Connect with us

Social

Un nou proiect de lege privind protecția datelor personale instituie restricții suplimentare pentru jurnaliști

Publicat

pe

Un nou proiect de lege cu privire la protecția datelor cu caracter personal, înregistrat în Parlament pe 22 noiembrie, ar putea restricționa și mai mult accesul mass-media la datele cu caracter personal de interes public, atenționează media-azi.md.

Potrivit documentului, jurnaliștii vor trebui să țină cont de mai multe cerințe la prelucrarea datelor cu caracter personal atunci când vor scrie despre anumite persoane, iar libertatea de exprimare și informare pot fi supuse restricțiilor în interesul securității naționale și din alte motive.

Proiectul a fost înregistrat de 15 deputați din fracțiunea PDM, printre care și președintele Parlamentului, Andrian Candu.

Proiectul prevede că, atunci când vor prelucra datele cu caracter personal, jurnaliștii vor trebui să respecte securitatea fizică și psihică a subiecților de date, drepturile și interesele lor. La definiții nu se specifică caracterul acestor interese.

Într-un alt articol este stipulat că libertatea de exprimare și informare pot fi supuse restricțiilor în interesul securității naționale, integrității teritoriale sau siguranței publice, pentru prevenirea dezordinii sau infracționalității, pentru protecția sănătății sau a moralei, pentru protejarea reputației sau a drepturilor altora, pentru prevenirea divulgării informațiilor primite cu titlu confidențial sau pentru menținerea autorității și imparțialității sistemului judiciar.

În opinia juristei Tatiana Puiu, reprezentanta Freedom House în Moldova, astfel de prevederi vor restricționa accesul mass-media la informația cu caracter personal de interes public.

Potrivit acesteia, autoritățile nu au ținut cont de faptul că în procesul de armonizare a cadrului legal național la cel european urmau să stabilească în mod clar exonerările şi derogările de la principiile generale ale protecţiei datelor cu caracter personal.

„Proiectul înregistrat în Parlament nu prevede excepțiile pentru mass-media la articolele cu privire la principiile aferente prelucrării datelor cu caracter personal” susține Tatiana Puiu, care mai spune că „în procesul de elaborare a proiectului nu s-a ținut cont de principiul transparenței, de opiniile experților și necesitățile jurnaliștilor și de realitățile mass-mediei din Republica Moldova. Nu poți să adopți o lege la standardele UE cu privire la protecția datelor cu caracter personal și să lași Legea privind libertatea de exprimare așa cum a fost adoptată acum 20 de ani”, a subliniat Puiu.

Sursa: Media-azi.md

loading...

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Social

Un locuitor al capitalei, amendat cu 3500 lei, după ce a instalat trei camere video în ograda sa. Ce s-a constatat

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Un locuitor al capitalei a fost sancționat cu o amendă cu 3500 lei, după ce a instalat trei camere video în ograda sa. Sistemul de supraveghere era constituit din 3 dispozitive video instalate: în curtea comună cu unghiul de captare spre poarta de acces, pe un pilon din interiorul ogrăzii și, respectiv, pe un perete din exterior al locuinței.

Centrul Naţional pentru Protecţia Datelor cu Caracter Personal al Republicii Moldova a constatat că este vorba despre un caz ce ține de prelucrarea datelor cu caracter personal și de gestionare neconformă a sistemului de supraveghere video.

PE LUNG

Astfel, s-a constatat că raza de acțiune ale acestor dispozitive video  era una excesivă, în vizorul cărora intrau potențialii trecători, locuitorii aceleiași curți comune, precum și căile de acces spre alte apartamente, fără consimțământul acestora.

În plus, persoana fizică vizată nu a informat subiecții de date cu caracter personal – vecinii, vizitatorii, potențialii trecători, despre faptul prelucrării datelor cu caracter personal ale acestora prin intermediul mijloacelor de supraveghere video, mai exact – lipseau afișele de informare despre acest fapt.

De asemenea, aceasta a prelucrat date cu caracter personal prin sistemul video gestionat fără a fi notificat la CNPDCP.

Pe acest caz, CNPDCP a emis un proces verbal cu privire la contravenție, care ulterior a fost transmis instanței de judecată.

CNPDCP atenționează că persoanele fizice care au instalat sau au intenția de a instala dispozitive de supraveghere video în blocuri locative sau case de locuit sunt considerați operatori de date cu caracter personal și sunt obligați să respecte legislația din domeniul protecției datelor cu caracter personal.

