Connect with us
"
"

Social

Traficul rutier pe două străzi din Chișinău va fi suspendat. Circulația transportului public va fi reorganizată

Publicat

pe

Traficul rutier pe strada Tighina, tronsonul cuprins între bd. Ștefan cel Mare și Sfânt și str. 31 August 1989, va fi suspendat în perioada 04 februarie – 31 martie 2019, în legătură cu executarea lucrărilor de modernizare a 3 străzi din zona centrală a capitalei.

Astfel, având în vedere necesitatea executării lucrărilor de reabilitare a rețelelor de apeduct și canalizare pe str. Tighina, în perioada de referință circulația transportului public va fi organizată după cum urmează:

Ruta de troleibuz nr.34 – de pe bd. Ştefan cel Mare și Sfânt pe str. Ciuflea, întoarcere la intersecția cu str. București, str. Ciuflea şi în continuare pe traseul stabilit.

Autobuzul nr. 9

Tur – de pe str. Tighina pe bd. Ştefan cel Mare și Sfânt, str. Ismail, str. A. Bernardazzi, str. Tighina, str. A. Mateevici, str. Pan Halippa, str. Ion Inculeț și în continuare pe traseul stabilit.

Rutele de microbuz nr.178 și nr.192

Tur – de pe str. Tighina pe bd. Ştefan cel Mare și Sfânt, str. V. Alecsandri și în continuare pe traseele stabilite.

Ruta de microbuz nr. 190

Tur – de pe str. Tighina pe bd. Ştefan cel Mare și Sfânt, str. Ismail, str. A. Bernardazzi, str. Tighina, str. A. Mateevici, str. Pan Halippa, str. Ion Inculeț și în continuare pe traseul stabilit.

De asemenea, în perioada: 04 februarie – 03 martie sunt planificate lucrări de pozare a rețelelor inginerești pe str. 31 August 1989, în perimetrul străzilor Ismail –  Lev Tolstoi, cu suspendarea traficului rutier.

Conducătorii auto care traversează zona sunt rugaţi să respecte semnalizarea rutieră temporară.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Politică

COVID-19 în regiunea transnistreană. Primul caz de re-infectare, focar major în internatul din Bender și acuzații politice 

Publicat

pe

PE SCURT

Săptămâna 11-17 mai a fost marcată de câteva evenimente în regiunea transnistreană și în relația dintre Chișinău-Tiraspol.

Există un focar major în internatul pshineurologic din Bender unde peste 100 de angajați și beneficiari au fost infectați cu COVID-19.

De asemenea, s-a atestat primul caz de re-infectare în regiune.

Săptămâna aceasta a avut loc ședința Comisiei Unificate de Control la Bender, unde nu s-a ajuns la nicio înțelegere.

PE LUNG

SOCIAL

1. În internatul psihoneurologic din Bender va fi creat un post epidemiologic, în urma focarului care a izbucnit recent. Aceasta înseamnă că situația legată de COVID-19 din internat va fi gestionată local de un epidemiolog. În internat sunt 353 de beneficiari. O parte din angajați și directorul internatului sunt suspendați din funcție. Așa-zisele autorități din regiunea transnistreană anunță că în internat sunt infectate peste 100 de persoane.

Mai mult, se caută în jur de 25 de voluntari care să muncească în cadrul internatului, întrucât forța de muncă este insuficientă.

2. Pe 13 mai, a avut loc pentru prima dată o cursă cu autobuzul pentru a transporta oamenii din Bender în microraionul Severnîi. Microraionul Severnăi a fost blocat după ce așa-zisele autorități au pus satul Varnița în semi-carantină (ilegal) la sfârșitul lunii martie.

Autocarul nu a făcut nicio oprire în satul Varnița, chiar dacă în mod obișnuit, înainte de starea de urgență ilegală din regiune, autocarul oprea.

În general, această cursă este cu titlul de experiment. În autobuz circulă strict locuitori ai microraionului Severnîi și are o capacitate de 30 de oameni. Aceștia s-au înscris într-o listă cu o zi înainte de călătorie. Sunt planificate câte două curse dus-întors.

3. Săptămâna trecută a fost înregistrat primul caz de re-infecție în regiunea separatistă. Este vorba de o tânără de 23 de ani din satul Sucleia, din suburbia Tiraspolului. Pe 25 aprilie, fata a fost externată din spitalul din Slobozia, cu obligația de a se afla în carantină 14 zile. Câteva zile mai târziu, ea a început să prezinte simptome caracteristice bolilor respiratorii acute și a fost internată la Tiraspol. După examinare, s-a constatat că boala a reapărut. Astfel de cazuri apar dacă organismul uman nu și-a dezvoltat suficient imunitatea, scrie PMR Novosti.

