Connect with us

Social

Un moldovean și un ucrainean au făcut cale întoarsă la frontieră. Ce s-a depistat

Publicat

pe

Doi bărbați au renunțat la călătorie și au făcut cale întoarsă la frontieră, după ce polițiștii de frontieră au depistat că aceștia aveau permise de conducere falsificate.

În primul caz, consemnat în data de 23 iulie, cetățeanul ucrainean de 41 de ani s-a apropiat în punctul de trecere comun Criva, pe direcția intrare în R. Moldova.

Acesta se afla la volanul unui camion DAF, înmatriculat în Polonia. Pe lângă documentele de călătorie, acesta a prezentat actele pentru mijlocul de transport, inclusiv cele ce-i dau dreptul de a șofa. În cadrul verificării atente a permisului de conducere, eliberat în 2007 de autoritățile ucrainene, s-a observat mai multe elemente ce nu corespund unui act autentic.

Cetățeanul ucrainean a declarat că a obținut documentul în 2009, prin intermediul unei persoane străine, contra sumei de 40 de dolari.

Permisul de conducere falsificat va constitui motiv de cercetare penală și a unui cetățean moldovean. Bărbatul de 26 de ani s-a prezentat în punctul de trecere Leușeni, pe sensul de ieșire din țară, la sfârșitul săptămânii trecute.

În timpul controlului de frontieră, acesta a fost întrebat despre scopul călătoriei peste hotarele țării, moment când tânărul a început să se încurce în declarații.

Polițiștii de frontieră au luat decizia extinderii verificărilor, iar ca urmare în bagajul de mână s-a depistat permisul de conducere moldovenesc, eliberat pentru toate categoriile de autovehicule, cu semne vizibile de falsificare.

Cât privește cele constatate, persoana a precizat că și-a perfectat permisul prin intermediul unei cunoștințe, identificată pe internet. Documentul a fost ridicat și transmis spre expertiză. Persoana documentată a refuzat să-și continue călătoria, revenind în țară.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Citește mai departe
Advertisement

Social

Metro Moldova, partener la un amplu proiect de educație antreprenorială

Publicat

pe

De către

Târgul Companiilor și Minifirmelor Școlare, ediția anului 2019 s-a desfășurat la 16 martie 2019, cu suportul Metro Cash & Carry Moldova, Moldovaagroindbank și Fundația Sturza, în cadrul Proiectului ”Promovarea activităților ecologico-antreprenoriale în mediul rural”, în cadrul magazinului METRO Chișinău 2. Proiectul este finanțat de GEF Programul de Granturi Mici și implementat de Programul Națiunilor Unite pentru dezvoltare. Acest proiect se înscrie în strategia de responsabilitate socială corporativă a companiei METRO Cash & Carry Moldova – Implicare și dialog cu comunitatea – Educație Antreprenorială.

        Evenimentul este destinat elevilor cu vârsta cuprinsă între 14 și 19 ani. Ei trebuie să posede experiență antreprenorială, capacitatea de a activa într-un mediu de afaceri real, de a promova și a comercializa produsele Companiei/ Minifirmei Școlare. Să promoveze imaginea proprie și a instituției de învățământ din care fac parte, cu accent pe utilizarea rezonabilă a resurselor naturale și protecția mediului înconjurător. La eveniment au participat 135 de elevi, (fete 98, băieți 37), din următoarele unități administrativ teritoriale: Chișinău, Glodeni, Orhei, Anenii Noi, Ungheni, Criuleni, Florești, Ialoveni, Cimișlia, Drochia, Căușeni, Edineț, Briceni.

Echipele au fost jurizate de către 3 membri: dna Dogotaru Svetlana, Fundația ,,Familia Sturza”, dul Vadim Rotaru, METRO Cash & Carry Moldova și dul Sveatoslav Mihalache, MAIB. Produsele și serviciile elevilor au fost evaluate de către membrii juriului, luându-se în considerare următoarele criterii: utilizarea rezonabilă a resurselor naturale, calitatea produsului/serviciului, inovație și sustenabilitate, competitivitatea pe piață, modul de prezentare a produsului/serviciului, calitatea materialelor de prezentare, cât și calitatea și corectitudinea Business-Planului. 

