TVA – ca sursa de venituri in bugetul de stat – este o capcana, sustin economistii

Bugetul de stat tinde sa se transforme intr-un buget al unui singur impozit – TVA, aceasta fiind unica sursa reala de crestere a veniturilor bugetare pe termen scurt.

Potrivit publicatiei “Monitorul economic: analize si prognoze trimestriale”, elaborata de Centrul de Politici Economice al IDIS “Viitorul” si lansata marti, spre deosebire de anul 2004, cand au existat dificultati in executarea bugetului de stat, in 2005 bugetul va fi supraexecutat la capitolul venituri cu cel putin 110%. Astfel, daca initial au fost planificate incasari in marime de 6,42 miliarde lei la veniturile de baza, atunci dupa rectificarea bugetului se planifica o majorare a veniturilor pana la 7,15 miliarde lei. TVA-ul va contribui cu 70% la supraexecutarea bugetului la capitolul venituri.

Spre deosebire de TVA-ul marfurilor produse pe teritoriul Republicii Moldova, care inregistreaza cresteri modeste, TVA-ul la marfurile de import a inregistrat cresteri spectaculoase in ultimii doi ani.

Pentru anul 2005 a fost planificata initial o majorare a incasarilor TVA-ului la marfurile autohtone cu 14%, iar la marfurile importate – cu 10 la suta. “Optimismul neaccentuat fata de colectarea TVA-ului la marfurile de import este determinat de faptul ca, in urma cresterii spectaculoase din 2003-2004, s-a creat impresia ca aceasta sursa de venit a ajuns practic la limita. Insa deficitul balantei comerciale va intrece toate prognozele pesimiste si, in consecinta, incasarile din TVA-ul pe marfurile de import in acest an vor creste cu 30%. In acelasi timp, va fi foarte dificil de colectat sumele planificate din TVA la marfurile autohtone. Este foarte probabil ca la acest capitol bugetul de stat nu va fi executat”, se arata in raport.

De asemenea, publicatia mentioneaza evidenta faptului ca cresterea veniturilor din bugetul de stat in baza TVA-ului la marfurile de import nu poate continua mult timp.

In prezent, insa deficitul balantei comerciale este acoperit de remitentele de peste hotare, care se vor micsora in viitorii 2-3 ani. Astfel, fara formarea unei baze economice, incepand cu 2007-2008 va fi foarte dificil sa se asigure acumularile in bugetul de stat.

Legea bugetului de stat pentru anul 2006, adoptata in doua lecturi, prevede venituri de 9690,2 mln lei, cu 16,5% mai mari decat cele preconizate pentru 2005, si cheltuieli, valoarea carora pentru prima data in istoria R.Moldova depaseste cifra de 10 mlrd lei, cu 20,6% mai mult comparativ cu anul curent.

Amintim ca fractiunile de opozitie au criticat dur proiectul de lege si au acuzat Guvernul ca promoveaza o politica fiscala gresita, prin sporirea ponderii TVA in formarea bugetului. Deputatii urmeaza sa examineze si sa aprobe proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2006 in lectura a treia. // Reporter.MD

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare