Un focar de pestă porcină a fost confirmat în raionul Briceni

PE SCURT

Un focar de pestă porcină africană la mistreț a fost confirmat în fondul silvic amplasat în zona de frontieră în regiunea orașului Lipcani.

Cadavrele a șase mistreți (o femelă și puii săi) au fost depistate de către polițiștii de frontieră, care imediat au anunțat inginerul silvic și Subdiviziunea teritorială pentru siguranța alimentelor Edineț, informează Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA).

PE LUNG

Imediat au fost prelevate probele necesare testărilor de laborator, iar cadavrele au fost distruse conform procedurilor stabilite. Centrul Republican de Diagnostic Veterinar prin testele de laborator a confirmat prezența virusului pestei porcine africane (PPA).

A fost întrunită Comisia pentru Situații Excepționale Briceni, care a elaborat și aprobat un Plan de măsuri pentru combaterea și eradicarea acestui focar.

Pe parcursul anului 2019 în regiunea respectivă, atât în Ucraina, cât și România au fost înregistrate mai multe cazuri de PPA la mistreți.

Ultimul caz de pestă porcină africană în Republica Moldova a fost înregistrat la porci domestici la 14 martie în satul Bejghioz, Ciadîr-Lunga și care a fost eradicat pe data de 16 mai..

Agenția solicită proprietarilor de porcine să informeze urgent subdiviziunile teritoriale, medicii veterinari sau autoritățile publice locale în cazul îmbolnăvirii și pieirii animalelor sau a depistării cadavrelor de mistreți și totodată recomandă respectarea cerințelor minime de biosecuritate.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.