În urma invaziei ruse în Ucraina, Biserica Ortodoxă din țara vecină a permis, pentru prima dată credincioșilor săi, să sărbătorească Crăciunul pe 25 decembrie. Decizia a fost luată de autoritățile religioase de la Kiev după ce patriarhia de la Moscova a binecuvântat războiul pornit de Rusia împotriva Ucrainei. Măsura are rolul de a îndepărta țara de Rusia și de a o apropia de Occident și vizează 7000 de biserici din Ucraina.
În Republica Moldova majoritatea oamenilor continuă să marcheze Crăciunul pe stil vechi, diferit de restul Europei. Printre puținele țări care mai marchează Crăciunul pe 7 ianuarie se numără Federaţia Rusă, Belarus, Georgia, Muntenegru, Macedonia, Serbia și Etiopia.
Totuși, unii dintre conaționalii noștri celebrează Nașterea Domnului conform calendarului gregorian sau „pe stil nou”, pe 25 decembrie. Sunt și dintre cei care marchează sărbătoare de două ori. Crăciunul pe 25 decembrie este declarat sărbătoare publică la nivel de stat pentru prima dată în 2013.
Deși există voci care cer mutarea Crăciunului moldovenesc pe 25 decembrie, reprezentanții bisericii susțin că schimbarea nu este necesară. Iată ce spun câteva voci din cadrul Mitropoliei Moldovei, care se subordonează Patriarhiei Ruse.
„Dumnezeu este același și nu se schimbă situația de la faptul că omul sărbătorește pe 25 decembrie sau pe 7 ianuarie. Nașterea Mântuitorului nu este o zi bătută în cuie, nu se cunoaște ziua exactă. Se știe doar că între această perioadă, dar calendarul nu este un canon bisericesc”, declară Ioan Ciuntu, parohul Bisericii „Sfânta Teodora de la Sihla”.
Marcarea Crăciunului în două zile absolut diferite s-a creat din cauza diferenței dintre calendarele iulian și gregorian. Între cele două calendare este o diferență de 13 zile. Astfel, 25 decembrie iulian coincide cu 7 ianuarie în calendarul gregorian.
„Evident că praznicele împărătești sunt împărțite, cu excepția Paștelui, conform celor două calendare. Le recomandăm creștinilor să celebreze sărbătorile de iarnă așa cum face biserica la care merg”, spune Octavian Moșin, parohul Bisericii „Întâmpinarea Domnului”.
„Noi, la parohia «Sfântului Dumitru», sărbătorim Crăciunul conform stilului vechi. Le spunem credincioșilor așa: cei care vreți să sărbătoriți pe 25, dacă ați început postul mai înainte, Dumnezeu să vă fie cu milă și cu ajutor, faceți pe stilul nou. Dacă sunt plecați în România, noi le dăm binecuvântare să sărbătorească conform tradiției poporului de acolo”, afirmă parohul Bisericii „Sfântul Dumitru”, Pavel Borșevschi.
Cu timpul, toți vor trece la stilul nou
Și marea majoritate a bisericilor din cadrul Mitropoliei Basarabiei sărbătoresc Crăciunul pe stil vechi. „Însă, pe cei care doresc să sărbătorească pe stil nou, noi nu-i oprim. Comunitatea religioasă hotărăște pe ce stil vrea să sărbătorească Crăciunul. Dar, consider, cu timpul, toate comunitățile religioase vor trece la stilul nou. Nu reprezintă o formă mai corectă sau mai altfel decât a stilului vechi, dar pentru a intra într-o bună rânduială cu calendarul civil. Nu obligăm, nu constrângem, dar lăsăm la latitudinea comunităților religioase”, afirmă Constantin Olariu, secretarul eparhial al Mitropoliei Basarabiei.
Fețele bisericești spun că felul în care alegem să sărbătorim Crăciunul este mai important decât ziua în care celebrăm Nașterea Domnului.
„Contează să serbezi nașterea Mântuitorului Isus Hristos, dar nu data. În Republica Moldova noi celebrăm Crăciunul conform stilului vechi. Sigur, ar fi bine ca toți să serbeze conform unui calendar, să fie o unitate în acest sens. Chestiunea calendarului este una controversă, care durează de foarte mult timp, iar decizia trebuie să fie a țării respective. Deocamdată, acest lucru nu poate fi definitivat. Aici nu este vorba despre voință, dar de tradiții și nu văd o problemă în data prăznuirii propriu-zise”, spune Vadim Cheibaș, secretarul Mitropoliei Chișinăului și al Întregii Moldove.
Biserica Ortodoxă Română a trecut la noul calendar pe 1 octombrie 1924.