Connect with us
"
"

Social

Turist în Moldova: Egoreni, Soroca

Publicat

pe

Satul Egoreni a devenit cunoscut în rândul celor care călătoresc prin Moldova datorită pensiunii Zavoiul Nistrului Eco Village. Astfel, cei care vin aici vor avea parte de peisajele pitorești ale râului Nistru (mai ales în perioada în care poți vedea aici lebede), dar și de un loc unde pot uita de toate grijile. Pensiunea, pe lângă căsuțe oferite turiștilor, are foișoare, piscină, un teren de fotbal și unul de tenis. Zavoiul Nistrului Eco Village se află la o azvârlitură de băț de orașul Soroca, așa că cei veniți aici au posibilitatea să hoinărească prin împrejurimile renumitei cetăți și să admire imaginile pitorești ale bătrânului Nistru. Iar după o excursie istovitoare prin oraș poți reveni la pensiune, acolo unde te așteaptă o baie în butoaie cu apă caldă, în stil japonez.

Unde este și cum ajungi

Localitatea Egoreni se află la 135 kilometri de Chişinău și 5 kilometri de orașul Soroca. De la Chișinău ajungi cu autocarul de rută Chișinău-Soroca. Prețul biletului este circa 95 de lei. Iar de la Soroca la pensiunea Zavoiul Nistrului Eco Village, care se află la o distanță de 2,5 km de oraș, poți ajunge cu un taxi.

Ce oferă și cât costă

Zavoiul Nistrului Eco Village este o pensiune care a fost lansată în toamna anului 2019. „Este pe malul Nistrului, unde este o cotitură a râului, de aceea ne-am gândit s-o numim așa”, ne-a povestit Ruslan Alexandru, administratorul pensiunii. Zavoiul Nistrului Eco Village dispune de patru căsuțe, cu câte patru locuri. Căsuțele sunt în două niveluri.  „De fapt este un etaj și jumătate. Jos este un dormitor și sus mai este unul, dar mai mic”, precizează administratorul. Dacă vreți să veniți, trebuie să rezervați locurile în prealabil. „Pentru că toate weekend-urile din luna iulie sunt deja rezervate. În zilele din decursul săptămânii mai avem locuri libere”, adaugă Ruslan. Închirierea căsuțelor costă 1500 lei pentru 24 ore.

Ruslan ne-a mai spus că pensiunea dispune de saună, care poate fi închiriată cu 250 lei/ora. Butoaiele cu apă rece sunt puse gratuit la dispoziția celor care au achitat pentru saună, iar butoaiele cu apă caldă costă 700 de lei. Pentru accesul la piscina de pe teritoriu va mai trebuie să scoți din portofel 100 de lei. Vizitatorii au toate condițiile necesare pentru a-și prepara mâncarea pe loc, din produsele pe care le aduc. De asemenea, se poate închiria și un  foișor care costă 150 lei/oră.

Locuri frumoase de văzut

Dacă ai ajuns la Soroca, Cetatea este o destinație pe care n-o poți rata. Chiar dacă ai mai fost pe aici, oricum trebuie să-i mai arunci o privire. Potrivit experților, cetatea Soroca a fost construită cu respectarea proporțiilor „Secțiunii de Aur”, supranumită și „Regula universală a armoniei”, o adevărată măiestrie a meșterilor medievali. După care la marginea oraşului Soroca ai putea merge la monumentul „Lumânarea recunoştinţei” – o scară cu 600 de trepte care șerpuiește printre stâncile de aici și urcă spre o capelă în formă de lumânare, zidită din piatră de Cosăuţi. Un ghid turistic al raionului Soroca, elaborat la comanda Fondului Global de Mediu, ne mai îndeamnă să vizităm și „Dealul romilor”, unde casele seamănă mai degrabă cu nişte castele inedite. Acolo poți vedea și imitații ale Teatrului Mare din Moscova sau ale faimosului Capitoliu din Washington. Și dacă încă nu ți-ai făcut plinul de impresii poți să tragi o fugă și în satul pietrarilor, Cosăuți, de unde provine și celebra piatră de Cosăuți, formată din sedimentele primelor organisme pluricelulare de pe planetă. La fel, satul mai este cunoscut prin apa sa tămăduitoare de la Prestol – un izvor de pe teritoriul mănăstirii vechi din defileul rezervației peisagistice Cosăuți.