Totuși, CNPDCP subliniază că sistemele de supraveghere video, care captează imagini din spațiul privat al operatorilor de date cu caracter personal, în scopuri personale sau familiale, sunt exceptate de la prevederile Legii privind protecția datelor cu caracter personal și nu necesită a fi notificate la CNPDCP.

loading...

Citește mai departe

Externe

Taiwan este prima țară din Asia care a legalizat căsătoriile între persoanele de același sex

Publicat

pe

De către

Pe Scurt

Ieri, 17 mai, Parlamentul Taiwanului a votat proiectul de lege care legalizează căsătoriile între persoanele de același sex.

Pe Lung

Potrivit BBC News, parlamentul Taiwanului a adoptat proiectul de lege conform căruia căsătoriile între persoanele de același sex vor fi legalizate. Această lege va intra în vigoare imediat după ce proiectul de lege va fi semnat de către Tsai Ing-wen, prima femeie președintă a Taiwanului. Astfel, Taiwan va deveni prima țară din Asia care va adopta această inițiativă la nivel legislativ.

Enlarge

106995977_gettyimages-1144117825
Mai mulți activiști LGBT din Taipei au ieșit pe străzi pentru a celebra adoptarea legii.

Proiectul de lege a fost votat de către 66 deputați ai parlamentului, la doi ani după ce Curtea Constituțională a declarat neconstituțional faptul că o căsătorie poate avea loc doar între un bărbat și o femeie. Judecătorii au cerut parlamentului ca timp de doi ani să introducă amendamentele necesare și să voteze noua lege.

Pe contul său de twitter, Tsai Ing-wen a postat următoarea declarație:

„Noi am făcut un pas mare pe calea egalității adevărate și am făcut din Taiwan o țară mai bună”. Tsai Ing-wen a susținut activ campania pentru legalizarea căsătoriilor gay. Legea va include permisiunea pentru familiile de același sex să adopte copii. Semnarea și adoptarea legii trebuie să aibă loc până la data de 24 mai.

loading...

Citește mai departe

Social

Libertatea presei în Moldova, cu 19 trepte mai jos. Parlamentul, apărat de carabinieri împotriva jurnaliștilor

Publicat

pe

PE SCURT

De Ziua Mondială a Libertății Presei, jurnaliștii din R. Moldova au renunțat să pășească cele 19 trepte până la Parlamentul și au desfășurat flash-mobul pe trotuarul bulevardului Ștefan cel Mare și Sfânt și în fața scărilor. Cauza a fost accesul limitat al jurnaliștilor de câțiva carabinieri.

PE LUNG

Centrul pentru Jurnalism Independent, în parteneriat cu alte organizații de media din Republica Moldova, a lansat Zilele Libertății Presei în Moldova. Jurnaliști, activiști civici și politicieni au participat la flash-mob unde a fost expus un panou cu Inamicii Presei. Potrivit centrului, protagoniștii acestui panou sunt partide și deputați din actualul parlament care au manifestat un comportament ostil la adresa instituțiilor media și a jurnaliștilor în perioada 3 mai 2018 – 3 mai 2019.

Nadine Gogu, directoarea Centrului pentru Jurnalism Independent a menționat că pe parcursul anului trecut au fost mai multe cazuri în care jurnaliștii au fost agresați, li s-au îngrădit accesul la informații de interes public, au fost și politicieni care au manifestat intoleranță față de jurnaliști. „Prin acest panou, vrem să le reamintim politicienilor că rolul presei este să informeze depre problemele guvernării, iar rolul guvrnanților este să citească presa și să rezolve acele probleme”.

Live din fața parlamentului de Ziua Mondială a Libertății Presei

Geplaatst door Moldova.org op Vrijdag 3 mei 2019

Prezenți la eveniment au fost liderii blocului ACUM. Maia Sandu, lidera PAS, a menționat că în R. Moldova există puține instituții de presă liberă. „Pentru că avem o guvernare care nu-și dorește ca presa să scrie liber. În general, noi politicienii trebuie să fim răbdători și cu instituțiile care dezinformează la nesfârșit și mint despre activitatea noastră. Ca politicieni, noi trebuie să fim răbdători și corecți”, a declarat politiciana.

După ce și-a văzut chipul pe panoul Inamicii Presei, Andrei Năstase, liderul PPDA, a declarat că politicienii sunt obligați să aibă mai multă toleranță și răbdare „cu cei care uită ce înseamnă deontologie și ce înseamnă să fii jurnalist adevărat. „Sunt onorat că după 9 ani de luptă și linșaj mediatic la adresa mea, holdingul controlat de Plahotniuc m-a criticat, pentru că am atenționat o jurnalistă că manipulează opinia publică”.

