Trei experți tehnici din cadrul Agenției Servicii Publice au fost reținuți. Prejudiciul estimativ ajunge la 1 mln. de lei

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale a efectuat, astăzi, circa 20 percheziții la mai multe birouri de Înmatriculare a Transportului Auto din mun. Chișinău și sudul R. Moldova și Stații de testare auto a vehiculelor pe o cauză penală pornită pe fapte de abuz de serviciu, în proporții deosebit de mari, precum și confecționarea și folosirea documentelor false.

Conform materialelor cauzei, în perioada anului 2017-2018, experți tehnici din cadrul Agenției Servicii Publice au creat o schemă infracțională conform căreia, falsificând mai multe acte oficiale ce țin de procedura de înmatriculare/reînmatriculare a mijloacelor de transport precum și testare tehnică, au însușit mijloace bănești destinate achitării impozitelor în bugetul de stat (taxa pentru folosirea drumurilor de către autovehiculele din R. Moldova).

La moment, au fost identificate circa 500 cazuri de neachitare a taxei, pentru folosirea drumurilor, cu însușirea mijloacelor financiare, fiind cauzat un prejudiciu estimat preventiv de aproximativ 1 mln. de lei. În cadrul perchezițiilor, au fost depistate și ridicate certificate de înmatriculare, ordine de plată, rapoarte de inspecție tehnică periodică, contracte de vânzare-cumpărare care conțin semne de falsificare, acte de ciornă, mijloace financiare necontabilizate.

Tot astăzi, la PCCOCS au fost escortate pentru audieri 16 persoane, dintre care trei persoane au fost reținute. Dacă vor fi găsiți vinovați, aceștia riscă o pedeapsă de până la șase ani închisoare, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții pe un termen de până la 10 ani. Pentru infracțiunea de confecționare și folosirea documentelor false este prevăzută o pedeapsă cu închisoare de până la cinci ani, amendă în mărime de la 550 la 950 unități convenționale sau cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 180 la 240 de ore.

Lucrez în jurnalism din 2012 și am învățat meseria din practică, pe teren. Am preluat Moldova.org în calitate de manageră în 2016 și de atunci am reușit nu doar să creștem echipa, ci și să transformăm radical forma și menirea redacției. Mă mândresc cu o echipă feministă, care ține pasul cu trendurile internaționale, practicând jurnalismul constructiv și de soluții. Depun efort pentru ca Moldova.org să se asocieze și colaboreze cu organizații de la noi și internaționale, care împărtășesc aceleași valori. Asta pentru că noi facem mai mult decât jurnalism, noi construim o comunitate.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.