Ce spun localnicii/proprietarii/oamenii care au fost

„Super”, „Așteptam cu nerăbdare mai repede să vină acest timp și să ne putem odihni și relaxa la maxim”, „Superb, iată se poate și în Moldova de odihnit” – sunt doar câteva recenzii lăsate de cei care s-au odihnit sau abia așteaptă să ajungă la Zavoiul Nistrului Eco Village.

Jurnalistă și știristă din fașă, convertită în om creativ din obligație. Are o memorie fără de preț și păstrează în ea detalii picante despre toți politicienii din Moldova, dar și membrii redacției.

Social

Turist în Moldova: Congaz, Găgăuzia

Publicat

pe

De către

Cu peste 11.000 de locuitori, satul Congaz se număra printre cele mai mari sate europene după numărul populației. Acum doi ani, localitatea a devenit faimoasă prin faptul că aici s-a deschis primul complex turistic din Moldova în stil găgăuz – Gagauz Sofrasi. Aici, pe strada Lenin din sat, poți gusta bucate gătite la foc încet, așa cum se făceau acum o sută de ani, vinuri roșii și albe, gustul cărora îți rămâne în memorie încă mult timp. Aici poți să stai în căsuțe din lut acoperite cu stuf, așa cum locuiau cândva oamenii de la sudul Moldovei. 

Unde este și cum ajungi

Satul Congaz se află la 117 km de Chișinău. De la Chișinău ajungi cu autocarul de rută Chișinău-Congaz. De asemenea, în localitate poți ajunge cu autobuzele de pe ruta Chișinău-Vulcănești, Chișinău-Cahul, Chișinău-Copceac. Prețul biletului este circa 70 de lei. 

Ce oferă și cât costă

Primul complex turistic din Moldova în stil găgăuz, Gagauz Sofrasi, a fost inaugurat acum doi ani și a devenit cunoscut rapid în rândul turiștilor. Aceasta datorită atmosferei de aici, care te face să te simți ca un adevărat băștinaș și să faci cunoștință cu tradițiile și cultura găgăuză. Ajunși aici, turiștii au posibilitatea să se cazeze în patru case tradiționale țărănești, cu pereți de lut și acoperiș din stuf, așa cum erau construite pe vremuri casele prin părțile locului. Aici mai găsești și un mini-hotel confortabil, cu camere duble. Pe teritoriul complexului, unde fiecare element arhitectural urmărește viața găgăuzilor de acum 100 de ani, se află un muzeu, o cramă, un restaurant cu terasă în stil național.

Proprietară complexului, Ana Statova, ne-a povestit că, după restricțiile legate de COVID-19, Gagauz Sofrasi și-a început activitatea în weekend-ul trecut. „Suntem gata să primim oaspeți. Anul trecut am avut mulți turiști de peste hotare. Acum situația pandemică și-a spus cuvântul. Așteptăm să vină cât mai mulți turiști de la noi”, ne-a spus ea. 

Prețul pentru cazarea în căsuțe sau mini-hotel variază între 700 și 1000 lei pentru 24 de ore. 

Micul dejun costă o sută de lei, iar prețul unui prânz cu bucate tradiționale găgăuze cum ar fi  kaurmaua din carne de miel (o tocană tradițională gătită la foc mic), și kâvârmaua (plăcintă cu brânză, cu un aluat frământat după o rețetă specială) sau ghezlemele (plăcinte cu mărar) ajunge la 200 de lei.

De asemenea, turiștii au posibilitatea să facă și o degustare de vin aici. „Nu avem un preț fix pentru o degustare. Pentru că fiecare are posibilitatea să aleagă din ce sticlă de vin să guste și ce cantitate să consume”, a precizat Ana.

„La noi veți putea vedea cum să gătește mâncarea tradițională găgăuză, să probați straie pentru nuntă, care erau purtate cu 60-70 de ani în urmă și chiar să vizitați stâna de oi. Anul trecut la Congaz au venit niște turiști din Olanda, care au spus că le-ar fi interesant să vadă o stână de oi. Am mers cu ei la stâna din apropierea localității”, ne-a mai spus proprietara complexului.   