În cele din urmă au fost desemnate patru companii școlare după cum urmează:

Locul I – Compania școlară ”QECO”, orientată spre reutilizarea apelor reziduale. Compania a creat o soluție tehnică ce ar permite reutilizarea apei reziduale atât în încăperile private cât și cele industriale. Acestea ar permite o economie a apei în proporție de până la 40%.
Locul II – Compania școlară ”I Cub”. Compania școlară a creat o soluție intelectuală care susține procesul de învățare și explorarea într-un mod mai interactiv și creativ. Produsele fiind create din materiale reciclabile.
Locul III – Compania școlară ”Growell”. Compania Growell a creat o soluție care permite stângerea rezidurilor din urma creșterii peștilor și a verdețurilor, plantelor. Rezidurile sunt folosite imediat în calitate de îngrășăminte în apa pentru plante.  Iar Compania școlară ”Vis” a creat o platformă electronică ce permite învățarea desenului artistic pentru oricare persoană care este interesată de această artă.

În ajunul Zilei Mondiale a Apei (22 martie), a fost premiat proiectul care vine să susțină inițiativele globale de economisire a resurselor acvatice ale țării. 

În ultimii patru ani METRO Cash & Carry Moldova susține inițiativele Junior Achievement Moldova care au obiectiv de bază dezvoltarea abilităților antreprenoriale în rândul copiilor și elevilor, contribuind astfel la organizarea cluburilor de inovație, olimpiadelor zonale de economie și finanțarea publicării manualelor de Economie Aplicată. 

METRO este unul din specialiştii internaţionali în domeniul vânzărilor en-gros şi retail. Compania își desfășoară activitatea în 35 țări și angajează peste 150,000 de oameni din întreaga lume. În anul financiar 2017/18, compania METRO a înregistrat un volum al vânzărilor de €36,5 miliarde. Compania oferă soluții individualizate pentru a satisface cererea la nivel regional și internațional pentru clienții săi angrosiști și din vânzări cu amănuntul. Prin intermediul mărcilor sale comerciale  METRO/MAKRO Cash & Carry și Real, precum și prin intermediul serviciilor de livrare și prin inițiativele privind digitalizarea, compania METRO stabilește standardele pentru viitor: focalizarea pe client, soluții digitale și modele de afaceri sustenabile. În Republica Moldova, compania METRO este prezentă din 2004, având trei magazine, peste 25000 de articole în fiecare magazin și peste 600 de angajaţi.

Citește mai departe

Ecologie

Ce se ascunde, de fapt, în spatele incidentului de la uzina din Râbnița

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Lipsa unei reacții promte a autorităților noastre referitoare la incidentul de la Uzina Metalurgică din Râbnița ridică multe semne de întrebare și alimentează speculațiile, consideră expertul în politici de securitate Rosian Vasiloi. Informația despre o scurgere radioactivă care a avut loc la Uzina Metalurgică de la Râbnița, pe 5 martie curent, a apărut, inițial, din surse anonime pe rețelele de socializare.

Ulterior, incidentul a fost confirmat și de Biroul pentru Politici de Reintegrare al Guvernului de la Chișinău. Autoritățile, însă, nu au oferit detalii despre natura incidentului și urmările acestuia. Potrivit unui alt comunicat de presă al Agenției Naționale pentru Reglementarea Activităților Nucleare și Radiologice, pe teritoriul R. Moldova nu a fost înregistrat un nivel sporit de radiație. Modul în care au reacționat autoritățile de la Chișinău și informațiile incomplete pe care le-au oferit ar trebui să ne pună pe gânduri, afirmă Rosian Vasiloi, expert în politici de securitate.


PE LUNG

De ce au reacționat întârziat autoritățile de la Chișinău?