4. Cu ocazia așa-zisei a 30-a aniversare a „independenței” regiunii transnistrene, canalul TV Pervîi Prednestrovskii va realiza un lungmetraj artistic. Conform scenariului, protagonistul va crește odată cu regiunea transnistreană. Filmul va include momente principale ale așa-zisei istorii a regiunii: formarea țării, confruntarea militară cu Moldova, formarea economiei, etapele dezvoltării, etapele politice și altele.

ECONOMIE

1. Așa-zisele autorități ale regiunii transnistrene au anunțat că le vor mări salariile lucrătorilor medicali implicați în lupta împotriva coronavirusului. Totuși, nu a fost anunțat despre ce mărire este vorba. În regiunea din stânga Nistrului lucrează aproape trei mii de lucrători medicali.

2. Așa-zisul stat transnistrean este gata să finanțeze 50% dintr-un salariu minim al angajaților întreprinderilor mici, a căror cifră de afaceri anuală este de până la 700 de mii de ruble transnistrene (aproape 39 000 euro). Salariul minim cel mai mare înregistrat anul trecut este în al treilea trimestru, pentru muncitorii calificați și este de 1842,5 ruble transnsitrene, echivalentul a aproximativ o sută de euro. Vezi aici mai multe despre salariul minim înregistrat în regiunea transnistreană. În Republica Moldova salariul minim este de 2 775 lei (144 euro).

POLITICĂ

1. Chișinăul a lansat o invitație Tiraspolului de a organiza Grupul de lucru pe domeniul drepturilor omului, în data de 14 mai 2020 pentru a discuta mai multe subiecte acumulate. Ședința Grupului de lucru pe probleme vamale, solicitată de negociatorul-șef al Tiraspolului, a fost amânată la inițiativa părții transnistrene, deși Chișinăul era pregătit pentru organizarea grupului de lucru.

De partea cealaltă, partea transnistreană spune că partea moldovenească a căzut din nou într-o poziție absurdă, interpretând procedura tehnică standard pentru acordul datei și orei întâlnirilor specialiștilor în format de comunicații video. În special, partea transnistreană a propus data actuală a reuniunii de experți în problemele vamale pentru a discuta problemele care apar în mod constant cu importurile (în perioada stării de urgență, partea transnistreană a acuzat aproape săptămânal autoritățile de la Chișinău despre faptul că ar bloca camioane cu echipamente medicale sau medicamente, informație infirmată de cei de la Chișinău), iar necesitatea transferului acesteia a apărut din cauza nepregătirii reprezentanților Republicii Moldova”.„În plus, astfel de insinuări arată clar prezența frustrării și chiar a temerilor în rândul reprezentanților Chișinăului în fața unei adevărate activități profesioniste, ceea ce reflectă, de asemenea, lipsa de idei și inițiativă generală a poziției actuale a Republicii Moldova în cadrul procesului de negociere. Reprezentanții moldoveni întârzie maxim momentul în care pur și simplu nu vor avea nimic de răspuns la numeroasele argumente ale părții transnistrene”, se arată într-un material publicat de PMR Novosti.

2. Pe 14 mai a avut loc ședința Comisiei Unificate de Control la Bender. S-a discutat despre instalarea ilegală a posturilor și barierelor în jurul localităților aflate sub jurisdicția autorităților constituționale, blocarea încercărilor observatorilor militari din cadrul Forțelor Mixte de Pacificare de a documenta regulamentar aceste încălcări și circulația neautorizată a tehnicii militare prin Zona de Securitate. La întrebarea tranșantă despre retragerea posturilor ilegale din Zona de Securitate și respectarea actelor de bază ale misiunii de pacificare, reprezentanții Tiraspolului nu au oferit niciun răspuns.

În Transnistria sunt 791 cazuri de COVID-19. Dintre acestea, 360 sunt tratate. Au decedat 30 de persoane.

FOTO: esp.md

Citește mai departe

Sănătate

#mediciinoștri (II): Niciodată nu zice „nu vin” sau „nu pot”

Publicat

pe

De către

Moldova.org continuă campania #mediciinoștri prin care noi împreună mulțumim medicilor pentru grija pe care o au. În continuare, citiți alte trei istorii trimise de către cititorii noștri.

Citește și: #mediciinoștri (I): „Primul medic de familie din viața mea este mama”

Maria Pălărie, Chișinău

Ea nu împarte lumea în avuți și neavuți, în frumoși și urâți, îmbrăcați mai modern sau mai puțin modern. La ea vin toți.

