Un băiat de 7 ani din Hânceşti, atacat de un dihore turbat. Copilul mergea cu bunica la munci agricole

Un băiat de 7 ani din raionul Hânceşti a fost atacat de un dihore turbat, în timp ce mergea cu bunică-sa la munci agricole într-o livadă aflată în apropierea unei păduri. Animalul a sărit pe neaşteptate, din buruiene, şi şi-a încleştat dinţii în piciorul drept al copilului.

La strigătul disperat al copilului au sărit în ajutor două persoane, ce se aflau la lucru în apropiere. Acestea au eliberat piciorul copilului din gura animalului, apoi l-au omorât. Cadavrul animalului a fost transportat spre examinare la laborator, care a confirmat prezenţa la dihore a virusului rabic.

În aceeaşi zi, copilului i s-a acordat primul ajutor – spălarea şi prelucrarea rănii, inițierea tratamentului profilactic prin administrarea primei doze de vaccin, a imunoglobulinei antirabice, şi continuarea tratamentului vaccinal.

Tratamentul copilului este administrat în condiții de staționar. Reacții la administrarea preparatelor antirabice nu au fost atestate.

Specialiştii de la CNSP au apreciat atitudinea corectă și promptă a bunicii, care a acordat  primul ajutor în cazul traumei provocate de animal – a  spălat rana în condiţii de câmp cu o cantitate mare de apă.

Totodată, anchetarea epidemiologică, realizată operativ de către specialiştii CSP Hânceşti şi Leova, a depistat suplimentar alte patru persoane care au contactat cu animalul în cauză, şi care de asemenea au fost supuse tratamentului vaccinal.

CNSP menţionează că deşi în anul curent are loc o diminuare a numărului de animale depistate cu rabie, situaţia epizootologică la această boală continuă a fi o problemă majoră de sănătate publică, deoarece fiecare persoană agresată de animale turbate poate deveni o victimă cu pronostic nefavorabil pentru viaţă, din aceste considerente fiind de stringentă  necesitate menţinerea vigilenţei populaţiei la contactul cu orice categorie de animale, în deosebi cu cele sălbatice.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.