Traficul feroviar dintre Republica Moldova şi Ucraina a fost complet suspendat de luni seară, la frontieră fiind blocate mai multe trenuri de pasageri, a confirmat pentru BASA-press Anatol Ţvetcov, consilierul directorului societăţii de stat Calea Ferată din Moldova.
"La graniţă au rămas blocate două trenuri de pasageri ce urmau să ajungă în Moscova, două – cu destinaţia Sankt-Petersburg şi câte unul spre Sofia şi Saratov", a precizat Ţvetcov. Potrivit lui, aproximativ 2 000 de pasageri sunt nevoiţi să plece cu microbuzele din punctul unde au fost blocaţi spre oraşele apropiate.
"La Chişinău, CFM restituie banii pentru biletele procurate", a mai adăugat Ţvetcov.
El a subliniat că Ucraina a refuzat să accepte o rută alternativă, după ce podul peste Nistru în segmentul Ocniţa-Moghilev Podolsk a fost închis la reparaţii.
Presa ucraineană anunţă că premierul Victor Ianukovici ar fi interzis circulaţia pe segmentul de alternativă, cerând că toate trenurile să meargă prin regiunea transnistreană.
Iniţial, legăturile feroviare cu Ucraina şi, respectiv, cu alte ţări din CSI au fost îngreunate datorită reparaţiilor la podul de cale ferată Ocniţa – Moghilev Podolsk. Călătoriile au fost prelungite cu 4-6 ore datorită rutei ocolitoare, trenurile de pasageri fiind nevoite să facă un ocol mai mare în jurul regiunii controlate de autorităţile de la Tiraspol.
De la 1 septembrie, din cauza reparaţiei unicului pod feroviar din nordul Republicii Moldova, trenurile de pasageri au început să meargă spre ţările CSI pe segmentul Ocniţa, Sochireni-Larga-Klimenţî.
Mai mulţi analişti au afirmat că această situaţie are conotaţii politice – astfel noul prim-ministru al Ucrainei Victor Ianukovici ar încerca să împingă Chişinăul spre un acord cu Tiraspolul privind reluarea circulaţiei pe segmentul transnistrean al căii ferate.
Recent, liderul separatist Igor Smirnov a afirmat că Tiraspolul doreşte ca circulaţia să fie reluată, însă, cu condiţia ca în bugetul regiunii să fie virate veniturile provenite din exploatarea porţiunii transnistrene de cale ferată.
Pe de altă parte, ministrul Transporturilor şi Gospodăriei Drumurilor, Miron Gagauz, care este şi şeful Căilor Ferate ale Republicii Moldova, a declarat că nu a primit o propunere oficială în acest sens şi a respins orice colaborare cu întreprinderea "Calea Ferată a Transnistriei", până când aceasta, creată în 2004, nu va restitui patrimoniul preluat nelegitim de Tiraspol şi până când Chişinăul nu va prelua controlul asupra întregului segment de cale ferată din regiune.
"În prezent, Miron Gagauz se află la Kiev, unde încearcă să negocieze deblocarea situaţiei create", a mai adăugat consilierul Ţvetcov.
// BASA-Press