Tudor Cataraga il aduce pe Eminescu la Nisporeni

– Domnule Cataraga, am aflat ca pregatiti o noua lucrare – bustul lui Eminescu, in bronz. Unde va fi instalat?

– Bustul lui Eminescu va fi instalat in oraselul Nisporeni. Oferta de a realiza aceasta lucrare a venit din partea Consiliului executiv Nisporeni, care intentioneaza sa-l plaseze in fata fostei Case Nationale Nisporeni, acum Casa de cultura. Partea de jos a bustului va fi din beton armat, iar partea de sus – din bronz si va atinge inaltimea de 4,2 metri. Va fi cam greu de realizat, pentru ca are, totusi, o inaltime mare, dar speram ca vom reusi sa-l instalam la timp, adica intre 15-20 decembrie curent.

– La Nisporeni exista monumentul lui Stefan cel Mare, sculptura care de asemenea va apartine. De ce oraselul Nisporeni mizeaza anume pe talentul dvs.?

– De fapt, eu sunt originar din satul Seliste, raionul Nisporeni. Probabil, de aceea au si apelat la mine. Dar sa va spun cum a fost. Initial, m-a solicitat Victor Rusu, primarul de Nisporeni, sa fac bustul lui Alexandru cel Bun, care, din anumite motive, a fost instalat mai tirziu in fata Consiliului raional din Ialoveni. Pe urma, cei din Nisporeni au vrut sa le fac bustul lui Stefan cel Mare, dupa care le-a venit ideea sa-i ridice voievodului un monument, pe care l-am si realizat. Cit priveste bustul lui Eminescu, cred ca cei de la Nisporeni s-au adresat in mod automat la mine. Probabil, le-o fi placut colaborarea noastra anterioara, dar si rezultatul ei…

– Ce materiale folositi, ca sculptor?

– inainte, sculptam doar in bronz, dar, de citiva ani, lucrez si cu aluminiul, si cu lemnul, si cu piatra. Toate au frumusetea lor. Lemnul e mai cald. Piatra impresioneaza prin taria ei, iar talentul sculptorului e s-o infrunte artistic. Bronzul e foc si noblete. Am copilarit prin codru si-mi place ca lemnul, pe care il prelucrez brutal, ca pe el sa ramina amprentele sculelor, beschiilor. Lucrind lemnul ca artist, parca ma intorc la portile moldovenesti mesterite de stramosii nostri. Bucuria mea e sa deschid acele porti…

– Stiu ca, degraba, organizati si o tabara de vara pentru sculptori. De obicei, vara, artistii se odihnesc. Tudor Cataraga se odihneste iarna, daca acum lucreaza atit de mult?

– Adevarul e ca noi, artistii, nu prea avem timp de odihna. Deoarece procesul de creatie nu-l poti imparti pe anotimpuri, lucrezi atunci cind iti pica inspiratia sau o anumita oferta. Chiar acum pregatesc o noua lucrare pentru a fi turnata in bronz si mai am citeva oferte pe care trebuie sa le realizez in timpul solicitat. Dupa cum vedeti, sunt presat, astfel incit odihna ramine pe ultimul loc. Despre tabara de creatie pot sa va spun ca va avea loc intre 26 iulie si 20 august. Vor participa atit tineri sculptori, cit si nume deja consacrate. Ba mai mult, vom avea si un sculptor din Bucuresti.

– in toamna, la Chisinau, veti avea o expozitie personala. Astfel, veti semnala si un eveniment din viata dvs.?

– Cea din toamna va fi a patra expozitie personala a mea. Celelalte trei le-am deschis pentru ca aveam ce expune, iar urmatoarea vreau s-o dedic unei aniversari – la 4 august implinesc 50 de ani. Nu este o problema sa deschid aceasta expozitie. Am destule lucrari, totodata, as vrea sa prezint si citeva sculpturi noi, cum sunt, bunaoara, „Portretul lui Eugen Coseriu”, „Nudul” etc. Expozitia va fi deschisa pe 31 august in incinta Muzeului National de Arte Plastice si va dura o luna. La acelasi muzeu am doua lucrari intr-o expozitie permanenta – „Dolmeu” si „Portal spre Tara Soarelui Rasare”.

– Va multumesc. Sa va fie mereu portile deschise. // Timpul

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.