Locuri frumoase de văzut

La Găgăuz Sofrasi găsești biciclete oferite gratuit, cu care poți merge prin sat și împrejurimi. Pentru început, localnicii îți recomandă să mergi neapărat să vizitezi lacul din Congaz, unde în aceste zile au apărut circa o sută de pelicani roz.  De asemenea, potrivit localnicilor, în mod obligatoriu ar trebui de văzut și biserica Sfintei Treimi din centrul localității. Tot cu bicicleta poți să dai o tură prin împrejurimi, pentru a admira câmpurile de floarea soarelui sau viță-de-vie, dar și să ajungi în localitatea alăturată, Beșalma, care se află la 2-3 km de Congaz. Acolo vei descoperi primul muzeu de istorie găgăuză din lume, „Muzeul Național Găgăuz de Istorie și Etnografie „D. Kara-Cioban”.

Ce spun localnicii/proprietarii/oamenii care au fost

„Oameni gospodari și tradiții frumoase”, „Noi am sărbătorit nuntă la ei. Nu știu dacă ați gustat din bucate, la sigur ați rămas încântată”, „Este foarte confortabil”, „Çok güzel yerler (locuri foarte frumoase)”, sunt doar câteva recenzii ale vizitatorilor de aici. 

„Vă așteptăm cu drag. Hoş Geldiniz! După perioada de restricții, vrem să revenim în forță, să creăm și să lucrăm și mai mult pentru oaspeții noștri”, ne-a spus la final Ana Statova.  

Citește mai departe

Social

Turist în Moldova: Văratic, Râșcani

Publicat

pe

De către

Satul Văratic, raionul Râșcani și Casa de vacanță Văratic

Satul Văratic este un sat tradițional din nordul Moldovei, cu multe case frumoase și îngrijite și locuri pitorești perfecte pentru contul tău de Instagram. Localnicii spun cu mândrie că este satul unde toate casele sunt cu vedere la apă, spre stâncile și grotele Prutului. Asta pentru că Văratic este situat pe malul râului Ciuhur, un afluent al Prutului. Aici puteți admira defileul Văratic, care s-a format pe parcursul a câteva sute de mii de ani, trei cascade și o peșteră adevărată. Există posibilitatea de a face o excursie cu barca pe râu, cu vedere frumoasă asupra cheilor de pe ambele părți.

Dacă într-o bună zi vei hotărî să tragi o fugă până acolo, să știi că în sat există și o casă de vacanță, unde proprietarii te așteaptă cu drag. 

Unde este și cum ajungi

Satul Văratic este situat la circa 30 km de orașul Râșcani și la 200 km de Chișinău. De la Chișinău, ajungi cu microbuzele Chișinău-Văratic, Chișinău-Dumeni sau Chișinău-Cuconești. Prețul biletului este de circa o sută de lei. 

Ce oferă și cât costă

La Casa Văratic poți petrece o vacanță în familie sau cu prietenii. „Capacitatea casei este gândită pentru patru persoane, sunt două dormitoare, dar am mai pus o canapea extensibilă în living unde mai pot sta două persoane”, spune Laurenția Schulz, fondatoarea ideii Casa Văratic. De fapt, sunt două case de vacanță identice – Casa Albă și Casa Galbenă. Fiecare dintre acestea este o casă cu bucătărie echipată, doua dormitoare, camera de baie cu duș și o terasa cu vederea spre stânci. Cei care vin aici pot să mănânce căpșunele direct din grădină sau să culeagă fructele din pom, iar copii să vadă animalele din preajma casei. „Pot să vadă viața de la țară cu proprii ochi și nu la televizor”, a povestit ea. Laurenția mai spune că aci a fost amenajat loc pentru grătar, sunt sezlonguri, hamace, este o nisipieră pentru copii și este și un teren de joacă cu leagăn.Totul este cu vederea la apă. Casa urmează să primească oaspeți, după restricțiile impuse de pandemie, începând cu 15 iunie. Dat fiind numărul sporit de cazuri cu COVID-19, pentru început prioritatea la rezervări vor avea familiile și nu grupurile de prieteni. 

Casa de vacanță nu dispune de licență de restaurant, de aceea cei care vin aici trebuie să-și aducă mâncarea de acasă. La dispoziția clienților este bucătăria care este dotată cu tot ce este necesar pentru prepararea bucatelor. 

Laurenția a menționat că prețurile variază, în funcție de perioada rezervării și a timpului petrecut aici. Perioada minimă de cazare este de două nopții. Chiria casei de vacanță variază între 1 200-1 600 lei pe o noapte. 

La Casa Văratic poți închiria un caiac, canoe, catamaran (toate sunt a câte două persoane) sau o barcă. Prețul este de 60 lei/ora. Cei care vor dori să se plimbe pe apă vor trebui să îmbrace veste de salvare, care vor fi oferite neapărat și pentru cei mici și pentru cei adulți. 