Pe rețelele de socializare au apărut și opinii potrivit cărora incidentul ar putea fi „un al doilea Cernobâl”. Dincolo de consecințele nefaste pe care le-ar putea avea asupra sănătății populației, ceea ce s-a întâmplat la uzina din Râbnița scoate în evidență lipsa unei politici foarte clare pe dimensiunea reintegrării R. Moldova.

„În cadrul oricăror negocieri cu pretinșii lideri separatiști de la Tiraspol, acest subiect ar trebui discutat, așa cum se discută și altele. Aici ar trebui să fie clar cui aparține această uzină, cine este beneficiarul principal al activității acesteia și multe alte aspecte. Există mai multe presupuneri, cum că ar aparține cuiva din Federația Rusă sau din alte regiuni. Ceea ce trebuie să ne intereseze și mai mult pe noi, cetățenii, este lipsa de reacție din partea autorităților. Astfel, acestea dau motive pentru mai multe speculații, falsuri și manipulări promovate în spațiul virtual din R. Moldova, dar și din Ucraina”, spune Rosian Vasiloi.

„Cui aparține această uzină? Cine este beneficiarul principal?”

Expertul consideră că neclaritatea informațiilor despre ce s-a întâmplat la uzina metalurgică este legată de lipsa unei politici foarte clare pe dimensiunea reintegrării R. Moldova. „Trebuie înțeles și cât de necesară este această reintegrare la momentul de față or, spre exemplu, această uzină este inclusă în lista de sancțiuni din partea actorilor internaționali, în special, Ucraina”, explică expertul.

„Se vehiculează că la această uzină se produc anumite echipamente militare. Autoritățile noastre nu fac nimic în această privință. Sunt foarte multe întrebări la care ar trebui să răspundă, dar nu o fac. Lipsa unei informații veridice creează speculații”, punctează Rosian Vasiloi.

„O simplă întâmplare”

Zilele trecute, reprezentanții Agenției Mediului au dat asigurări că nivelul de radiație în R. Moldova se măsoară de două ori pe zi în mai multe localități din țară și că acesta nu a fost depășit. Totodată, Agenția Naţională pentru Sănătate Publică a anunțat nu există niciun risc radiologic pentru sănătatea populației.

Ecologul Vladimir Garaba amintește că un caz similar s-a petrecut cu mai mulți ani în urmă. „Atunci a fost un semnal că este radiație. Autoritățile nu aveau acces, așa că eu, ca reprezentant al unei organizații non-guvernamentale, am telefonat directorului uzinei și i-am spus că mergem încolo. Ei au acceptat”, povestește Garaba.

„Atunci am aflat că printre metalul uzat pe care l-au primit, a fost și un aparat care încă producea un pic de radioactivitate. Astfel, aparatul s-a topit și a crescut nivelul radioactivității în zona dată. Bănuiesc că același lucru s-a întâmplat și acum, dar este doar o presupunere”, explică ecologul.

La acea etapă, specialiștii au măsurat nivelul radiației, au depistat că acesta era un pic ridicat, dar nu depășea nivelul sanitar.

Istoria uzinei metalurgice de la Râbnița

Potrivit Centrului de Investigații Jurnalistice, la Camera Înregistrării de Stat din Moldova, combinatul figurează ca fiind în proprietatea autorităților din regiunea transnistreană. La începutul anilor 2000, drept proprietari au început să apară doi oligarhi ucraineni: Ahmetov și Novinsky. Sursa notează că, în 2015, deșeurile metalice din Ucraina au fost transportate dintr-un „punct fierbinte”, Donbas, într-o altă zonă „gri” – pe teritoriul nerecunoscutei Transnistrii. Astfel, în 2015, din țara vecină au ajuns la topit 3 909 de vagoane de fier vechi. Asta în timp ce în 2014 au fost numai 139.

Alte voci susțin că, la uzina metalurgică, încă din 1991, în prima fază a conflictului armat de pe Nistru, a început producerea în serie a munițiilor. Atunci mai multe ziare au scris, publicând și fotografii, despre o secție secretă unde autocamioane de mare capacitate erau transformate în mașini blindate, dotate cu armament performant și care ulterior au fost „încercate” în luptele de la Dubăsari.

