În ultimii 3 ani, în R.Moldova au fost înregistrate 405 cazuri de intoxicații acute cu pesticide. 14 persoane au decedat

În ultimii 3 ani, în Republica Moldova au fost înregistrate 405 cazuri de intoxicații acute cu pesticide, în urma cărora 14 persoane au decedat, a anunțat astăzi Agenția Națională pentru Sănătate Publică.

Totodată, în anul 2018, ca urmare a utilizării necorespunzătoare a insecticidului Valsafid (fosfură de aluminiu), într-o gospodărie particulară din satul Flocoasa, r. Cantemir, a avut loc o intoxicație acută în grup cu afectarea a şapte persoane. Trei copii, cu vârste cuprinsă între 4 – 11 ani, şi-au pierdut viaţa.

În acest context, în perioada 18-24 martie, specialiștii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) organizează activități pentru promovarea aplicării raționale a pesticidelor în ramura agricolă și pe terenurile individuale ale cetățenilor,

Produsele de uz fitosanitar (pesticidele) sunt produse chimice utilizate pentru protecția plantelor, prin nimicirea insectelor dăunătoare, agenților patogeni ai bolilor plantelor, buruienilor.

Acestea reprezintă o sursă de risc toxic din cauza acumulării în sol, plante și în organism. Anumite pesticide nu pot fi degradate de către microorganisme sau de echipamentul enzimatic al organismului uman și de aceea se acumulează în organe, sol și plante. „În ultimul timp, în țara se înregistrează tot mai multe produse de uz fitosanitar, care prezintă un potențial pericol asupra sănătății umane, dar utilizarea lor irațională de către persoane care nu au pregătirea necesară poate duce la dereglări grave ale sănătății”, a precizat instituția.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.