Locuri frumoase de văzut

Este un loc perfect pentru excursii, unde poți descoperi natura Moldovei. Văratic face parte din așa-numitele „Stâncile Prutului”’ – un lanț cu formațiuni de recife calcaroase care începe cu satul Criva din nordul țării. La est de sat, poți admira defileul Văratic, un adevărat monument al naturii. Experții spun că  la baza acestuia se află un masiv recifal și este constituit din schelete de corali, foraminifere, moluște și alte organisme acvatice. În unul din versanții recifului se află peștera „Căsoaia”, care are și un izvor. Pe râu s-au format trei cascade, iar înainte de a intra în sat, poți observa o mulțime de livezi de măr pe ambele părți ale drumului. În anii ’70 -’80, în Văratic se afla a doua livadă fructiferă din țară ca dimensiune, de 2500 de hectare. Astăzi aceste livezi aparțin unor persoane private sau asociațiilor de țărani.

Ce spun localnicii/proprietarii/oamenii care au fost

„ Satul este renumit prin priveliștile spre apă, care îi dau o nuanță de frumos”, spun localnicii. „Recomand fără îndoială”, „arată grozav, ceva pentru oamenii care călătoresc în Prut în vizită, foarte frumos, cu priveliști grozave”, „pot spune cu toată sinceritatea că locul acesta e cel mai minunat loc pe care l-am văzut vreodată, pentru că e Văratic și pentru că mi s-a înrădăcinat până în măduva oaselor”, sunt doar câteva dintre recenziile celor care s-au odihnit la Casa de vacanță Văratic. 

Citește mai departe

Sănătate

LIVE TEXT / 118 cazuri noi de infectare. Femeile și persoanele vârstnice din RM, cele mai afectate

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Ora 17:40

Din 629 de teste realizate astăzi, au fost depistate 118 cazuri de infecție cu COVID-19. În total, până astăzi au fost realizate aproape 6000 de probe.

Igoro Dodon a anunțat despre faptul că se analizează posibilitatea de testarea în masă a grupelor de risc și a populației din localitățile cu focare. Deocamdată sunt testate doar persoanele care au simptome.

În privința securității personalului medical de pe prima linie, președintele a anunțat că în Chișinău unora dintre ei li s-a asigurat cazare în cămine, pentru a nu-și pune în pericol familiile. Acesta a încurajat proprietarii de hoteluri să analizeze opțiunea a de a le oferi cazare gratuită medicilor pe perioada de pandemie. „Hotelurile și asa sunt pustii, haideți să le punem la dispoziția medicilor.”

Ora 17:00

Comisia Situații Excepționale a decis astăzi ca:

1. Începând cu 10 aprilie, de la ora 8:00, va fi reluat traficul rutier internațional de pasageri și de mărfuri prin două puncte vamale: Ocniţa – Sochireni și Larga – Kelmenti. Doua puncte moldo-ucrainene își reiau activitatea.

2. În mun. Soroca vor fi instituite măsuri mai dure:

  • restricționarea deplasării cetățenilor în grupuri mai mare de 2 oameni și pentru maxim 2 ore pe zi,
  • deplasarea persoanelor de peste 63 de ani în afara domiciliului este interzisă,
  • se obligă toate persoanele să utilizeze măsuri de protecție,
  • se interzice comerțul online pentru toate categoriile de mărfuri, cu excepția produselor alimentare, farmaceutice și articolelor iginico sanitare.
  • se interzice aflarea în autoturisme private a mai mult de 2 persoane

Unele decizii vizează și activitatea agenților economice.

3. Începând de mâine, 9 aprilie, se instaurează regimul de carantină totală în localitatea Talmaza, raionul Ștefan Vodă. Aici au fost înregistrate 29 de cazuri.

4. Termenul de valabilitate pentru certificatele pentru controlul tehnic al autovehiculelor a fost prelungit până la 30 iunie.

5. Ajutorul de șomaj se oferă tuturor cetățenilor RM care sunt eligibili (stagiu de cel puțin 12 luni de cotizare), după ce se înregistrează la ANOFM. Ceilalți trebuie să dispună de poliță de asigurare pentru a beneficia de ajutorul de șomaj.

6. Permiterea comerțului ambulant cu produse agricole proprii, exclusiv pentru producători care au înregistrate gospodării țărănești, în mun. Chișinău, Bălți, în locuri stabilite de autoritățile locale și cu respectare normelor sanitare.

