiei, precum şi după remisiune. OMS a elaborat algoritme și ghiduri de consiliere şi intervenție în probleme psiho-emoționale și de sănătate mintală, desfășurând instruiri on-line pentru psihologi şi personalul non-medical. În acest context, au fost create echipe de suport psihologic arondate instituțiilor medicale incluse în răspunsul la COVID-19.

Ora 11:00

Vârsta medie a persoanelor infectate cu COVID-19 în R.Moldova este de 47 de ani

Vârsta medie a persoanelor infectate cu COVID-19 în Republica Moldova este de 47 de ani. Preponderent, sunt afectate femeile, a anunțat astăzi la o conferință de presă ministra Sănătății, Muncii și protecției Sociale Viorica Dumbrăveanu. Totodată, cei mai mulți dintre pacienți sunt din mediul urban – 58%.

Ministra a mai spus că rata fatalității este de 3,1%. Vârsta medie a peroanelor decedate este de 66 de ani.  În 98% dintre cazuri, victimele sufereau de încă cel puțin o afecțiune , iar 58% – două sau mai multe comorbidități.

Până în prezent, au fost înregistrate 3 897 de cazuri de coronavirus, dintre care 1 272 au fost tratate. 119 persoane au murit.

400 de cetățeni ai Republicii Moldova au fost repatriați din Marea Britanie și Federația Rusă

219 cetățeni moldoveni au fost repatriați ieri din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord cu cursa charter Londra-Chișinău. Tot ieri 180 de moldoveni au revenit acasă din Federația Rusă cu o cursă charter Moscova – Chișinău.

Ministerul de Externe de la Chișinău a menționat că lista pasagerilor a fost elaborată în conformitate cu prevederile Dispoziției nr. 6 din 26 martie curent a Comisiei pentru Situații Excepționale, fiind acordată prioritate studenților, persoanelor aflate la tratament medical și persoanelor aflate în dificultate extremă.

Ambasada Republicii Moldova în Marea Britanie a menționat că va continuaă să examineze solicitările parvenite din partea cetățenilor moldoveni aflați în situații dificile în Marea Britanie, pentru asigurarea repatrierii lor cu următoarele curse charter Londra-Chișinău, care vor avea loc la datele de 3, 9 și 16 mai.

În același timp, Ambasada R.Moldova din Federația Rusă a precizat că pentru data de 5 mai și respectiv 12 mai curent, sunt preconizate două rute charter Moscova-Chișinău.

Chișinău: transportul public municipal va fi sistat în perioada 01-03 mai

Vineri, sâmbătă și duminică ( 01-03 mai), transportul public municipal, troleibuze și autobuze, va fi sistat, a anunțat Primăria Chișinău. Măsura este aplicată în scopul prevenirii răspândirii infecției COVID-19 în rândul locuitorilor capitalei.

Totodată, de luni, 04 mai, activitatea troleibuzelor și autobuzelor va fi reluată în regim obișnuit, pe durata întregii zile, cu prezența taxatorilor și achitarea biletului de călătorie.

De asemenea, pentru a reduce riscul epidemiologic de transmitere a infecției COVID-19, începând cu data de 4 mai , în mijloacele de transport în comun din municipiul Chișinău, devine obligatorie acoperirea feței (nas, gură) cu mască, inclusiv măști improvizate sau alte materiale de protecție de unică folosință sau reutilizabile (fulare, eșarfe sau alte articole vestimentare).

„Nerespectarea prevederilor/măsurilor stabilite de Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova, constituie pericol pentru sănătatea publică și va servi drept temei de tragere la răspundere contravională și/sau penală a persoanelor vinovate”, a atenționat municipalitatea.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Lifestyle14 ore în urmă

Recomandare Moldova.org / Sorina Ștefârță povestește cum se informează ca să nu înnebunească

Sfaturi practice și subiective, despre cum să rămânem teferi la cap  Carantina aceasta pe care, dacă e să-l parafrazăm pe...

Sănătate16 ore în urmă

COVID-19 explicat. Cum plasma persoanelor tratate de infecția COVID-19 ar putea să-i ajute pe ceilalți bolnavi

Deocamdată nu există studii care să demonstreze eficiența plasmei persoanelor tratate de infecția de COVID-19. Totuși, primele rapoarte despre utilizarea...

Lifestyle19 ore în urmă

Pâinea cu maia, o sectă în care vrei să intri

Pandemia asta ne-a închis în casă și ne-a trimis la origini. La propriu și la figurat. Rafturile golite de drojdie...

Divertisment2 zile în urmă

Ce mesaj mi-aș transmite mie din trecut, dacă aș putea călători în timp? (II)

Continuăm să călătorim cu mașina timpului! Împreună cu Prietenii Moldova.org facem un exercițiu de imaginație: călătorim în timp și vorbim cu noi...

Economie3 zile în urmă

Afaceri pe timp de criză: cum s-au reinventat companiile străine 

PE SCURT În timp ce „coșmarul” numit COVID-19 a închis foarte multe afaceri, altele au reușit să aibă chiar succes...

Economie3 zile în urmă

Afaceri din Moldova, apărute pe timp de criză

PE SCURT 88% dintre companiile din Republica Moldova sunt afectate negativ de scăderea cererii la produse și servicii, spune un...

Economie3 zile în urmă

Coronavirusul seacă industria vinului

PE SCURT Până la pandemia de coronavirus, sectorul vitivinicol din Republica Moldova era în plină dezvoltare. În anul 2019, Moldova...

Advertisement

Politică

Politică6 zile în urmă

De la nostalgie până la tușonkă și hrișcă. Timpuri, pandemie și elite politice

COVID-19 a bulversat întreaga lume, ne-a închis hotarele, ne-a limitat drepturile, ne-a blocat accesul și ne-a îndemnat să stăm acasă....

Politică7 zile în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Primul caz de re-infectare, focar major în internatul din Bender și acuzații politice 

PE SCURT Săptămâna 11-17 mai a fost marcată de câteva evenimente în regiunea transnistreană și în relația dintre Chișinău-Tiraspol. Există...

Politică2 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană: sate blocate și ședințe ratate

PE SCURT Săptămâna trecută a fost marcată de câteva evenimente în relația Chișinăului cu regiunea transnistreană. De mâine se relaxează...

Politică3 săptămâni în urmă

COVID-19 în Transnistria. Noi acuzații la adresa Chișinăului. Despre împrumutul rusesc: „forțele pro-occidentale și pro-române controlează Curtea Constituțională”

PE SCURT Săptămâna 27 aprilie – 3 mai s-a dovedit a fi mai intensă pe linia politică Chișinău – Tiraspol....

Politică4 săptămâni în urmă

COVID-19 în Transnistria/ Autoritățile separatiste vorbesc despre „provocări existente în relațiile cu Republica Moldova”

PE SCURT După ce săptămâna trecută la Tiraspol se tiraja mesajul „Chișinăul își deghizează cinic fraudele diplomatice și birocratice prin...

Externe1 lună în urmă

Cum un oraș din Polonia a scăpat de publicitate și ce face Chișinăul

PE SCURT Jurnalistul polonez Dawid Krawczyk povestește cum orașul Nałęczów din Polonia a scăpat de publicitate și a obținut reputația...

Politică1 lună în urmă

COVID-19 în Transnistria: „Chișinăul își deghizează cinic fraudele diplomatice și birocratice prin grija față de transnistreni”

PE SCURT Și săptămâna aceasta autoritățile separatiste de la Tiraspol au continuat să atace autoritățile de la Chișinău. Cu toate...

Advertisement

Opinii

mai 2020
L Ma Mi J V S D
« apr.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031