Atât de mult își iubește profesia, încât de câte ori ne întâlnim, stăm la masă, și o sună cineva, ea lasă totul și răspunde pacientului. Noapte, zi, sărbători, nunți, ea mereu răspunde. Oamenii se adresează la ea cu diferite întrebări și primesc mereu un sfat profesionist. Dar pe lângă asta, ea rămâne om. De câte ori am auzit de la alți doctori „ești o căscată, nu te-ai uitat, copilul a căzut”. Pe Maria nu am auzit-o niciodată să dojenească, să blameze pacientul. Ea ne spune lucruri pe care parcă ar trebui să le știm, dar nu ne-am gândit niciodată să le facem. Partea ei omenească, de stimă față de mamă, de durere față de copil… La ea emoțiile se schimbă, în funcție de pacient. Pentru mamă are una, pentru tată – altceva, dar pentru copii – ceva aparte.

Ea niciodată nu zice „nu vin” sau „nu pot”. Dacă vede că pacientul este foarte bolnav, ea neapărat va găsi un specialist bun la Chișinău care să-l ajute. Ea pătrunde în problemă. Dacă se apucă să-l ajute pe om, o face până la urmă.

Mi se pare că nu sunt oameni la noi în oraș care să nu știe cine este Maria Stepanovna Pălărie.

Eu am avut noroc să cunosc medici care m-au ajutat. Aveam probleme mari cu coloana vertebrală și sistemul nervos, iar regretatul Nicolae Scrupelo m-a ajutat foarte mult. Domnul Vladimir Colța, la orice oftat al meu, mă întreabă ce mă doare. Iar pe lângă faptul că el e medicul care mă tratează, îmi mai este și vecin peste harman și mă vede când merg strâmb. Nu pot să spun despre niciun medic pe care l-am întâlnit că nu este un medic cumsecade.

Nina Misail, Ștefan Vodă

Ana Zdorovețchi, s. Slobozia-Doamnei, Orhei

Ana Zdorovețchi este medic de familie în s. Slobozia-Doamnei, Orhei. Ea este omul la care poți apela la orice oră și în orice zi. Este tânără și simte compasiune pentru oamenii de care are grijă și este responsabilă. Mama mea are 83 de ani și probleme la plămâni. Astfel, uneori la miezul nopții se poate sufoca și simți foarte rău. Așa este în fiecare an, în special în perioada rece a anului și dacă cei de la ambulanță uneori nici nu prea vor să vină să o consulte, când aud câți ani are, atunci medica de familie nu ezită nicio clipă. Într-o zi, era deja trecut de miezul nopții și mama s-a simțit foarte rău. Am sunat-o pe Ana Zdorovețchi și ea repede a venit, împreună cu soțul. Așa este ea, bună, deschisă și mereu zâmbitoare. Este bună în toate și îți răspunde mereu când o suni sau o întrebi ceva. Când s-a început această pandemie, ne-a sunat să ne întrebe cum ne simțim și să ne spună să o sunăm în caz că avem nevoie. O cunoaștem deja de vreo 10 ani și a devenit o bună prietenă a familiei noastre și a întregii Slobizii.

Eugenia Portas, s. Slobozia-Doamnei, Orhei

Liliana Godoroja, Chișinău

Când am început să planific copiii, am căutat un medic de familie bun. Chiar dacă trăiam la Ciocana, am găsit-o pe Liliana Godoroja de la Buiucani. Liliana este un om de aur. Ea era sceptică în multe cazuri și spunea uneori că lumea simulează. Ne spunea „voi trebuie să ajungeți la mine când chiar aveți nevoie de mine”.

Fiind însărcinată, ea m-a ajutat foarte mult. Ea era foarte principială și lucra conform graficului: tu te-ai înscris la ora ceea, tu atunci vii. Nu erau rânduri interminabile. Dacă era ziua mamei și a copilului – marți și joi -, ea trimitea acasă toate băbuțele sau oamenii care veneau fără înscriere. Ea voia să se concetreze la ceea ce face în zilele acestea. Ea avea copiii pe care-i cunoștea de la naștere până deveneau adolescenți de 16 ani sau care erau emigrați.

Când am născut, a venit și mi-a văzut copilul născut în perioada sărbătorilor pascale. A venit și ne-a văzut. Parcă nu era medicul de familie, ci o rudă de-a mea. Era foarte omănoasă. Puteam să o sun când aveam vreo problemă.