7. Procesul de acordare a cetățeniei R. Moldova a fost înghețat.

Ora 15:50

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției sociale a anunțat încă trei decese cauzate de infecția COVID-19. Este vorba despre un bărbat de 80 ani din Glodeni, un bărbat de 80 ani din Soroca, care au fost internați în stare gravă și un bărbat de 66 ani din Stânga Nistrului. Amintim că în această dimineață au mai fost anunțate 2 decese. În total un înregistrate 27 decese pe teritoriul Republicii Moldova.

Ora 15:20

– Maternitatea de la Telenești a fost închisă după ce o gravidă a fost testată pozitiv cu Covid-19, în ziua în care a născut. Angajații medicali, care au intrat în contact cu femeia, sunt izolați și se află sub monitorizare.

– Secția de Traumatologie din cadrul Spitalului de Urgență din Chișinău a fost plasată în carantină, după ce un pacient, care a fost operat recent, a fost testat pozitiv la Covid-19.

Ora 14:20

Scara unui bloc și o gospodărie din orașul Strășeni au fost plasate în carantină, după ce au fost depistate două cazuri de coronavirus. Potrivit datelor oficiale, în raionul Strășeni sunt înregistrate opt persoane infectate, iar alte 538 se află sub supraveghere medicală.

Ora 13:00

Centrul de triere de la Moldexpo își va începe activitatea joi, 9 aprilie. Aici va fi aplicată strategia adoptată în țările europene – cazurile ușoare și care se pot autoizola la domiciliu, vor fi trimise acasă, cazurile grele vor fi internate. Vor fi testate doar persoanele cu simptome de Covid-19.

Ora 11:45

Centrul Clinic Constructorul va fi transformat în Centru COVID-19.

Ora 11:30

Locatarii unui bloc de pe strada V. Cheltuială din sectorul Centru al capitalei a fost plasat de ieri în carantină, după ce au fost înregistrate două cazuri de COVID-19 în rândul locatarilor. Măsura a fost luată pentru a evita contaminarea în masă, susțin autoritățile municipale. Condițiile pe care trebuie să le respecte, le găsești mai jos (în PE LUNG).

Ora 11:15

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor se află în carantină, după ce 15 angajați au fost infectați cu COVID-19 și internați. Directorul General ANSA, Vladislav Cotici, a recomandat cu insistență ca persoanele în vârstă sau cele cu boli cronice să rămână în continuare izolați, iar la primele simptome să apeleze la medicul de familie. La fel, a dispus dezinfectarea tuturor birourilor și a întregului sediu.

Ora 10:10

– Dintre cei 1056 de pacienți internați, 114 se află în stare gravă (dintre care șapte persoane sunt intubate), 328 – stare medie, iar 614 sunt în stare satisfăcătoare. Pe teritoriul din stânga Nistrului sunt înregistrate 59 de persoane infectate.

– Astăzi, vor fi externate încă trei persoane. Astfel, numărul celor vindecați va ajunge la 43 de oameni

– În același timp, ministra Sănătății Viorica Dumbrăveanu a anunțat încă două decese – doi bărbați de 71 de ani din Cahul, internat pe 2 aprilie, și de 62 de ani, din Glodeni, internat pe 6 aprilie.

– Ministra a comentat motivul pentru care spitalul din orașul Soroca mai funcționează, în timp ce spitalul din orașul Ștefan Vodă a fost pus în carantină.

– Pe platforma punctului focal, a fost luată decizia de a înainta recomandarea Comisiei Situații Excepționale de a institui regim de carantină în satul Talamaza.

Ora 9:30

Până începe briefingul tradițional de dimineață susținut de ministra Viorica Dumbrăveanu, te informăm ce s-a întâmplat/aflat în ultimele ore din ziua precedentă.

– Cel puțin un angajat al Parlamentului s-a infectat cu virusul Covid-19. Informația a fost făcută publică în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8, de către deputata Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Arina Spătaru.

– Sora unei paciente infectate cu COVID-19 se plânge pe calitatea mâncării oferite internaților la Spitalul „Toma Ciorbă”.

– Riscul de infectare a personalului medical în timpul procedurile de intubare și detubare a fost diminuat prin utilizarea unei boxe de plastic deasupra capului pacienților. Video mai jos

PE LUNG

Ora 15:40

– Secția de maternitate din cadrul spitalului raional din Telenești a fost închisă după ce o femeie gravidă a fost testată pozitiv la Covid-19, după ce a născut, transmite unimedia.info citându-l pe directorul spitalului raional, Alexei Bivol.

