Connect with us

Social

Tudor Gheorghe decorat cu cea mai înaltă distincție

Neîntrecutul rapsod Tudor Gheorghe a susținut un spectacol la 23 noiembrie 2010, ce a stîrnit o impresie puternică publicului de la Chișinău. Cu prilejul prezenței interpretului de muzică folk în Moldova, președintele interimar Mihai Ghimpu i-a oferit cea mai înaltă distincție de stat -Ordinul Republicii.

Publicat

pe

 De Cătălina Gromov

Chișinău (Moldova.ORG) — Neîntrecutul rapsod Tudor Gheorghe a susținut un spectacol la 23 noiembrie 2010, ce a stîrnit o impresie puternică publicului de la Chișinău. Cu prilejul prezenței interpretului de muzică folk în Moldova, președintele interimar Mihai Ghimpu i-a oferit cea mai înaltă distincție de stat -"Ordinul Republicii".

Artistul a delectat publicul basarabean cu piese celebre lansate de Zavaidoc şi Jean Moscopol. Spectacolul a fost susținut la Palatul Național și a adunat circa 1800 de spectatori. Potrivit președintelui interimar, Tudor Gheorghe a oferit un spectacol de excepţie pentru publicul din Republica Moldova.
"Aţi oferit un spectacol de excepţie pentru publicul din Republica Moldova, vorbindu-ne prin piesele prezentate cine sîntem şi care ne sînt valorile naţionale, spirituale şi culturale", a subliniat Mihai Ghimpu.

La finalul evenimentului, prin decret prezidenţial artistul din România, Tudor Gheorghe a fost decorat cu "Ordinul Republicii". Mihai Ghimpu a spus că oferă această distincție în semn de înaltă apreciere a meritelor deosebite în dezvoltarea artei muzicale, precum şi pentru contribuţie substanţială la promovarea valorilor culturii naţionale şi înaltă măiestrie profesională.

Totuși, președintele nu s-a abținut în discursul său de la problemele ce țin de ordin politic. El a menţionat că cetăţenii Republicii Moldova au permanent nevoie de susţinere morală în perioada deloc uşoară de reformare şi modernizare a statului, iniţiată de Alianţa pentru Integrare Europeană. În același timp,Mihai Ghimpu neagă faptul că spectacolul din acea seară ar avea nuanţe electorale. El susţine că i-a oferit Ordinul Republicii distinsului interpret la sugestia cetăţenilor Republicii Moldova, care i-au expediat nenumărate scrisori cu această rugăminte.

Tudor Gheorghe a efectuat mai multe vizite la Chișinău, în care s-a făcut cunoscut și îndrăgit anume prin spectacolele susținute. Cântărețul este compozitorul mai multor piese, dar și actor român. S-a născut la 1 august 1945 în județul Dolj, România. În perioada comunistă, Tudor Gheorghe a întâmpinat foarte multe opreliști din partea regimului comunist, fiindu-i interzis să concerteze un deceniu, până la Revoluția română din 1989. Artistului i-au fost cenzurate spectacolele, iar în anul 1979, i-a fost interzis să concerteze imediat după premiera spectacolului “Pe-un franc poet”. După revoluție, artistul a revenit în forță. Din 1969, anul primului recital și până în 1996, Tudor Gheorghe a realizat nu mai puțin de 22 spectacole de muzică și poezie.

Marele interperet a cîștigat rapid inima publicului din Republica Moldova, devenit foarte apreciat are chiar și o stradă care îi poartă numele.

 

Citește mai departe

Social

Republica Moldova și România au inițiat negocierile pentru excluderea tarifelor de roaming

Publicat

pe

De către

Republica Moldova și România au inițiat negocierile pentru semnarea unui acord interguvernamental care prevede că cetățenii din ambele state vor putea vorbi la telefon fără a achita tarifele de roaming.

Un proiect în acest sens și aprobat astăzi de Executiv.

„Este un pas important și logic care se încadrează în șirul altor acțiuni care ne apropie de România, precum: interconectarea pe gaze naturale, interconexiunea pe energie electrică, conexiunea în domeniul educațional și cel cultural. Asta nu înseamnă altceva decât o legătură mai strânsă între statele noastre”, a spus Pavel Filip.

