Un bărbat din SUA, originar din R.Moldova, i-a arătat tatălui vitreg serialul „Cernobîl”. Ce răspuns neașteptat a primit

PE SCURT

Un bărbat din SUA, originar din Republica Moldova, a aflat că tatăl său vitreg a fost unul dintre cei care s-au ocupat de lichidarea consecințelor accidentului nuclear de la Cernobîl. S-a constatat aceasta întâmplător, atunci când bărbatul a decis să-i arate un nou episod al serialului HBO „Cernobîl”.

„Am fost acolo. Nu mai vreau să mă uit la aceasta “, i-a răspuns bărbatul. Cazul a fost relatat de meduza.io.

PE LUNG

Slava Malamud s-a născut în orașul Bender. Acum are 45 de ani, locuieste in Baltimore, Maryland, predă matematica în scoală si scrie despre hochei pentru site-ul The Hockey News. Familia sa a emigrat în Statele Unite la începutul anilor 90, când a început conflictul transnistrean. El avea atunci 17 ani.

Malamud a spus că a decis să urmărească o nouă serie despre dezastrul de la Cernobîl, deoarece își amintește foarte bine aceste evenimente.

„Când am privit serialul „Cernobîl”, dar pentru mine anul 1986 a fost un an foarte memorabil și îmi amintesc bine toate aceste evenimente, mi-am dat seama cât de puține lucruri sunt în acest serial față de care aș avea obiecții. Acest lucru vizează nu doar decorul, hainele sau alte lucruri, a fost clar că oamenii au lucrat foarte serios asupra acestora. Uimitor este însă cât de autentice sunt scrise personajele în termeni de mentalitate a omului sovietic “, a subliniat el.

Satisfăcut de calitatea filmului, bărbatul a decis să-l arate tatălui său vitreg, Vladimir Veițman, fost colonel în rezervă, care locuiește acum în New York. „Și deodată tatăl meu vitreg îmi spune: am fost acolo, nu mai vreau să mă uit la aceasta”.

S-a constatat că, după trei săptămâni de la ul de la Cernobîl, lui Vladimir Veițman, care era comandant de artilerie la Tiraspol, i s-a ordonat să plece în regiunea contaminată. A fost responsabil de evacuarea oamenilor din zonă. De asemenea, verifica autobuzele ce părăseau zona, asigura paza drumurilor și reținea infractorii. El a spus că jafurile au devenit o problemă: după ce era evacuat un sat, oamenii din satul vecin făceau raiduri în clădirile abandonate.

„Ne verificau în fiecare zi de radiații. Ne înscriau în fișa medicală doza de 25 Roentgen, fără să ne verifice. 25 era nivelul maxim permis, așa că pur și simplu scriau 25 Roentgen. Cine știe cât de multă radiații am primit, în realitate”, a povestit bărbatul.

Slava Malamud a relatat că tatăl său vitreg a refuzat să povestească altcuiva despre Cernobîl dintr-un motiv „foarte sovietic”: „Am semnat documentul”.

Orice încercare de a-l convinge că aceasta a fost cu mult timp în urmă, că Uniunea Sovietică nu mai există, au fost în zadar: „Aceasta este ca un jurământ”.

Precizăm că televiziunile HBO şi Sky au creat o mini-serie despre accidentul nuclear produs la Cernobîl în anul 1986.

Seria limitată de cinci părți, intitulată simplu „Cernobîl” dezvăluie povestea reală a evenimentelor tragice care s-au desfășurat până la, în timpul și după dezastrul nuclear din 1986, în urma căruia un întreg oraș, Pripiatul, a fost ras de pe fața pământului.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.