Anul trecut, la acelaşi eveniment, jurnaliştii manifestau la intrarea în parlament. Anul acesta sunt împinşi în stradă….

Geplaatst door Dumitru Alaiba op Vrijdag 3 mei 2019

Raportul Organizației „Reporteri fără Frontiere” (RSF) poziționează Republica Moldova pe locul 91 din cele 180 de țări monitorizare în legătură cu libertatea presei în 2019.

În contextul marcării Zilelor Libertății Presei, pe parcursul lunii mai vor fi organizate un șir de evenimente publice, care vor avea în centrul atenției subiecte care vizează libertatea presei din Moldova și alte probleme cu care se confruntă jurnaliștii.

loading...

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Externe11 ore în urmă

Sondaj / La 30 de ani de la comunism, Europa de Est este împărțită la capitolul democrație

PE SCURT După treizeci de ani, puțini oameni din fostul bloc estic din Europa regretă schimbarea monumentală politică, socială și...

Economie13 ore în urmă

Care sunt cei mai mari importatori din lume

PE SCURT Dacă economia unei țări ar fi complet autosuficientă și independentă, nu ar mai fi nevoie să se importe...

Istorie13 ore în urmă

Cum a fost Lenin împușcat de o femeie aproape oarbă

PE SCURT Pentru că vrem, dragă cititor, să știi lucruri noi și interesante, Moldova.org va publica fragmente din cărți, istorii...

Cultură15 ore în urmă

Drumul lui Oprah Winfrey de la 0 la 3 miliarde de dolari

PE SCURT O tânără săracă, de culoare și provenind dintr-o aventură a unor adolescenți, a ajuns cea mai mare vedetă...

CulturăO zi în urmă

Capitala văzută prin ochii unei artiste: „Chișinău are nevoie de un Batman”

PE SCURT Chișinău are nevoie de Batman, iar Vera Borcuta, artistă, i-a găsit și locul: pe clădirea primăriei Chișinău. În...

Alegeri2 zile în urmă

Am inventat un candidat la Primăria Chișinău. Ce soluții propune pentru WC-urile publice

Eu sunt candidatul/a inventat/ă de Moldova.org și vreau să lupt pentru funcția de primar al orașului Chișinău, iar sloganul meu...

Politică2 zile în urmă

Cazierul virtual al candidaților la Consiliul Municipal Chișinău

PE SCURT Avem 51 de oameni în Consiliul Municipal Chișinău care vor răspunde de bunăstarea și dezvoltarea metropolei noastre. Echipa...

Advertisement

Politică

Alegeri2 zile în urmă

Am inventat un candidat la Primăria Chișinău. Ce soluții propune pentru grădinițe

Eu sunt candidatul/a inventat/ă de Moldova.org și vreau să lupt pentru funcția de primar al orașului Chișinău, iar sloganul meu...

Cultură2 zile în urmă

Vitalie Colț, despre poezie, Transnistria, masaj și Yardsale-ul „Te salut, Chișinău!”

PE SCURT Vitalie Colț este basistul formației FurioSnails. Pe lângă muzică, artistul a scris o carte de poezii „Pacea din...

Alegeri2 zile în urmă

Am inventat un candidat la Primăria Chișinău. Ce soluții propune pentru drumurile proaste

Eu sunt candidatul/a inventat/ă de Moldova.org și vreau să lupt pentru funcția de primar al orașului Chișinău, iar sloganul meu...

Alegeri3 zile în urmă

Am inventat un candidat la Primăria Chișinău. Ce soluții propune pentru ambuteiaje

Eu sunt candidatul/a inventat/ă de Moldova.org și vreau să lupt pentru funcția de primar al orașului Chișinău, iar sloganul meu...

Alegeri4 zile în urmă

Am inventat un candidat la Primăria Chișinău. Ce soluții propune pentru câinii vagabonzi

Eu sunt candidatul/a inventat/ă de Moldova.org și vreau să lupt pentru funcția de primar al orașului Chișinău, iar sloganul meu...

Politică4 săptămâni în urmă

Igor Dodon efectuează o vizita în SUA. Va rosti un discurs de la tribuna Adunării Generale a ONU

PE SCURT Președintele Igor Dodon întreprinde o vizită de lucru în Statele Unite ale Americii, care va dura o săptămână...

Politică4 săptămâni în urmă

Alexandru Slusari a anunțat numele beneficiarilor furtului miliardului// VIDEO

PE SCURT Aolexandru Slusari, preşedintele Comisiei de anchetă privind frauda bancară, a anunțat astăzi în cadrul unei conferinţe de presă...

Advertisement

Opinii

octombrie 2019
L Ma Mi J V S D
« sept.    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031