Odată cu intrarea în vigoare a acordului, cetățenii din ambele țări, care călătoresc ocazional în statul vecin, vor avea acces la serviciile de roaming pentru apeluri și SMS la tarife naționale, iar tariful pentru navigarea pe internet va fi micșorat etapizat până în anul 2022, conform procedurilor stabilite la nivel european.

„Chiar astăzi am avut o discuție cu prim-ministrul României, dna Dăncilă și ea își dorește același lucru. Poate reușim chiar în ședința comună a Guvernelor din Republica Moldova și România, care urmează să aibă loc pe data de 22 noiembrie la București, să semnăm acest acord”, a precizat premierul Pavel Filip.

Citește mai departe

Social

Rezervația „Prutul de Jos” a fost înscrisă în Rețeaua mondială UNESCO a Rezervațiilor Biosferei

Publicat

pe

De către

La sediul UNESCO din Paris a avut loc ceremonia de înmânare a Certificatului de înscriere a rezervației „Prutul de Jos” în Rețeaua Mondială UNESCO a Rezervațiilor Biosferei. Aceasta este prima Rezervație a Biosferei instituită în Republica Moldova.

Consiliul Internațional de Coordonare al Programului UNESCO „Omul şi biosfera” (MAB) a aprobat dosarul de înscriere a Rezervației Biosferei „Prutul de Jos” în cadrul reuniunii din Palembang (Indonezia), desfășurată în perioada 23-28 iulie 2018.

Rețeaua Mondială a Rezervațiilor Biosferei numără în prezent 686 de situri naturale de importanță internațională în 122 de țări.

În cadrul evenimentului, ambasadorul Republicii Moldova în Franța, Emil Druc, delegat permanent pe lângă UNESCO, a subliniat importanța înscrierii rezervației „Prutul de Jos” în rețeaua mondială a Rezervațiilor Biosferei, fapt care va contribui la dezvoltarea durabilă a regiunii, dar și la protecția și conservarea florei și faunei din aria protejată.

Crearea primei Rezervaţii a Biosferei din Republica Moldova a fost susţinută de Uniunea Europeană prin Programul Operaţional Comun România – Ucraina – Republica Moldova 2007-2013, proiect din cadrul Instrumentului European de Vecinătate şi Parteneriat şi co-finanţat de statele participante în programul „Consolidarea reţelei de arii naturale protejate pentru protecţia biodiversităţii şi dezvoltării durabile în regiunea Delta Dunării şi Prutul Inferior – PAN Nature” implementat de Agenția Moldsilva.

Rezervaţia Biosferei „Prutul de Jos” este situată în partea de sud a Republicii Moldova în lunca inundabilă a râului Prut. Scopul principal al acesteia este de a proteja flora și fauna din lunca Prutului și lacului Beleu. Suprafața rezervației este de 1691 de hectare și aproape două treimi din acest teritoriul este ocupat de apele lacului Beleu.

Citește mai departe

Social

Veteranii războiului din Afganistan vor fi decorați cu distincția Crucea comemorativă

Publicat

pe

De către

8500 de participanți la acțiunile de luptă din Afganistan care dețin statutul de veteran de război vor fi decorați cu distincția Crucea comemorativă „Participant la acțiunile de luptă din Afganistan (1979-1989)”. O hotărâre în acest sens a fost aprobată astăzi de Executiv.

Distincțiile vor fi oferite veteranilor în cadrul manifestărilor dedicate Zilei comemorării celor căzuți în războiul din Afganistan. Pentru confecţionarea acestora, în Bugetul de Stat pentru anul 2019 sunt prevăzute circa 2,6 milioane de lei.

Tot astăzi, a fost aprobată decizia de edificare, în orașul Cahul, a unei plăci comemorative consacrată ostașilor decedați în acțiunile de luptă din Afganistan. Aceasta va fi amplasată în scuarul de pe bulevardul Victoriei din oraș, iar cheltuielile urmează a fi acoperite de Uniunea veteranilor războiului din Afganistan din Cahul.

Pe 15 februarie 2019 vor fi marcați 30 de ani de la retragerea trupelor militare sovietice din Afganistan.

Citește mai departe
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com