Eu trăiam la Ciocana și mergând la Buiucani îmi era greu să ajung cu copil mic. Când ajungeam la Lilea, ea mereu mi-acorda atenția cuvenită. Era era medicul care prescria tratamente mai puțin cu antibiotice, cum scriu mulți alți medici de familie. Din păcate, a trebuit să-mi schimb medicul de familie, pentru că îmi era greu cu coi copii mici să ajung de la Ciocana la Buiucani. Totuși, și astăzi țin legătura cu ea.

Carolina Gajinschi, Chișinău

Așteptăm poveștile voastre în continuare pe Facebook sau la adresa: [email protected]

Citește mai departe

Externe

Cum un oraș din Polonia a scăpat de publicitate și ce face Chișinăul

Publicat

pe

PE SCURT

Jurnalistul polonez Dawid Krawczyk povestește cum orașul Nałęczów din Polonia a scăpat de publicitate și a obținut reputația de „orașul fără anunțuri”. Sigur, fără implicarea autorităților, orașul nu ar fi reușit o astfel de performanță. 

După ce Nałęczów a demonstrat că se poate, la nivel național, a fost votată o lege care reglementează publicitatea stradală. Cât de eficientă este, citește în reportajul de mai jos.

De asemenea, îți povestim cum stă Chișinăul la capitolul publicitate stradală și cum autoritățile „luptă” cu ea.

PE LUNG

„Acum le pun din nou, pentru că și ceilalți o fac”, spune vânzătorul de mașini de tuns iarbă de la Nałęczów, un oraș din Polonia. În urmă cu un deceniu, acest oraș balnear de lângă Lublin a devenit faimos în lupta pentru utilizarea echilibrată a spațiului public. Cum arată această primă municipalitate poloneză fără publicitate stradală astăzi?

„Mare mizerie!”, și-a început discursul faimos deja Magda Gessler, o prezentatoare poloneză, restauratoare și pictoră din Polonia. Și, ca să fii sigur de ce crede ea despre acest restaurant, își dă ochii peste cap, apoi își clatină  buclele blonde, perfecte. Wojtek, proprietarul restaurantului Karczma Nałęczowska, golește coșul plin de cartofi care au împuțit întreaga cămară. Cartofii jilavi și putrezi ajung pe podeaua de gresie.

Gessler este gazda ediției poloneze a francizei The Kitchen Nightmares. Restauratoarea petrece o săptămână la un restaurant care înregistrează eșecuri și îi ajută pe proprietari să facă schimbări care ar trebui să le garanteze un succes comercial. Gessler, la fel ca gazda emisiunii originale, Gordon Ramsey, este destul de bună de gură.

Partenera lui Wojtek, Mariola, lucrează în restaurant în calitate de manager, presând oamenii să lucreze mai mult, în timp ce ea joacă solitaire. Când bucătara-șefă muncește până-și rănește degetele, până la os, în punctul de cotitură al transformării culinare, chelnerul ager la minte, Krzysiek, devine manager și preia frâiele în tavernă.

Drama plină de limbaj vulgar, joc sălbatic și chimicale agresive degresante se încheie, în cele din urmă, cu un final fericit. Restauratoarea este încântată de mâncărurile din carne de vânat create de Wojtek, în timp ce bulionul artificial instant și mirosul de ars în bucătărie devin o amintire îndepărtată. Episodul The Kitchen Nightmares din Nałęczów a fost difuzat în noiembrie 2011.

Andrzej Ćwiek, un artist vizual și grafician, era atunci primar. El promovat cu succes orașul Nałęczów drept primul „oraș fără publicitate” din Polonia. Astăzi, la fel ca la acea vreme, aproape că nu există panouri publicitare sau picturi murale sub formă de publicitate pe pereții clădirilor. Ćwiek a ocupat funcția de primar timp de trei mandate. În 2018 a candidat din nou, însă a fost învins de Wiesław Pardyka, actualul primar.

Restaurantul Karczma Nałęczowska funcționează și astăzi, iar semnele rămase în urma vizitei Magdei Gessler sunt încă foarte vizibile. Pe perete stă agățat un portret mare al Magdei, iar mâncarea servită în episodul cu pricina este acum inclusă pe primele pagini ale meniului.

Krzysiek se află în spatele barului, cu părul elegant, într-o cămașă albă, perfectă. El și-a păstrat poziția de manager, chiar dacă promovarea în timpul emisiunii trebuia să fie doar temporară. L-am întrebat, așa cum i-am întrebat și pe alți agenți economici locali, părerea lui despre conceptul de „oraș fără publicitate”.

„Te referi la faptul că nu există panouri publicitare în orașul nostru?”, managerul se asigură că m-a înțeles bine. „Cred că este bine ca centrul orașului să nu fie plin de panouri publicitare. Dar nu avem voie nici măcar să afișăm un semn care să-i anunțe pe oameni că suntem deschiși, iar acest lucru nu este chiar atât de grozav. Înainte de venirea doamnei Gessler, oamenii nu se îmbulzeau să mănânce aici”, explică el. Îl sună cineva din bucătărie, nu mai are timp să vorbească cu mine. E joi după-amiază și taverna este plină de oameni, ca de obicei.

Organizarea haosului

Pe primul slide apare un desen cu trei case mici. Pe următorul slide apare cuvântul DISPONIBILĂ lângă una dintre case. Pe următorul slide sunt deja două case cu acest semn. Cu fiecare click de mouse, tot mai multe reclame apar lângă case și în cele din urmă strada seamănă cu un Las Vegas în miniatură.

Este anul 2008 și Andrzej Ćwiek, primarul orașului Nałęczów, se află în spatele computerului său. Este o prezentare pentru agenții economici din industria ospitalității. După prezentare, aceștia au înțeles că Ćwiek nu este un fan al publicității în aer liber.

Și primarul își dă seama că agenții economici nu au habar cum să atragă clienții în alt mod, fără publicitate. Avea acest răspuns pregătit pe următoarele câteva slide-uri din prezentarea sa. 

Un singur semn uniform în fața fiecărei case: DISPONIBILĂ. Următorul slide arată că gazonul din fața primei case este mai bine întreținut. Alte case prezentate în imaginile următoare au, de asemenea, grădini bine tunse. Ćwiek face clic pe mouse, iar casele devin din ce în ce mai frumoase cu fiecare slide: acoperiș nou, verandă mai frumoasă, loc de joacă pentru copii.

Andrzej Ćwiek a vrut să convingă agenții economici locali că nimeni nu și-ar dori să călătorească într-un oraș acoperit cu pancarte de plastic. Că ar trebui mai degrabă să concurezi oferind o calitate mai bună, nu doar prin publicitate. Oamenii vizitează stațiuni pentru a fugi de locuri unde sunt inundați de informații în fiecare zi.

Dar începuturile acestor discuții nu au fost ușoare. Ćwiek este cunoscut ca un om pentru care contează foarte mult aspectul estetic al spațiului public. Nu e politician de profesie. A câștigat alegerile pentru funcția de primar cu doi ani în urmă, când puțini știau despre el. 

Plasticul câștigă alegerile

În prima rundă, puțin peste 1200 de rezidenți l-au votat și astfel l-a depășit pe neașteptate pe candidatul Partidului Poporului Polonez, un partid moderat conservator, susținut la vremea respectivă de fermieri. Partidul Poporului Polonez conduce în mod eficient structuri ale administrației locale în municipalități mai mici. În runda a doua, 60% dintre alegători au votat cu Cwiek.

Ćwiek nu este originar din Nałęczów, dar cunoștea orașul de mult timp. A ajuns pentru prima dată aici în 1970 pentru a studia la colegiul local de arte plastice. Colegiul de pe strada Lipowa încă mai activează, la doar câteva sute de metri de parc și de zona balneară, principalul punct de atracție turistică din Nałęczów. Ćwiek a absolvit designul grafic și și-a deschis propria agenție de publicitate și branding. Localnicii spun că prietenii lui l-au convins să candideze la funcția de primar și să-și suspende afacerea.

Curățarea orașului de publicitate a fost în top în lista priorităților sale încă din primele zile în calitate de primar. Pe de o parte, primarul orașului Nałęczów a purtat discuții cu oamenii de afaceri, pe de altă parte a introdus măsuri mai ferme. Anterior, multe reclame au fost instalate ilegal pe terenul municipal.

Uneori, acestea chiar limitau vizibilitatea șoferilor. Ćwiek le-a dat câteva săptămâni proprietarilor de panouri să le elimine. După avertizare, agenții comerciali au scos aproximativ 20% din anunțuri. Restul au fost scoase de primărie și adunate în mijlocul orașului. Proprietarii lor aveau voie să vină și să le ia. Gratuit.

Haosul publicitar trebuia să fie gestionat și prin introducerea semnelor din lemn pe harta orașului, care includeau informații despre magazine, cafenele și restaurante. Ele mai pot fi găsite în intersecțiile cheie ale orașului.

Odată ce mass-media a început a mediatiza sesiunea consiliului local drept o încercare de a „aduce ordinea în spațiul public”, reprezentanții altor municipalități au început să se apropie de primar, vorbind despre posibile soluții, pentru că Nałęczów a devenit un „oraș fără anunțuri”.

Primarul din Nałęczów a elaborat o propunere pe care a dus-o agenților economici. Una dintre propuneri era: un singur semn pentru un restaurant. Acestea urmau să fie panouri din lemn și metal care să înlocuiască semnele din plastic, neoanele și geamurile acoperite.

Ca toți ceilalți

Nu doar afacerile din industria ospitalității au reclame pe gardurile din Nałęczów. M-am dus să-l vizitez pe proprietarul unui magazin de mașini de tuns iarba, de unelte și echipamente de grădină. Taximetriștii mi-au spus că înainte gardul lung de douăzeci de metri era acoperit cu publicitate, acum au mai rămas doar câteva panouri publicitare.

„Ah, da, primarul a venit să mă vadă și mi-a spus că municipalitatea va proiecta un singur banner mare, frumos, dacă elimin restul”, spune un bărbat cu o șapcă de baseball și ochelari. Întrerupe emisiunea pe care o urmărea pe laptop și apare în fața tejghelei.

„Cred că erau în total 14 pancarte. A trebuit să las una, pentru că asta era în contractul meu cu producătorul, dar le-am luat pe restul. Motivul principal a fost că i-am văzut pe ceilalți făcând la fel. Trebuie să-i urmezi pe ceilalți, nu am vrut să ies în evidență”, spune retailerul. Și apoi, spune că nu i-ar plăcea să-și piardă relațiile bune cu autoritățile sau cu alți agenți economici. 

Se plânge puțin de lipsa clienților, pentru că vin doar să vadă produsele pe care le are de vânzare. „Chiar înainte de a părăsi magazinul, ei se uită deja în telefon comandând online ceva mai ieftin”, explică el frustrat. „Am introdus regula că repar doar echipamentele care au fost cumpărate din magazinul meu”.

Acum există încă câteva pancarte pe gard, în afară de cea proiectată cu ani în urmă de fosta administrație. „Am observat că, odată cu venirea noului primar, alții au început să-și afișeze din nou reclame. Și? Nu pot fi singurul rămas cu gardul gol, nu? Unii dintre clienții mei au crezut că am închis magazinul când am scos anunțurile”, își justifică el schimbarea.

Trec de câteva clădiri și intru într-un salon de frumusețe. Oferă masaj, măști, băi de soare și gogoși proaspete pentru Joia Grasă. Este o sărbătoare tradițională bazată pe calendarul creștin și este sărbătorită în ultima zi de dinaintea Postului. Dar e o tradiție pe care o urmează nu doar pentru polonezii religioși. Aproape toată lumea mănâncă gogoși umplute și aripi de înger în acea zi.

„Tocmai am deschis, dar am aflat că este interzis să folosești bannerele de publicitate, pentru că suntem un oraș fără anunțuri”, spune proprietara afacerii. „Un mic banner în centrul orașului pentru afacerea mea nu ar strica, dar dacă aș pune eu unul, fix așa ar face și ceilalți. Înțeleg cum funcționează”, adaugă ea.

Există trei indicatoare agățate în afara magazinului de suveniruri. Unul din lemn și metal, celelalte două sunt din plastic. „Vedeți, eu am acest semn frumos aici și nimeni nu-l observă, așa că am pus cele două semne urâte, pentru că am nevoie de oameni care să vină la cumpărături”, spune managerul.

Legea peisajului

Nałęczów s-a aflat în prima linie a luptei împotriva publicității în aer liber. În cei zece ani care au trecut de când au fost scoase bannerele de pe străzile din Nałęczów, multe s-au schimbat în ceea ce privește publicitatea și în alte orașe. În 2013, parlamentul polonez a adoptat așa-numita lege a peisajului, menită să aducă ordine în spațiul public. A intrat în vigoare doi ani mai târziu, însă efectele sale reale au început să se observe recent. Pentru ca prevederile legii să fie eficiente, trebuie să fie adoptată o rezoluție de peisaj de către consiliile orășenești sau consiliile raionale.

Varșovia a adoptat rezoluția abia în acest an. Niciunul dintre consiliere sau consiliere nu a fost împotriva acesteia. Cu toate acestea, rezoluția încă stârnește controverse. Oficiul pentru Concurență și Protecția Consumatorilor a verificat dacă această măsură nu va perturba concurența de pe piața publicitară.

La sfârșitul lunii februarie, părea că totul e pe calea cea bună pentru ca rezoluția să fie adoptată la toate nivelurile administrative. Doar semnătura lui Konstanty Radziwiłl, voievodul Mazoviei (o regiune administrativă din Polonia), lipsea. Se presupunea că era o simplă formalitate, deoarece consiliul municipal a ajuns la un consens politic. Cu toate acestea, Konstanty Radziwiłl a observat unele deficiențe formale în rezoluție și a retras-o pentru reinterpretare. Acesta a amânat data intrării în vigoare a legii. Orice penalități pentru încălcarea rezoluției de la Varșovia vor fi aplicate abia peste doi ani. Rezoluția publicității stradale a fost deja adoptată de Łódź, Gdańsk, Sopot și alte orașe.

Când Ćwiek era primar, nu credea că problema cu reclamele în Nałęczów poate fi rezolvată printr-o rezoluție locală. Nici acum nu crede. El consideră că schimbarea pe termen lung este posibilă numai atunci când oamenii vor înceta să agațe semne în jurul afacerilor lor din propria inițiativă.

A încercat să-i convingă pe agenții economici din industria ospitalității că o ședință foto profesionistă ar fi mult mai relevantă și mai eficientă decât încă un panou publicitar.

Peisajul orașului Nałęczów a reușit să fie schimbat doar datorită angajamentului primarului și dimensiunii orașului în sine. Potrivit Oficiului Central de Statistică din Polonia, Nałęczów are o populație de puțin sub 4.000 de persoane. Principalii agenți de publicitate aici sunt afacerile locale, nu unele corporații globale, ca în marile orașe.

Peisajul din Nałęczów este acum un exemplu viu pentru ceea ce se poate realiza cu o astfel de abordare. Nałęczów rămâne o zonă fără panouri publicitare, majoritatea pancartelor scoase în urmă cu câțiva ani nu au fost instalate din nou pe străzi. Cu toate acestea, când cel mai mare supermarket din oraș și-a schimbat proprietarul, noul operator a pus repede un panou imens pe strada principală din oraș.

Enlarge

ps_nost_adv2Waw-1
Varșovia

CHIȘINĂU

În 2017 platforma Primăria Mea, care urmărește atent activitatea Primăriei Chișinău, a făcut o serie de cercetări. Printre ele s-a numărat și cercetarea: Publicitatea pe clădirile Chișinăului: ce avem și ce ne așteaptă?

Activiștii au constatat că:

  • În Chișinău, problema publicității stradale se discută de mai mulți ani. Autoritățile locale încearcă să lupte cu excesul de publicitate stradală încă din 2011. Agenții economici acuză autoritățile de o atitudine preferențială la demolarea publicității, iar specialiștii în urbanism și arhitectură o cataloghează drept gunoi vizual”.
  • Publicitatea stradală ascunde o mare parte a clădirilor, nu este armonizată stilistic, este amplasată haotic și nu utilizează eficient spațiul.
  • În legislație există lacune și se lasă loc de interpretare pentru agenții economici. De asemenea, unii agenți economici nu respectă deloc legislația.
  • Controlul publicității exterioare este defectuos.
  • Lipsesc unele prevederi legislative care să reglementeze amplasarea publicității exterioare.

Cu toate acestea, Primăria Chișinău pare că nu reușește să pună capăt caracatiței numită publicitate stradală. În iulie 2019, primarul general interimar, Ruslan Codreanu, anunța că aproximativ câte 150 de panouri publicitare în fiecare sector al Chișinăului aveau termenul de autorizație expirat sau nu aveau autorizație deloc. Acesta a dat indicații preturilor de sector să demonteze panourile publicitare. „Pe lângă faptul că prezintă o imagine haotică a orașului, pentru că sunt învechite, expirate și neautorizate, nici bugetul municipal nu are venit din poluarea asta vizuală a orașului”, explica atunci Ruslan Codreanu.

Peste jumătate de an, în ianuarie 2020, primarul Ion Ceban a făcut același lucru – a dat ordin și din Chișinău au fost demontate aproape 120 de panouri publicitare. 

Anetta Dabija, activistă civică, spune că:

  • Când vine vorba de centrul istoric regulile ar trebui să fie mai stricte și clare pentru amplasarea firmelor și publicității. Nerespectarea acestora ar trebui să fie sancționată;
  • Avem nevoie de un Cod vizual al publicității stradale fără ambiguități și neclarități;
  • Avem nevoie de un Ghid care ar completa Codul cu exemple clare și concise

Modul în care reclama și firmele sunt amplasate în Chișinău, de cele mai multe ori provoacă disconfort vizual pentru că este agresivă, nu corespunde unei coerențe logice și acceptabile când vine vorba de cromatică, stil, formă etc. În practica internațională există reguli stricte privind amplasarea reclamelor pe fațadă. Regulile le putem găsi în regulamentele primăriilor și în ghidurile de reabilitare a fațadelor istorice”, povestește Anetta pe platforma Medium. Citește, în continuare: De ce Chișinăul are nevoie de „cod vizual”?

