Trei știri bune din Moldova: tinerii discută despre educația sexuală, provocarea #biciclezcutreaba, expoziție tematică dedicată femeii

Echipa #diez invită tinerii la o întâlnire online despre educația sexuală

La câteva luni de la lansarea podcast-ului Sexplicații, echipa de jurnaliști de la #diez pune la cale o discuție online unde vor dezbate mituri, vor fi explicate anumite situații cu expertele invitate, dar și se vor distra jucând Kahoot. Evenimentul va fi moderat de Valeria Batereanu, realizatoarea podcast-ului Sexplicații, iar invitatele vor fi Galina Leșco, ginecologă, directoare Youth Clinic Neovita, și Dorina Vasilache, psihologă. Evenimentul va fi unul de tip închis, așa încât să se poată interacționa cu fiecare participant(ă). Dacă vrei să participi, tot ce trebuie să faci este să completezi acest formular, după care jurnaliștii te vor contacta și te vor îndruma spre pașii următori. Întâlnirea are loc pe 17 septembrie, începând cu ora 18.00.

Provocarea #biciclezcutreaba

Grupul de lucru pentru transport alternativ, care a fost creat de bicicliști pe lângă Primăria Chișinău, a lansat provocarea #biciclezcutreaba, în care provoacă oamenii să aleagă bicicleta ca mijloc de transport timp de o săptămână. De ce? Pentru a spori gradul de conștientizare a problemelor și soluțiilor specifice bicicletelor. „Credem că numai atunci când ești nevoit să fii în pielea cuiva, iar în acest caz, să încerci să ajungi cu bicicleta la lucru, la magazin sau alte destinații – „cu treabă”- poți înțelege la ce provocări și riscuri sunt expuși bicicliștii și biciclistele”, au menționat organizatorii evenimentului. Provocarea are loc în timpul Săptămânii europene a mobilității urbane, 16-22 septembrie, când călătoriile și transporturile sustenabile sunt facilitate și încurajate și este dedicată de fapt tuturor locuitorilor și locuitoarelor. Organizatorii spun că doritorii care acceptă invitația, dar nu au o bicicletă, oricum pot participa. „Se poate de mers pe jos, de luat troleibuzul sau, cel puțin, de parcat mașina la câteva stații și de mers pe jos până la destinație. Orice mică intenție este binevenită pentru a avea un aer mai curat, mai puține ambuteiaje și a participa la săptămâna europeană a mobilității urbane”, au declarat ei.

Expoziția „Imaginea femeii în afișul sovietic”

Muzeul Național de Istorie a Moldovei găzduiește, în această perioadă, expoziția tematică „Imaginea femeii în afișul sovietic”. Aceasta cuprinde afișe din perioada anilor 1920-1985, cel mai vechi afiș datând din anul 1920. Expoziția este rezultatul cercetării și valorificării colecției de afișe sovietice din patrimoniul Muzeului Național de Istorie a Moldovei. Variate prin mesaj, format și design, afișele reprezintă femeia în diverse ipostaze de construire a noii societăți sovietice: femeia în procesul de colectivizare, femeia pe front și în spatele frontului, femeia la strung, la mină, pe tractor, femeia-mamă, femeia în diverse profesii, femeia și sportul. Curatorii expoziției au menționat că rolul expoziției este „să demonstreze că afișul sovietic a fost una din cele mai eficiente metode de promovare a ideologiei și politicii de stat”.
Expoziția este deschisă pentru vizitatori până pe 25 octombrie 2020.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.