Un festival al blogurilor a fost lansat, in premiera, in istoria internetului moldovenesc

Festivalul blogurilor "Blogovăţ 2008" este organizat pentru prima dată în istoria internetului moldovenesc. Calendarul festivalului include o etapă de înregistrare a participanţilor care va dura pînă la 11 februarie a.c.

Blogovăţ este o iniţiativă a unui grup de bloggeri din Moldova, care au drept scop promovarea şi consolidarea bloggingului în spaţiul moldnet, coaguluarea comunităţii bloggerilor din Moldova şi crearea unui spaţiu alternativ de exprimare, discuţie şi colaborare.

Blogovăţ 2008 este un proiect ce nu are acoperire financiară şi se bazează doar pe entuziasmul, cunostinţele şi timpul dedicat de organizatori.

La festival pot participa blogurile create şi susţinute de cetăţeni moldoveni sau de străini care locuiesc în R.Moldova şi scriu despre Moldova. Înregistrarea poate fi efectuată în urma completării unui formular pe site-ul festivalului www.blogovat.blogosfera.md

La jurizarea festivalului Blogovăţ 2008 vor participa trei grupuri de utilizatori: cititori, bloggeri şi un juriu. Cititorii vor vota pentru blogurile sale favorite prin intermediul unui baner afişat pe blogul participantului. Bloggerii înscrişi în competiţie vor vota prin sistemul ElectionPlatform.com.

Juriul va evalua blogurile conform unei liste de criterii, atribuind fiecărui criteriu punctajul corespunzător. Participanţii pot înregistra blogurile la una din categoriile: “Blog media”, “Blog foto/video”, “Blog societatea civilă”, “Blog personal” sau “Blog de specialitate”. Juriul va desemna cîştigătorii la categoriile “Cel mai bun articol de blog” şi “Lansarea anului”.

Blog (prescurtat de la web log) este o publicaţie web ce conţine articole periodice, ce au de obicei caracter personal (asemenea unui jurnal), fiind afişate în ordine cronologică inversă.

Dacă la început weblogurile erau actualizate manual, cu timpul au apărut unelte care să automatizeze acest proces, făcând acest gen de publicaţii accesibile publicului larg. Utilizarea unui astfel de software bazat pe navigator este acum un aspect obişnuit al blogging-ului.

Scopul blogurilor variază foarte mult, de la jurnale personale la arme ale campaniilor politice, ale programelor media sau ale diferitelor companii. De asemenea, ele variază şi în funcţie de autor – de la unul singur la o comunitate întreagă. Blogurile pot constitui, de asemenea, o sursă importantă de câştig.

Multe webloguri permit vizitatorilor să lase comentarii publice, creând astfel o comunitate de cititori centrată în jurul blogului; altele nu sunt interactive. // BASA-Press

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.