În prezent, în Chișinău au fost autorizate 1 786 billboard-uri. Șeful Secției peisaj urban și reclamă al Direcţiei generale arhitectură, urbanism şi relaţii funciare, Gheorghe Tofan, a declarat că panouri publicitare ilegale „practic nu-s, pentru că au fost scoase”.

Acest articol face parte din proiectul media crossbroder „Off the beaten track” lansat de n-ostHlidaci PesSzabadpecsKrytyka Polityczna și Moldova.org. Proiectul este finanțat de fondul internațional Visegrad.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Lifestyle14 ore în urmă

Recomandare Moldova.org / Sorina Ștefârță povestește cum se informează ca să nu înnebunească

Sfaturi practice și subiective, despre cum să rămânem teferi la cap  Carantina aceasta pe care, dacă e să-l parafrazăm pe...

Sănătate16 ore în urmă

COVID-19 explicat. Cum plasma persoanelor tratate de infecția COVID-19 ar putea să-i ajute pe ceilalți bolnavi

Deocamdată nu există studii care să demonstreze eficiența plasmei persoanelor tratate de infecția de COVID-19. Totuși, primele rapoarte despre utilizarea...

Lifestyle19 ore în urmă

Pâinea cu maia, o sectă în care vrei să intri

Pandemia asta ne-a închis în casă și ne-a trimis la origini. La propriu și la figurat. Rafturile golite de drojdie...

Divertisment2 zile în urmă

Ce mesaj mi-aș transmite mie din trecut, dacă aș putea călători în timp? (II)

Continuăm să călătorim cu mașina timpului! Împreună cu Prietenii Moldova.org facem un exercițiu de imaginație: călătorim în timp și vorbim cu noi...

Economie3 zile în urmă

Afaceri pe timp de criză: cum s-au reinventat companiile străine 

PE SCURT În timp ce „coșmarul” numit COVID-19 a închis foarte multe afaceri, altele au reușit să aibă chiar succes...

Economie3 zile în urmă

Afaceri din Moldova, apărute pe timp de criză

PE SCURT 88% dintre companiile din Republica Moldova sunt afectate negativ de scăderea cererii la produse și servicii, spune un...

Economie3 zile în urmă

Coronavirusul seacă industria vinului

PE SCURT Până la pandemia de coronavirus, sectorul vitivinicol din Republica Moldova era în plină dezvoltare. În anul 2019, Moldova...

Advertisement

Politică

Politică6 zile în urmă

De la nostalgie până la tușonkă și hrișcă. Timpuri, pandemie și elite politice

COVID-19 a bulversat întreaga lume, ne-a închis hotarele, ne-a limitat drepturile, ne-a blocat accesul și ne-a îndemnat să stăm acasă....

Politică7 zile în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Primul caz de re-infectare, focar major în internatul din Bender și acuzații politice 

PE SCURT Săptămâna 11-17 mai a fost marcată de câteva evenimente în regiunea transnistreană și în relația dintre Chișinău-Tiraspol. Există...

Politică2 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană: sate blocate și ședințe ratate

PE SCURT Săptămâna trecută a fost marcată de câteva evenimente în relația Chișinăului cu regiunea transnistreană. De mâine se relaxează...

Politică3 săptămâni în urmă

COVID-19 în Transnistria. Noi acuzații la adresa Chișinăului. Despre împrumutul rusesc: „forțele pro-occidentale și pro-române controlează Curtea Constituțională”

PE SCURT Săptămâna 27 aprilie – 3 mai s-a dovedit a fi mai intensă pe linia politică Chișinău – Tiraspol....

Politică4 săptămâni în urmă

COVID-19 în Transnistria/ Autoritățile separatiste vorbesc despre „provocări existente în relațiile cu Republica Moldova”

PE SCURT După ce săptămâna trecută la Tiraspol se tiraja mesajul „Chișinăul își deghizează cinic fraudele diplomatice și birocratice prin...

Externe1 lună în urmă

Cum un oraș din Polonia a scăpat de publicitate și ce face Chișinăul

PE SCURT Jurnalistul polonez Dawid Krawczyk povestește cum orașul Nałęczów din Polonia a scăpat de publicitate și a obținut reputația...

Politică1 lună în urmă

COVID-19 în Transnistria: „Chișinăul își deghizează cinic fraudele diplomatice și birocratice prin grija față de transnistreni”

PE SCURT Și săptămâna aceasta autoritățile separatiste de la Tiraspol au continuat să atace autoritățile de la Chișinău. Cu toate...

Advertisement

Opinii

mai 2020
L Ma Mi J V S D
« apr.    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031