Un fost jurnalist german, bănuit că ar fi cheltuit banii donați pentru orfani

Claas Relotius, fostul reporter german al săptămânalului Der Spiegel, este bănuit că ar fi cheltuit banii donați pentru orfani. Până la acest moment, nu este cunoscută suma donațiilor cheltuite de către Class, scrie birdinflight.

Săptămânalul german Der Spiegel a anunțat că va transmite procuraturii materialele adunate pentru deschiderea unei cauze penale împotriva fostului său reporter. Redacția susține că a aflat recent că Claas nu doar inventa personaje în reportajele sale, dar și colecta bani pentru „orfanii sirieni” pe propriul cont bancar.

Claas Relotius dezminte această informație, potrivit căreia ar fi deturnat fonduri destinate orfanilor sirieni, informează AFP.

Săptămânalul german a dezvăluit pe 19 decembrie că jurnalistul Claas Relotius, în vârstă de 33 de ani, recompensat cu numeroase premii, a inventat timp de mai mulți ani parțial sau integral articole pe care le scria pentru această publicaţie, în special reportaje premiate în Statele Unite sau despre copiii sirieni. În total, 14 articole ar fi fost trucate. Redacția a început să aibă anumite suspiciuni după ce, un fotograf turc care a lucrat cu Claas. Acesta a spus că reporterul a exagerat și dramatizat istoria unui băițel migrant, Ahmed, pe care l-au întâlnit. De exemplu, mama lui Ahmed nu a murit, așa cum era scris în reportaj, dar trăiește și lucrează la un magazin de mobilă. Într-un alt reportaj inventat, Claas scria că a reușit să găsească o familie adoptivă unor orfani sirieni.

Au fost mai multe cazuri care au pătat istoria jurnalismului din întreaga lume. Printre cele mai emblematice este cea a jurnalistului american Jayson Blair, care inventa toate articolele pe care le scria. Blair publicase un articol despre familia texană a unui soldat american ucis în Irak. Asemănările între acest material și altul publicat în San Antonio Express au atras atenția, conducând imediat la declanșarea unei anchete interne în cadrul New York Times. S-a descoperit astfel că jurnalistul nu se deplasase niciodată în Texas pentru a întâlni familia în cauză. După aceste dezvăluiri, Blair a fost impus să demisioneze, mai ales că nu era singurul caz când jurnaliștii inventau reportaje, situații și personaje. Jurnalista de la Washington Post, Janet Cook, care a câștigat premiul Pulitzer în anii ’80 cu un material inventat despre un băiat de culoare care era dependent de droguri. După ce a jurnalista a recunoscut că materialul nu este decât o ficțiune, aceasta a fost nevoită să returneze distincția.

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.