Tudor Gheorghe decorat cu cea mai înaltă distincție

 De Cătălina Gromov

Chișinău (Moldova.ORG) — Neîntrecutul rapsod Tudor Gheorghe a susținut un spectacol la 23 noiembrie 2010, ce a stîrnit o impresie puternică publicului de la Chișinău. Cu prilejul prezenței interpretului de muzică folk în Moldova, președintele interimar Mihai Ghimpu i-a oferit cea mai înaltă distincție de stat -"Ordinul Republicii".

Artistul a delectat publicul basarabean cu piese celebre lansate de Zavaidoc şi Jean Moscopol. Spectacolul a fost susținut la Palatul Național și a adunat circa 1800 de spectatori. Potrivit președintelui interimar, Tudor Gheorghe a oferit un spectacol de excepţie pentru publicul din Republica Moldova.
"Aţi oferit un spectacol de excepţie pentru publicul din Republica Moldova, vorbindu-ne prin piesele prezentate cine sîntem şi care ne sînt valorile naţionale, spirituale şi culturale", a subliniat Mihai Ghimpu.

La finalul evenimentului, prin decret prezidenţial artistul din România, Tudor Gheorghe a fost decorat cu "Ordinul Republicii". Mihai Ghimpu a spus că oferă această distincție în semn de înaltă apreciere a meritelor deosebite în dezvoltarea artei muzicale, precum şi pentru contribuţie substanţială la promovarea valorilor culturii naţionale şi înaltă măiestrie profesională.

Totuși, președintele nu s-a abținut în discursul său de la problemele ce țin de ordin politic. El a menţionat că cetăţenii Republicii Moldova au permanent nevoie de susţinere morală în perioada deloc uşoară de reformare şi modernizare a statului, iniţiată de Alianţa pentru Integrare Europeană. În același timp,Mihai Ghimpu neagă faptul că spectacolul din acea seară ar avea nuanţe electorale. El susţine că i-a oferit Ordinul Republicii distinsului interpret la sugestia cetăţenilor Republicii Moldova, care i-au expediat nenumărate scrisori cu această rugăminte.

Tudor Gheorghe a efectuat mai multe vizite la Chișinău, în care s-a făcut cunoscut și îndrăgit anume prin spectacolele susținute. Cântărețul este compozitorul mai multor piese, dar și actor român. S-a născut la 1 august 1945 în județul Dolj, România. În perioada comunistă, Tudor Gheorghe a întâmpinat foarte multe opreliști din partea regimului comunist, fiindu-i interzis să concerteze un deceniu, până la Revoluția română din 1989. Artistului i-au fost cenzurate spectacolele, iar în anul 1979, i-a fost interzis să concerteze imediat după premiera spectacolului “Pe-un franc poet”. După revoluție, artistul a revenit în forță. Din 1969, anul primului recital și până în 1996, Tudor Gheorghe a realizat nu mai puțin de 22 spectacole de muzică și poezie.

Marele interperet a cîștigat rapid inima publicului din Republica Moldova, devenit foarte apreciat are chiar și o stradă care îi poartă numele.

 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.