Astăzi, în cadrul unui seminar, a avut loc lansarea oficială a proiectului TACIS "Suport Întreprinderilor Mici şi Mijlocii /ÎMM/ în Zona Rurală din R.Moldova", proiect finanţat de Uniunea Europeană.
Proiectul este implementat de International Developement Ireland în colaborare cu CEEN Consulting, iar principalul beneficiar şi partener la implementarea proiectului este Ministerul Economiei şi Comerţului, informează MOLDPRES.
Igor Dodon, ministru al Economiei şi Comerţului, a subliniat, în deschiderea seminarului, că obiectivul principal al proiectului menţionat este de a susţine dezvoltarea rurală şi implementarea Strategiei de Creştere Economică şi Reducere a Sărăciei în Moldova, prin stimularea creşterii întreprinderilor mici şi mijlocii în zona rurală şi prin consolidarea contribuţiei acestora la Produsul Intern Brut, la comerţ, precum şi la crearea locurilor de muncă.
"Sectorul întreprinderilor mici şi mijlocii este unul dintre principalele sectoare ale economiei naţionale şi dezvoltarea durabilităţii lui în regiunile ţării este o prioritate a MEC", a accentuat ministrul.
Paolo Berizzi, reprezentant al Delegaţiei Comisiei Europene în Republica Moldova, a relevat că prin implementarea proiectului sus-menţionat şi a altor proiecte, UE susţine dezvoltarea democratică şi social-economică a Republicii Moldova.
"Prin intermediul acestui proiect, ne propunem să impulsionăm dezvoltarea întreprinderilor mici şi mijlocii în zona rurală a ţării şi să contribuim la implementarea cu succes a SCERS. Cu atît mai importantă este implementarea proiectului respectiv în prezent, ţinînd cont de dificultăţile cu care se confruntă R. Moldova în acest an la export. Sîntem siguri că proiectul "Suport Întreprinderilor Mici şi Mijlocii în Zona Rurală" va ajuta instituţiile din ţară, precum şi cetăţenii ei, care sînt beneficiarii finali ai suportului acordat de UE", a mai afirmat Berizzi.
Stephen O’Mullane, şeful echipei de implementare a proiectului, a specificat la seminar că scopul acestuia constă în a asista Guvernul Moldovei la crearea unui cadru politic, instituţional, legal şi de reglementare, susţinut prin intermediul dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii în zona rurală, precum şi de a asista o sinergie între politica sa de dezvoltare regională a ÎMM şi Programul "Satul Moldovenesc". În acest context se înscrie şi consolidarea competitivităţii întreprinderilor mici şi mijlocii existente în zona rurală, precum şi facilitarea accesului la serviciile de afaceri şi finanţare pentru ÎMM existente şi potenţiale în zona rurală, a precizat aceeaşi sursă.
Valoarea proiectului "Suport ÎMM în Zona Rurală din Moldova", finanţat de Uniunea Europeană, este de 1.909.910 Euro, iar perioada de implementare a lui este iulie 2006 – decembrie 2007. Pentru implementarea proiectului au fost selectate şapte zone – raioanele Rezina, Leova, Căuşeni, Glodeni, Edineţ, Ungheni şi UTA Găgăuzia, notează MOLDPRES. // Moldpres