„Evaluatorii medicali au analizat starea femeii și au văzut semne ale infecției cu Covid-19. Imediat s-au colectat probele care au fost transportate la laboratorul din Chișinău, la ANSP, iar până seara a venit și rezultatul pozitiv, tot în ziua aceea a fost transportată la instituția specializată din Chșinău, Spitalul Municipal pentru Copii nr. 2.”

Cei doi angajați medicali, care au intrat în contact cu femeia, sunt izolați și se află sub monitorizare. În a 6-a zi de la izolare li se vor preleva probe pentru a confirma sau infirma prezența virusului în organism.

„Două persoane fost izolate la domiciliu, imediat, nu cu familia și copiii, noi am arendat o locuință.”

– Secția de Traumatologie din cadrul Spitalului de Urgență din Chișinău a fost plasată în carantină, după ce un pacient, care a fost operat recent, a fost testat pozitiv la Covid-19. Medicii care au contactat cu pacientul au fost testați și sunt izolați.

Amintim că, pe data de 27 martie, în secția Neurologie Cerebro-Vasculară din cadrul Institutului de Medicină Urgentă a fost instituită carantină după ce un pacient fost testat pozitiv cu Covid-19.

Ora 14:20

Scara unui bloc și o gospodărie din orașul Strășeni au fost plasate în carantină, după ce au fost depistate două cazuri de coronavirus. Gospodăria Comunală Strășeni va asigura dezinfectarea scării blocului de pe strada Chișinăului, dar și a casei la sol, amplasată pe strada Miciurin. Inspectoratul de Poliție Strășeni va organiza patrularea locurilor publice din orașul Strășeni și satul Făgureni.

Măsura a intrat în vigoare astăzi și va fi valabilă pe parcursul a 14 zile calendaristice. Astfel, Centrul de Sănătate Strășeni a anunțat populația care intră în regim de carantină și va monitoriza zilnic modul de izolare și respectarea regulilor.

Primara Valentina Casian susține că sursa de infecție a fost o instituție de sănătate din Chișinău, dar nu precizează dacă cele două persoane sunt angajate în sistemul de sănătate sau au fost pacienți în instituțiile medicale din capitală unde au contractat virusul.

Potrivit datelor oficiale, în raionul Strășeni sunt înregistrate opt persoane infectate, iar alte 538 se află sub supraveghere medicală.

Ora 13:00

Centrul de triere de la Moldexpo își va începe activitatea joi, 9 aprilie. Aici va fi aplicată strategia adoptată în țările europene – cazurile ușoare și care se pot autoizola la domiciliu, vor fi trimise acasă, cazurile grele vor fi internate. Vor fi testate doar persoanele cu simptome de Covid-19.

„În acest fel se va evita supra-aglomerarea spitalelor, a explicat premierul, care a declarat totodată că speră ca R. Moldova să rămână sub previziunile Organizației Mondiale a Sănătății, și anume de 32 de mii de cazuri confirmate de Covid-19 până la sfârșitul lunii mai”, a declarat Ion Chicu pentru Europa Liberă.

Premierul a reafirmat că teste sunt suficient, problema care persistă este capacitatea laboratoarelor de a prelucra probele prelevate. În acest moment sunt trei laboratoare de stat și câteva laboratoare particulare, care lucrează după standardele ANSP.

Ora 11:45

Centrul Clinic Constructorul va fi transformat în Centru COVID-19. Primăria a alocat 500 de mii de lei pentru amenajarea instituției, achiziționarea a 350 de echipamente de protecție pentru medici, o mie de bahile, 600 halate, 1000 de viziere, 50 de seturi de lenjerie de pat, 80 de termometre, dezinfectant, dar și alte lucruri necesare.

Pentru același Centru, o companie farmaceutică a donat 10 mii de măști medicinale, iar un producător de mobilă a promis 250 de saltele și huse pentru paturile din spital. În prezent, se stabilește numărul personalului medical care va activa în cadrul instituției medico-sanitare publice „Constructorul COVID-19”. Capacitatea Centrului este de 120 de locuri.

Ora 11:30

Locatarii unui bloc de pe strada V. Cheltuială din sectorul Centru al capitalei a fost plasat de ieri în carantină, după ce au fost înregistrate doi locatari infectați cu COVID-19. Locatarilor li se va permite ieșirea din bloc a unui singur membru dintr-o familie, doar o dată pe zi, pentru cel mult 30 de minute pentru cumpăratul alimentelor și medicamentelor. Fiecărei persoane care iese îi este interzis să intre în contact cu alți oameni. Pentru asta, este obligat să completeze o declarație pe propria răspundere și un permis special.

