Turist în Moldova: Văratic, Râșcani

Satul Văratic, raionul Râșcani și Casa de vacanță Văratic

Satul Văratic este un sat tradițional din nordul Moldovei, cu multe case frumoase și îngrijite și locuri pitorești perfecte pentru contul tău de Instagram. Localnicii spun cu mândrie că este satul unde toate casele sunt cu vedere la apă, spre stâncile și grotele Prutului. Asta pentru că Văratic este situat pe malul râului Ciuhur, un afluent al Prutului. Aici puteți admira defileul Văratic, care s-a format pe parcursul a câteva sute de mii de ani, trei cascade și o peșteră adevărată. Există posibilitatea de a face o excursie cu barca pe râu, cu vedere frumoasă asupra cheilor de pe ambele părți.

Dacă într-o bună zi vei hotărî să tragi o fugă până acolo, să știi că în sat există și o casă de vacanță, unde proprietarii te așteaptă cu drag. 

Unde este și cum ajungi

Satul Văratic este situat la circa 30 km de orașul Râșcani și la 200 km de Chișinău. De la Chișinău, ajungi cu microbuzele Chișinău-Văratic, Chișinău-Dumeni sau Chișinău-Cuconești. Prețul biletului este de circa o sută de lei. 

Ce oferă și cât costă

La Casa Văratic poți petrece o vacanță în familie sau cu prietenii. „Capacitatea casei este gândită pentru patru persoane, sunt două dormitoare, dar am mai pus o canapea extensibilă în living unde mai pot sta două persoane”, spune Laurenția Schulz, fondatoarea ideii Casa Văratic. De fapt, sunt două case de vacanță identice – Casa Albă și Casa Galbenă. Fiecare dintre acestea este o casă cu bucătărie echipată, doua dormitoare, camera de baie cu duș și o terasa cu vederea spre stânci. Cei care vin aici pot să mănânce căpșunele direct din grădină sau să culeagă fructele din pom, iar copii să vadă animalele din preajma casei. „Pot să vadă viața de la țară cu proprii ochi și nu la televizor”, a povestit ea. Laurenția mai spune că aci a fost amenajat loc pentru grătar, sunt sezlonguri, hamace, este o nisipieră pentru copii și este și un teren de joacă cu leagăn.Totul este cu vederea la apă. Casa urmează să primească oaspeți, după restricțiile impuse de pandemie, începând cu 15 iunie. Dat fiind numărul sporit de cazuri cu COVID-19, pentru început prioritatea la rezervări vor avea familiile și nu grupurile de prieteni. 

Casa de vacanță nu dispune de licență de restaurant, de aceea cei care vin aici trebuie să-și aducă mâncarea de acasă. La dispoziția clienților este bucătăria care este dotată cu tot ce este necesar pentru prepararea bucatelor. 

Laurenția a menționat că prețurile variază, în funcție de perioada rezervării și a timpului petrecut aici. Perioada minimă de cazare este de două nopții. Chiria casei de vacanță variază între 1 200-1 600 lei pe o noapte. 

La Casa Văratic poți închiria un caiac, canoe, catamaran (toate sunt a câte două persoane) sau o barcă. Prețul este de 60 lei/ora. Cei care vor dori să se plimbe pe apă vor trebui să îmbrace veste de salvare, care vor fi oferite neapărat și pentru cei mici și pentru cei adulți. 

Locuri frumoase de văzut

Este un loc perfect pentru excursii, unde poți descoperi natura Moldovei. Văratic face parte din așa-numitele „Stâncile Prutului”’ – un lanț cu formațiuni de recife calcaroase care începe cu satul Criva din nordul țării. La est de sat, poți admira defileul Văratic, un adevărat monument al naturii. Experții spun că  la baza acestuia se află un masiv recifal și este constituit din schelete de corali, foraminifere, moluște și alte organisme acvatice. În unul din versanții recifului se află peștera „Căsoaia”, care are și un izvor. Pe râu s-au format trei cascade, iar înainte de a intra în sat, poți observa o mulțime de livezi de măr pe ambele părți ale drumului. În anii ’70 -’80, în Văratic se afla a doua livadă fructiferă din țară ca dimensiune, de 2500 de hectare. Astăzi aceste livezi aparțin unor persoane private sau asociațiilor de țărani.

Ce spun localnicii/proprietarii/oamenii care au fost

„ Satul este renumit prin priveliștile spre apă, care îi dau o nuanță de frumos”, spun localnicii. „Recomand fără îndoială”, „arată grozav, ceva pentru oamenii care călătoresc în Prut în vizită, foarte frumos, cu priveliști grozave”, „pot spune cu toată sinceritatea că locul acesta e cel mai minunat loc pe care l-am văzut vreodată, pentru că e Văratic și pentru că mi s-a înrădăcinat până în măduva oaselor”, sunt doar câteva dintre recenziile celor care s-au odihnit la Casa de vacanță Văratic. 

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.