O altă anchetă a Centrului de Investigații Jurnalistice arăta că unitatea economică utilizează ca materie primă metal uzat din arsenalul militar, dar și din zona Cernobîl. În anul 2003, jurnaliștii scriau că la Râbniţa „se spălau” metale radioactive. De altfel, mortalitatea și morbiditatea în regiune au crescut considerabil, orașul ocupând atunci primul loc la bolile oncologice.

Amintim că în mai 2018, Ucraina a impus sancțiuni economice pe o perioadă de trei ani uzinei metalurgice de la Rîbnița aflată în gestiunea autorităților din stânga Nistrului, de rând cu mai multe companii ruse. Decizia a fost luată de Consiliul Național de Securitate al țării vecine și presupune blocarea activelor, limitarea operațiunilor comerciale, împiedicarea retragerii capitalului din Ucraina, precum și interzicerea achizițiilor publice. Conducerea uzinei a catalogat decizia Ucrainei ca fiind nedreaptă și făcută „ca urmare a jocurilor de culise ale metalurgiștilor monopoliști”. Precizăm că aproximativ 40% din fierul vechi livrat la uzină spre prelucrare provin din Ucraina.

Citește mai departe

Social

Cu ajutorul UE, s-a deschis primul magazin social din stânga Nistrului. Cum va funcționa acesta

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Grație suportului Uniunii Europene, la Tiraspol s-a deschis primul magazin social. Magazinul „Modnye Detki” este administrat de ONG-ul „Stels – Tera”, care a beneficiat de un grant european.

Conceptul de magazin social constă în a oferi posibilitatea familiilor cu venituri modeste să cumpere haine, încălțăminte, cărți, jucării, toate la prețuri accesibile, precum și să facă schimb de haine.

Cum? Foarte simplu: părinții pot aduce hainele copiilor de care nu mai au nevoie și să ia altele în loc.

PE LUNG

Magazinul „Modnye detki” este accesibil online, unde părinții își aleg produsele, le rezervează și apoi vin la magazin și le achită. De asemenea, administrația își propune să deschidă un atelier de reparații și croitorie pentru ca cei mici să-și modifice hainele după placul lor.

La magazin este un panou unde părinții își lasă sugestiile și lista lucrurilor de care au nevoie, astfel această metodă de sondaj permanent ajută administrația magazinului să aducă produsele potrivite și necesare părinților și copiilor.

Administratorul „Stels – Tera” și inițiatorul acestei idei, Veaceslav Popescul, spune că deschiderea unui astfel de magazin a apărut după o amplă analiză a situației financiare a familiilor tinere și a celor cu mulți copiii.

„Situația social – economică a familiilor raportată la prețurile de pe piață, nu le permite părinților să asigure strictul necesar în materie de haine și ale lucruri pentru dezvoltare personală. Grantul oferit ne-a fost de mare ajutor, astfel că ne asigură existența cel puțin până în toamnă, atunci când planificăm să trecem la autofinanțare. De asemenea, toți banii câștigați îi vom folosi pentru dezvoltarea inițiativelor asociației noastre cum ar fi training-uri pentru părinți și copii, masterclass-uri de dezvoltare pentru copii și un teren de joacă pentru copii în fața magazinului”.

La eveniment au fost prezenți reprezentanți ai Delegației Uniunii Europene în Moldova și ai Fundației Est Europene.

Finanțatorii au fost încântați de ambiția de care au dat dovadă membrii Asociației „Stels-Tera” pentru deschiderea acestui magazin și sunt siguri că această practică nouă pentru regiune va fi un exemplu și o motivare pentru alții.

Magazinul „Modnye Detki” face parte din programul antreprenoriatului social în cadrul proiectului „Construim punți, depășim bariere – creăm parteneriate între societatea civilă de pe ambele maluri ale Nistrului”, implementat de Fundația Est Europeană, cu suportul financiar al Uniunii Europene și Suedia.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Social14 minute în urmă

Metro Moldova, partener la un amplu proiect de educație antreprenorială

Târgul Companiilor și Minifirmelor Școlare, ediția anului 2019 s-a desfășurat la 16 martie 2019, cu suportul Metro Cash & Carry Moldova,...