De asemenea, locatarii blocului vor anunța zilnic medicul de familie despre starea de sănătate generală personală și a întregii familii.

Respectarea regimului de izolare este monitorizată zilnic de Inspctoratul de Poliție Centru. Pentru ca nimeni să nu iasă din bloc, a fost sudată până și ușa de la intrare.

Ora 11:15

Acum o săptămână, un angajat ANSA a fost testat pozitiv cu coronavirus. Toate persoanele cu care acesta a interacționat au fost izolate la domiciliu și sunt monitorizate permanent de medicii de familie. Unii dintre ei nu au prezentat simptome, iar alte persoane au solicitat să-și facă testul de laborator. Astfel, au mai fost identificate încă 14 cazuri pozitive la Covid-19 printre angajații ANSA. Actualmente toate persoanele infectate sunt internate în spital pentru tratament, transmite regional.md.

„În urma depistării acestor cazuri, nu excludem ca numărul de persoane infectate să crească printre angajații ANSA. De aceea, comunicăm online cu membrii echipei și întreprindem măsuri hotărâte pentru a limita interacțiunea între noi toți. Cu regret, pe lângă aceste cazuri confirmate, mai există persoane care așteaptă rezultatul testului de laborator”, a mai spus Vladislav Cotici.

Ora 10:10

– Din cele 1056 cazuri, 114 sunt de import, iar 942 – locale. În total, pe teritoriul Republicii Moldova au fost testate 5108 persoane. Dintre pacienții internați, 114 se află în stare gravă (dintre care șapte persoane sunt intubate), 328 – stare medie, iar 614 sunt în stare satisfăcătoare. Pe teritoriul din stânga Nistrului sunt înregistrate 59 de persoane infectate.

– Astăzi, vor fi externate încă trei persoane. Astfel, numărul celor vindecați va ajunge la 43 de oameni

– În același timp, ministra Sănătății Viorica Dumbrăveanu a anunțat încă două decese – doi bărbați de 71 de ani din Cahul, internat pe 2 aprilie, și de 62 de ani, din Glodeni, internat pe 6 aprilie. Persoana decedată din Cahul este consilierul municipal și raional Cahul, Preşedintele OT Cahul a PSRM, Vasile Mihailov.

– Ministra a comentat motivul pentru care spitalul din orașul Soroca mai funcționează, în timp ce spitalul din orașul Ștefan Vodă a fost pus în carantină.

În spitalul din Ștefan Vodă activează 250 de angajați, iar dintre aceștia 20 sunt internați + 26 de la Urgență, iar 98 de persoane sunt în regim de autoizolare.

În spitalul de la Soroca activează 446 de angajați, iar dintre aceștia 46 sunt internați + 42 de la Urgență și 10 persoane se află în regim de autoizolare.

„În Soroca, la momentul actual, există și condiții, dar și potențial profesionist pentru a realiza actul medical, de aceea activitatea acestui spital nu este sistată. Ministerul este în contact direct cu conducerea spitalului, cu personalul din cardul spitalului, coordonează toate măsurile care se întreprind pentru prevenirea și controlul infecției inclusiv în cadrul instituției spitalicești ca prioritate reprezintă securizarea personalului medical, dar o prioritate nu mai puțin importantă este și protecția pacienților care sunt tratați în cadrul acestei instituții medicale spitalicești”, declară Viorica Dumbrăveanu.

– Pe platforma punctului focal, a fost luată decizia de a înainta recomandarea Comisiei Situații Excepționale de a institui regim de carantină în satul Talamaza. Este un sat mare cu un  număr impunător de populație, dar vrem să prevenim efectele care pot urma reieșind din numărul mare de infectați – 29 de persoane.

Ora 9:30

Potrivit deputatei PPDA Arina Spătaru, aleșii poporului au fost anunțați de secretarul Parlamentului Adrian Albu că cel puțin un angajat al Parlamentului este infectat cu COVID-19. „Săptămâna trecută, când doamna președintă a Parlamentului ne-a invitat pe noi toți în ședința plenară, se pare că lucrurile nu prea erau bune. De ce? Pentru că astăzi am aflat printr-un mesaj sec al secretarului de Parlament, domnul Albu, că noi avem cel puțin o persoană în Parlament care este testată pozitiv la Covid-19”, a declarat Arina Spătaru.

