Trei știri bune din Moldova: Casă 9 pentru moldovenii din Belgia, apeduct în Taraclia și atelier de croitorie la Nisporeni

Casa 9, platforma care ajută la integrarea migranților în noua lor casă

Dumitru Marian, co-organizator Anim’est și TIFF la Chișinău, care s-a stabilit de ceva timp în Belgia, a fondat Casa 9. Aceasta este o platformă multifuncțională, menită să ajute la integrarea migranților în noua lor casă, o țară din UE, care devine, la un moment dat, spațiul vital și locul pe care încep moldovenii să îl numească „acasă”. „Casa 9 este, dacă vreți, liantul între cele două case, fie prin companiile de transport, listate aici, magazinele în care se vând produsele cu care ne-am obișnuit, dar și cluburi de interese (sport, divertisment, etc.), activități culturale sau cauze sociale. Casa 9 este, totodată, „ghișeul” Biroului de Informații, unde poți „să-ți rezolvi întrebările”, se arată în descrierea platformei. Inițiatorii proiectului mai spun că își propun ca noua platformă să fie un centralizator al tuturor informațiilor și să contribuie la integrarea cât mai ușoară a „oamenilor noi”. „Vom aduna laolaltă cursuri de învățare a limbilor, asistență juridică, asistență financiară, servicii medicale, locuințe de închiriat, job-uri, reparatori, localuri, magazine, divertisment, etc”.

Din a treia oară a reușit! Cu suportul UE, o tânără din Nisporeni își dezvoltă un atelier de croitorie

Dina Țugulea din orașul Nisporeni, care gestionează un atelier de croitorie, își va extinde afacerea cu finanțare din partea UE. „Proiectul se numește «Femei în afaceri». Suma câștigată este de 120 de mii de lei. În cadrul proiectului au fost procurate utilaj și servicii de dezvoltare, care a implicat instruire și promovare. Noi am participat de 3 ori și doar a treia oară am nimerit în listă și tot era o listă adițională și doar a treia oară am fost aleși”, a povestit femeia de afaceri din Nisporeni într-un reportaj realizat de Albasat.md. „Este un aport considerabil, mai ales pentru o întreprindere nou-formată. Îți dă posibilitatea să angajezi mai mulți lucrători și îți permite să-ți mărești oportunitățile în ceea ce ține de prelucrarea produsului, adică un sortiment mai larg de produse îți poți permite să prelucrezi”, a mai spus ea.

28 de case de locuit și 108 de persoane din satul Novoselovca, raionul Taraclia, vor avea acces la apă potabilă

28 de case de locuit și 108 de persoane din satul Novoselovca, raionul Taraclia, vor avea acces la apă potabilă după ce în cadrul unui proiect Asociația obștească AQUA-TAR-SAN, împreună cu administrația locală, vor implementa un proiect de înlocuire a rețelei de alimentare cu apă. În total este planificată înlocuirea a 670 metri de apeduct. Proiectul urmează să servească drept exemplu de participare a cetățenilor la planificarea, gestionarea și întreținerea infrastructurii publice. Suma grantului constituie 576135 lei, iar contribuția locală va fi de 149451 lei., anunță tuk.md. Proiectul, realizat în cadrul Programului de granturi locale al Uniunii Europene pentru organizațiile neguvernamentale din regiunea de sud a țării, prevede implicarea populației, a societății civile, a tinerilor și a grupurilor social – vulnerabile din satul Novoselovka într-o serie de instruiri și evenimente publice pentru a spori cunoștințele în domeniul dezvoltării comunității locale și a conștientizării procesului decizional. Valoarea totală a granturilor acordate, în cadrul programului, este de 512 915 euro, iar contribuțiile locale sunt în valoare de aproximativ 107 283 euro. Proiecte locale vor realizate de 15 ONG-uri în comun cu administrația locală din șase raioane din sudul țării.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.