Politică49 de minute în urmă

Prima ședință a Parlamentului, spectacol de o oră fără antract

PE SCURT Parlamentul de legislatura a X-a a fost legal constituit. Ședința de astăzi a noului Parlament a durat mai...

EconomieO oră în urmă

FINCOMBANK S.A. OFERĂ FINANȚARE TINERILOR ANTREPRENORI PÂNĂ LA 1.500.000 DE LEI

FinComBank a lansat campania #FinComBusiness – partenerul succesului tău, pentru a susține tinerii antreprenori cu fondurile alocate prin intermediul proiectelor...

Divertisment3 ore în urmă

Partidul ȘOR îl propune pe Ilan Șor la funcția de președinte al Parlamentului// VIDEO

PE SCURT Cei șapte deputați aleși ai Partidului ȘOR au anunțat astăzi, cu câteva minute înainte de ședința de constituire...

Politică3 ore în urmă

LIVE/ Prima ședință Parlamentului ales pe 24 februarie

PE SCURT Parlamentul de legislatura a X-a se convoacă astăzi, 21 martie, în ședința de constituire. Şedinţa va fi prezidată...

Politică3 ore în urmă

Lidera PAS Maia Sandu nu va participa la ședința de constituire a Parlamentului

PE SCURT Co-președinta blocului ACUM, Maia Sandu, președinta Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), nu va participa la ședința de constituire...

Politică4 ore în urmă

Irina Vlah, în topul preferințelor alegătorilor din Găgăuzia// SONDAJ

PE SCURT Actualul bașcan al Găgăuziei Irina Vlah este în topul preferințelor alegătorilor din regiune, arată un sondaj realizat și...

Advertisement

Electorala 2019

Alegeri3 zile în urmă

Alegeri parlamentare 2019: 9 candidați care au luat mai puțin de 200 de voturi

Comisia Electorală Centrală a publicat rezultatele finale ale alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019. Moldova.org a cercetat rezultatele și vă...

Alegeri4 zile în urmă

PDM, gata să discute cu Comisia de la Veneția și să schimbe Constituția pentru retragerea mandatelor deputaților

Curtea Constituțională a confirmat pe 14 martie rezultatele referendumului republican consultativ din 24 februarie 2019. La referendum au participat mai...

Alegeri5 zile în urmă

Valeriu Munteanu: „Truda” PL în campania electorală a turnat multă apă la moara PD”

Fostul ministru al Mediului, Valeriu Munteanu, fost membru al Partidului Liberal, a declarat în cadrului unui interviu pentru tribuna.md că „PL...

Alegeri5 zile în urmă

Alegeri parlamentare: top 5 deputați care au câștigat la limită

După afișarea rezultatelor finale de către Comisia Electorală Centrală, Moldova.org a cercetat rezultatele și vă propune topul celor 5 deputați...

Alegeri2 săptămâni în urmă

Ceasul buclucaș / Cadoul electoral de la Șor, scos la vânzare de un alegător

Pliantele electorale și-au găsit locul în stocul de făcut foc iarna, calendarele stau cuminți pe pereți, dar iată că unul...

Alegeri2 săptămâni în urmă

Alegătorii din circumscripția 48, învățați cum să voteze pentru un candidat din regiunea separatistă

Un utilizator Facebook a făcut publice niște imagini video în care se vede cum un bărbat îi învață pe ceilalți...

Alegeri2 săptămâni în urmă

Primara de Budești, Nina Costiuc, supărată foc pe alegătorii din circ. 32

Nina Costiuc, candidata pe circumscripția nr. 32 din partea Partidului Democrat, care a fost devansată de doi contracandidați ai săi,...

Advertisement

Opinii

martie 2019
L Ma Mi J V S D
« feb.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com