– Sora unei femei infectate cu COVID-19 la spitalul de boli infecțioase „Toma Ciorbă” critică felul în care ar fi hrăniți pacienții. Această plângere a fost făcută publică pe Facebook, de către Ionela Hadârcă.

– Colaboratorii USMF „N.Testemițanu” (catedra ATI 2) și a Departamentului ATI SCR “T. Moșneaga” anunță că au modificat procedurile de trecere la ventilația mecanică (intubarea oro-traheală) și de sevraj de ventilator (detubarea). Aceste două proceduri erau cu cel mai înalt risc de infectare a personalului, iar cu ajutorul unor cutii din plastic plastic peste capul pacientului, acest risc a fost redus la maximum, spun aceștia.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Social7 ore în urmă

Pandemia în Italia: „Cu toții a trebuit să învățăm o lecție”

Acuzată că a reacționat prea târziu, că a permis răspândirea virusului COVID-19 prin întreaga Europă, după cinci luni de luptă...

Divertisment8 ore în urmă

Va interzice Putin curcubeul?

PE SCURT Pe 3 iulie, la o întâlnire dintre Vladimir Putin și membrii grupului de lucru pentru amendamentele la Constituție,...

Social12 ore în urmă

7 iulie 2020. COVID-19, PE SCURT: 235 cazuri noi de infectare și opt decese

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

EducațieO zi în urmă

Masterand pe Zoom. Cum am susținut teza pe timp de pandemie

Pe 11 martie 2020, în momentul în care în Republica Moldova era înregistrat deja cel de-al treilea caz de COVID-19,...

SocialO zi în urmă

Trei știri bune: Film în pod, chipsuri sănătoase și solidaritate împotriva virusului

Pe urmele lui Zaharia Cușnir Astăzi va avea loc premieră unui film în care regizorul Victor Galușca reconstruiește momentul în care au fost găsite legendarele negative...

SocialO zi în urmă

Un genocid sovietic nerecunoscut, discutat la Europa Liberă

S-au trezit în miezul nopţii, în trenuri pentru vite, fără cei dragi alături, fără nume, fără bunuri, îmbulziți cu alți...

Social2 zile în urmă

6 iulie 2020. COVID-19, PE SCURT: 92 cazuri noi de infectare și zece decese

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

Advertisement

Politică

Politică4 zile în urmă

Protest în regiunea transnistreană: „Noi nu vă limităm în totalitate”

PE SCURT Pe 2 iulie, în Râbnița a avut loc un protest după ce așa-zisele autorități transnistrene au anulat permisele...

PoliticăO săptămână în urmă

Ce înseamnă schimbările în Constituția Rusiei și cum ar putea influența regiunea transnistreană. Explicăm

PE SCURT De pe 25 iunie până pe 1 iulie are loc referendumul pentru modificarea Constituției Federației Ruse. În regiunea...

Politică2 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Trei sate moldovenești din stânga Nistrului au trecut în subordinea Tiraspolului?

PE SCURT Așa-zisele autorități transnistrene anunță că aproape 80% dintre cazurile de COVID-19 au fost tratate.  Thomas Mayr Harting, reprezentantul...

Politică3 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. „Discriminare. Autoritățile moldovenești nu au anulat bacalaureatul pentru studenții din regiune”

PE SCURT Astăzi, 16 iunie, în regiunea transnistreană, se încheie starea de urgență, însă restricțiile rămân în vigoare. Acest lucru...

Istorie4 săptămâni în urmă

„Politicienii folosesc divizarea în societate, manipulând cu preferințele alegătorilor”, spune o doctoră în Științe Politice

PE SCURT Instalarea stării de urgență pare că a amplificat problemele politice și divergențele existente în societate, la fel ca...

Politică4 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană: Tiraspolul sugerează că s-a descurcat mai bine decât Chișinăul

PE SCURT Biroul Politici de Reintegrare a anunțat că au fost ridicate unele restricții de circulație pentru locuitorii satelor din...

Politică1 lună în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană / Autoritățile separatiste vor achita compensații de 23 euro antreprenorilor

PE SCURT În săptămâna trecută în regiunea transnistreană a fost prelungită starea de urgență, un bebeluș a fost testat pozitiv...

Advertisement

Opinii

iulie 2020
L Ma Mi J V S D
« iun.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031