Ucraina va livra energie electrică în R.Moldova la tarife noi

Din anul viitor, Ucraina nu va mai exporta energie electrică la preţuri mici fixe, ci va încheia contracte bazate pe o nouă formulă de calculare a tarifului, a declarat vicepremierul ucrainean, Andrei Kliuev.

Agenţia INFOTAG transmite cu referire la ziarul "Kommersant" că formula va lua în considerare trei parametri principali: costul energiei electrice pe pieţele mondiale, costul transportărilor şi costul materiilor prime pentru centralele electrice atomice şi termice. Astfel, preţul obţinut va fi mai mare cu 35-40% faţă de cele stipulate în contractele existente. Pînă acum, preţul minim la care Ucraina livra energie electrică în Bielarus era de 2,1 cenţi pentru 1 kWh, în R.Moldova – 2,5, Polonia – 2,6, Bulgaria, România, Slovacia, Cehia, Ungaria – 3,9 cenţi.

În primăvara acestui an, ex-ministrul ucrainean al combustibilului şi energiei, Ivan Placikov, reproşase "Ukrinterenergo" reducerea intenţionată a preţurilor la energia exportată. Oficialul a declarat că deţine informaţii potrivit cărora, în anul 2005, compania ungară "System Consulting" a achiziţionat energie de la "Ukrinterenergo" la un preţ total de $72 mln., după care a comercializat-o cu $266 mln., compania poloneză "Zomar" a cheltuit $18 mln., recuperînd $66 mln., iar "Korlea Invest" (Slovacia) a cumpărat energie cu $7,3 mln. şi a vîndut-o consumatorilor cu $31,5 mln. În urma acestor tranzacţii, "Ukrinterenergo" a suportat pierderi de $270 mln.

"Ukrinterenergo" estimează că implementarea noului sistem de formare a preţurilor îi va oferi un plus de încasări de $25 mln. din exporturile de energie electrică.

Agenţia INFOTAG a mai transmis anterior că, în luna septembrie, Ucraina a anunţat că va majora tariful pentru Moldova pînă la cel puţin 3 cenţi. Totuşi, ministrul moldovean al Industriei şi Infrastructurii, Vladimir Antosii, speră ca tariful să nu fie modificat pînă la expirarea acordului în vigoare (mai 2007).

În perioada ianuarie-iunie a.c., Ucraina a livrat în R.Moldova 1,03 mlrd. kWh de electricitate din totalul exporturilor, de 5,48 mlrd. Moldova produce cel mult o treime din cantitatea de energie pe care o consumă. Pînă în anul 2005, peste 50% din energia lipsă se obţinea de la Centrala Electrică din Cuciurgan, controlată de autorităţile autoproclamatei RMN. Compania rusă "Inter RAO EES", care a achiziţionat staţia în toamna anului 2005, a cerut imediat Chişinăului un preţ la energie 4,08 cenţi, în loc de 3,05, anterior, motiv pentru care R.Moldova a refuzat la energia din Cuciurgan, în favoarea importurilor din Ucraina. // Infotag

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare