Trupele de ocupaţie ale Federaţiei Ruse în Transnistria – Monitorul Săptămânal #1, 2018

Moldova.org va publica săptămânal rapoarte de monitorizare a activității trupelor de ocupație ale Federației Ruse (TOFR sau GOTR) staționate ilegal în regiunea transnistriană, dar și activitatea pacificatorilor ruși și a trupelor armate ale așa-numitei Republicii Moldovenești Nistrene. Autorul rapoartelor este domnul Rosian Vasiloi, expert în securitate națională și management de frontieră la IDIS “Viitorul”.

***

REZUMATUL ACTIVITĂȚII 8 IANUARIE –  14 IANUARIE 2018

Imagine simbol. sursa: http://www.mk.ru/social/2013/04/18/844126-uchaschihsya-zastavili-katatsya-na-lyizhah-po-luzham.html
În timp ce toată lumea a fost în vacanţă, “Pacificatorii” lor au ostenit de treabă.
Astfel, în perioada 08/01/2018-14/01/2018, de către Statul Major al Districtului Militar Vest a Federaţiei Ruse au fost planificate şi desfăşurate de către #GOTR/Grupul Operativ al Trupelor Ruse în Republica Moldova următoarele evenimente:
1. Vizita “pacificatorilor” ruşi la teatru.
Circa 600 militari ai GOTR/Grupului Operativ al Trupelor Ruse în regiunea transnistreană a Republicii Moldova și membrii familiilor lor au vizitat pretinsul Teatrul de stat nistrean de dramă și Comedie.
Printre piesele văzute de militari se numără “Scufiţa Roşie” şi “Cina pentru proşti” sau “Cina nebunilor”.
Evenimentul face parte din clasamentul evenimentelor cu caracter umanitar.
2. În cadrul GOTR/Grupului Operativ al Trupelor Ruse din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, a avut loc competiții de tragere cu pistolul Makarov.
La exerciții au participat peste 50 de militari ruși, inclusiv și femei, din diferite departamente alte Grupului Operativ al Trupelor Ruse. Militarii s-au antrenat atât individual cât și în echipă.
Competițiile au presupus doborârea numărului maxim de ținte în timp minim.
Tuturor câștigătorilor le-au fost oferite diplome și suvenire cu simbolul Ministerului Apărării al Federației Ruse.
Evenimentul face parte din clasamentul evenimentelor cu caracter combatant.
3. În cadrul GOTR/Grupului Operativ al Trupelor Ruse din regiunea transnistreană a Republicii Moldova s-au efectuat exerciţii de cercetare şi recunoaștere radiologică, chimică și biologică (RCB).
Militarii au desfăşurat acțiunile necesare după folosirea de către “inamic” a AMD/ arme de distrugere în masă, îndeplinind îndeosebi sarcina de a detecta în timp util contaminarea radioactivă și chimică a zonei cu determinarea ulterioară a naturii contaminării.
O atenție deosebită a fost acordată utilizării corecte a dispozitivelor de detecție a radiației DP-5V și a dispozitivului de recunoaștere chimică militară/VPHR pentru a determina granița contaminării și modalitatea sigură de a ocoli zona contaminată.
Evenimentul face parte din clasamentul evenimentelor cu caracter combatant.
4. Geniștii din GOTR/Grupul Operativ al Trupelor Ruse în regiunea transnistreană a Republicii Moldova au desfăşurat exerciţiul la pregătirea specială.
În timpul exerciţiului, circa 20 militari au studiat caracteristicile tehnice ale minelor antipersonal, direcționale fugaselor, etc. De asemenea, geniştii au studiat procedura de instalare și deminare.
Evenimentul face parte din clasamentul evenimentelor cu caracter combatant.
5. În cadrul GOTR/Grupului Operativ al Trupelor Ruse din regiunea transnistreană a Republicii Moldova a fost modernizată infrastructura.
Nu voi da descrierea acestei acţiuni – e iarnă totuşi în ţară, fără zăpadă, dar totuşi e iarnă. Şi “Pacificatorii” se pregăştesc de misiunea “nobilă”, de a “pacifica”. În acest sens aş aminti că pe 2 ianuarie a avut loc “sărbătoarea sportivă a “pacificatorilor”, unde au fost competiţii la schiatul fără zăpadă”.
Imagine simbol. sursa: http://www.1tvnet.ru/content/show/internet-polzovateli-obsujdayut-kak-biatlonisti-mesyat-gryaz-na-olimpiiskoi-trasse-v-sochi_21900.html
Cred că evenimentul face parte din clasamentul evenimentelor cu caracter umanitar, dar mai ştii.
6. GOTR/Grupului Operativ al Trupelor Ruse din regiunea transnistreană a Republicii Moldova a găzduit un spectacol de Crăciun.
Spectacolul “Înger” a fost vizitat de mai mult de 500 de militari ai GOTR.
În calitate de invitat de onoare la eveniment a fost principalul “Pacificator” din Republica Moldova colonelul Dmitrii Zelenkov.
Evenimentul face parte din clasamentul evenimentelor cu caracter umanitar.
 
În loc de concluzie:
1. În perioada 08/01/2018-14/01/2018 Statul Major al Districtului Militar Vest a Federaţiei Ruse a planificat şi GOTR/Grupul Operativ al Trupelor Ruse în Republica Moldova a desfăşurat 6 evenimente, din care 3 cu caracter combatant şi 3 cu caracter umanitar (unul din acestea cred că face parte din acest clasament, dar mai ştii). Vedeţi cît de “Pacificatoare” e misiunea asta de “pacificare”.
2. Între timp, săptămâna trecută a fost “momentul de triumf al gândirii politice de pe Bâc, dominate de interesele comune ale companiei Sheriff-GBC. Pretinşii liderii separatisti sunt invitați la APCE unde intenţionează să-şi anunţe principiile independenţei. Asta-i preţul ‘răului mai mic’ pentru care muncesc de zor consultanţi străini (inclusiv cu viză de reședință la București) şi diverși mercenari locali sub umbra trandafirilor. Asta-i fructul nimicniciei politice şi trşdării”. Pasajul preluat de pe postarea domnului Igor Munteanu pe care o subscriu în totalitate.
3. A fost şi momentul de triumf al celor din Parlament, care au confirmat că “Parlamentul menţionează că organizarea unei reuniuni la acest subiect a fost convenită în cadrul Sesiunii APCE din octombrie 2017 de către președintele fracțiunii parlamentare a Partidului Democrat Marian Lupu, președintele Delegației naționale la APCE, împreună cu președintele subcomisiei pentru conflictele între statele membre ale Consiliului Europei, Stefan Schennach”.

Notă: Monitorul este redactat în baza informației din surse deschise din Federația Rusă, în special al DMVFR, regiunea transnistreană și nu în ultimul rând, confirmate de sursele independente din regiune, pentru ce le mulțumesc enorm.

Correspondent reporter of Moldova.org Focus: Transnistrian conflict settlement, Eastern Partnership. Inquiries at [email protected]

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.